• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANczANSO - český balon na hranici vesmíru
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    NECROMAN: zoomovat se nebude, to nemá většího smyslu, takže pohyb optiky netřeba, jinak vlhkost by neměl být až takový problém, bude to postupné
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    kolega mel zajimavou pripominku, ze kdyz se balon dostane vysoko, tak vlhkost uvnitr fotaku namrzne a zatuhne jemnou mechaniku fotaku, jako zoom a podobne. Jak velky to muze byt problem?
    PETJU
    PETJU --- ---
    TOXICMAN: ! :))
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    "We choose to go to the nearspace... (interrupted by applause) we choose to go to the nearspace in this year and do the other things, not because they are easy, but because they are hard!"
    ;-)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    tak už jsem použil tlačítko hledání sám. mi jde spíš o tu fázi směrem nahoru, ta je poměrně stabilní. ale sám v tom směru poradit vůbec neumím a je jasný, že jakéholiv mé adhoc řešení by spíše zadělávalo problémy než užitek.. .o)) (jakože třeba balón se točí, balík pod ním méně, apod..)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    ok .o) mmchdm ten důvod nestability fixace je předpokládám v nefixovatelném balónu..?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    ATOMIKS: bude koukat do boku, tak jak je naznačeno na fotce
    fixace polohy se tu taky už řešila a vyšlo nám, že to stabilizovat směrovkou nepůjde
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    kam vlastně bude koukat ta kamera? dolu? na stranu? bude existovat nějaká fixace polohy, aby se to pořád netočilo dokola? mě kdysi napadlo, dát tomu nějakou větrovou směrovku, přeci jen by ten záznam z kamery byl hodnotnější..
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    NECROMAN: kondenzace se objeví až cestou dolů, cestou nahoru (a během pobytu nahoře) bude tlak vzduchu tak malej, že se k jiné než plynné vodě ani nedostaneme (voda se odpařuje, led sublimuje)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    NECROMAN: proběhla tu diskuze, čím to zakrytovat, ale cokoli tam bude se může zamlžit / namrznout uplně stejně, takže to nechám volné
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Jeste dotaz, nebude delat problem namraza na objektivu? Sice predpokladam, ze ve vysce by nemelo byt moc vlhkosti, ale kdo vi?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TOXICMAN: aha, už jsem pochopil tu modrou čáru :)) jo, to bude fungovat parádně
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    THERIDANE: podle toho co sem zkoušel, to FOV neovlivní
    kdybych se mýlil, zkrátit se dá (nemusí mít plnou délku šírky stěny) a zvenku by se udělala kuželovitá výseč
    MATHEW_ER
    MATHEW_ER --- ---
    THERIDANE: Podle toho popisu bys asi musel vydlabat diru do toho boxu.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TOXICMAN: Odhaduju, že tohle by nám dalo FOV maximálně okolo 45° - nešlo by tu trubku ještě zkrátit tak, aby jsme měli plných 60°?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    přemýšlím nahlas - upevnění foťáku a izolace pohyblivé části

foťák vypadá takto

vymyslel jsem následující:
    našel jsem trubičku o optimálním průměru, která se nasadí na místo objektivu až za pohyblivé části a dolehá až na samotné tělo, uvnitř se tedy může volně pohybovat objektiv
    trubička se zkrátí na délku tloušťky stěny termoboxu (modrá čára)
    a pomocí vhodného lepidla se izoluje spára mezi trubičkou a tělem foťáku (červené vyznačení)

poté se udělá odpovídající díra do termoboxu a celé se to tam nasune, čímž to bude izolované (lze ještě vylepšit) a poměrně upevněné

Napájení foťáku
    Martin měřil odběr: tak foťák na 3 V žere ve standby cca 600 mA, když fotí tak kolem 750 mA, a když natáčí video tak cca 700 mA
    - za předpokladu, že bysme odebírali 750mA stále, vystačí 2 baterie (3V) na 232min... ale to při ideálních podmínkách, které nahoře rozhodně nebudou... když vezmu 30% (radši horší), tak už je to jenom 70min, což už je málo.
    Navrhuju tedy pro foťák udělat 2x 2baterie, tedy 3V, ale 5800mAh, což by mělo být dostatečné pro všechny případy.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    BULHI: vetsina produkce helia ted asi chladi LHC, mam ten pocit :)
    ONDRUCH
    ONDRUCH --- ---
    BULHI: tak to rychle nakoupit hélium teďka, než ho zdraží
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    já sem pokročil s CHDK skriptem pro náš foťák
    umím udělat fotku, vypnout blesk, nastavit iso, nastavit kvalitu snímku
    umím přepnout do video modu a pořídit video

potom jsem udělal test:
    czanso(){
    photo(20) --pocet fotek
    video(60) --pocet vterin