• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUAdvaita Vedānta अद्वैत वेदान्त
    WOPICE
    WOPICE --- ---
    Osvícení je běžná věc | cavillatio
    http://cavillatio.blog.cz/1005/osviceni-je-bezna-vec
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Works of Shankaracharya, Advaita Vedanta Philosophy and Hindu Sacred Scriptures
    http://www.shankaracharya.org/
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    _JOAN_: promiň nerozumím podle koho ? musí každá bytost projít.......Gósála se vzbouřil proti všeindickému učení o karmanovém zákoně. Podle něj musí každá bytost projít cyklem 8 400 000 mahákalp a její osvobození na konci proběhne samovolně, bez jakéhokoli přičinění.
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    _JOAN_: Díky:) To rozdělení slova nevyhnu - telnost mne dostalo krom jiných věcí.
    GEM
    GEM --- ---
    Setkání v čistém Vědomí | Bytí s Martou
    http://bytismartou.blog.cz/1001/do-noveho-roku
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    _JOAN_: Pěkné, určitě to sem patří

    _JOAN_
    _JOAN_ --- ---
    Jakási sekta adžíviků z Buddhových časů. Vidim v tom některý myšlenky advaity, tak to sem hodim

    Mezi těmito „představenými obcí" a „zakladateli sekt" vyniká svou zasmušilou vznešeností Maskarin (Makkhali) Gósála, vůdce ádžíviků. Tohoto bývalého žáka Mahávíry a jeho pozdějšího odpůrce považoval Buddha za svého největšího protivníka. O učení a technikách ádžíviků, které buddhisté i džinisté kritizovali a pomlouvali, lze těžko něco říci (...)

    Gósála se od svých současníků lišil přísným fatalismem. "Každá lidská snaha je neúčinná" (n'atthi purisakdra), v tom byla podstata jeho poselství a svorník jeho systému spočíval v jediném slově: nijati, „osud", „nevyhnu-telnost". Gósála podle Sámaňňaphalasutty (54) věřil, že „pro zkaženost by-tostí není příčina ani důvod, bytosti propadají zkáze bez příčiny a bezdů-vodně. Pro čistotu bytostí není příčina [...], bytosti se očišťují bez příčiny a bezdůvodně. Není skutek učiněný pro sebe, není skutek učiněný pro jiné, není lidský skutek, není [...], energie [...], lidská životní síla [...], lidská odvaha. Všechny bytosti, všichni jedinci, všechna stvoření, všechny živé věci jsou bez vůle, síly a energie, vyvíjejí se vlivem osudu, náhod, svého samot-ného stavu..." Jinými slovy, Gósála se vzbouřil proti všeindickému učení o karmanovém zákoně. Podle něj musí každá bytost projít cyklem 8 400 000 mahákalp a její osvobození na konci proběhne samovolně, bez jakéhokoli přičinění.

    (Mircea Eliade)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---

    DAWYT
    DAWYT --- ---
    dneska rano jsem se probudil uplne stazenej,tezkej, pri snidani se me zeptala: "Nejsi nejakej smutnej?"A zjistil jsem,ze vubec nevim jakej jsem a najednou jsem byl uplne svezi, zdravej, lehkej a citil jsem zivot. A byl jsem.Pak, po dlouhe chviličce, to zase zaclo...usili...a pritom jediny o co nemusim usilovat je to ze jsem...:)
    IVETA
    IVETA --- ---
    :-))
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    GEM: krasne:)Proto se tu muzou objevovat nazory a podnety z ruznych cest;)Takze treba az prijede Matka Meera, tak to sem prosim nekdo hodte:)
    GEM
    GEM --- ---
    DAWYT: Možná by někoho mohlo naopak napadnout, proč tady takový klub ještě nebyl. Možná tak trochu proto, že advaita není něco, o čem by se vlastně dalo mluvit. Je to stav mysli. Stav, kdy je mysl zbavená všech opor a konceptů, všech "chtěl bych" a "hledám" a "zkouším" atd. atd.
    Advaita je "výsledek" každé cesty. Ten nekonečný bod, kdy cesta i cíl splývají :-))
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    MILITARY_THUG: Follow instruction;)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    Konečně jsem dal nějaké linky na nástěnku. Možná někoho napadne proč vůbec zakládat takový klub když už je jich takhle dost... No co na to říct. Opakování je matka moudrosti. Nejen utrpení ;) Chtěl bych poznat sám sebe, pořád hledám a zkouším, tak mi tohle třeba pomůže. Ano tenhle klub jsem založil hlavně kvůli sobě:) Budu rád, když se tu občas objeví nějaká aktualita, třeba nový překlad, nebo link na nějaké duchaplné video nebo příjezd/přednáška někoho, kdo je třeba nějakým způsobem s advaitou spojený, atd. Aloha :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam