• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANczANSO - český balon na hranici vesmíru

czANSO.com

Czech Amateur Near-Space Object
    *
    blog: blog.czANSO.com
    *
    FB page: facebook.com/czanso
    *
    Foto z letu: http://czanso.com/flight/index.php?c=fotky-z-balonu
    Video z letu: http://czanso.com/flight/index.php?c=videa-z-balonu
    rozbalit záhlaví
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    ATOMIKS: kvůli letadlům, předpis to přímo nevyžaduje, ale radši ho tam chci mít :)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    TOXICMAN: hezký! .o) radar reflektor je kvůli letadlům nebo kvůli nám?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    druhá verze radar reflektoru, myslím že konečná
    váha 66g

modul optické signalizace
    4x vysoce svítivá LED 3000 mcd
    1x super svítivá LED 12000 mcd
    odběr max 105mA

modul zvukové signalizace
    buzzer, 85dB
    bude nejspíš z boku boxu
    ještě udělám test, na jakou vzdálenost je to slyšet / vidět
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Už to považuju za hotový. Finální zařízení se chová předvídatelně (délka hoření 2 s s ostrým náběhem i vyhasnutím, žádný zbytkový hoření, tah je malej a konstantní), je lehký (15 g AUW), funguje i ve vodě (palník je glazurovanej a palivo hoří i když čvachtá :) a v mrazu (mám omrzliny na prstech od propanu). Výroba je jednoduchá a levná:

2 g paliva: 0.16 Kč
    dřevěná kulatina (r=12.5 mm, l=30 mm): 1.07 Kč
    zátka: příroda dala
    kapslík: 2 Kč
    9x19 nábojnice: posbírám po sobě na střelnici
    atd. :-)

Začnu kulatinou.

Navrtám nezničitelnou vrtačkou sovětské výroby (vrtáky značí otvory, který nejdou vidět na fotce).

Do zkrácené hilzny nalisuju komicky velkým kladivem palivo. Ve finále to budu lisovat přímo do dřeva, ale takhle je to jednodušší (a navíc se mi pos.alo čerpadlo u hydraulickýho lisu a mlátit to do dřeva kladivem nejde moc pekně).

Nalisuju náložku do nory (ve svěráku).

(pohled z druhé strany)

Do tlustší kolmé nory natlačím kapslík a drátem ho přivážu.

Dám tam trochu hoblin, aby to ten kapslík přidrželo u palivové náložky.

Pak to nakonec zazátkuju kulatinkou (r=9 mm, l=10 mm), který fasuju v křoví na zahrádce. Z nějakýho důvodu jsem to nevyfotil.

Video operace (první na větvičce, aby na to bylo hezky vidět, druhý je regulérní operace). Větvičku to přepálilo, jen nevypadla :-)

YouTube - ‪czANSO Cutdown Test #13‬‏
    http://www.youtube.com/watch?v=DlcFMj5ycj0

YouTube - ‪czANSO Cutdown Test #14‬‏
    http://www.youtube.com/watch?v=Aq_Tl6z4B7E

A nakonec, podle staré X-COM tradice, pitva.

NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    THERIDANE: jen aby te na YouTube nezabanovali, ze vyrabis nejakou bombu :D
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    na té námraze je pěkně vidět, jak uvnitř postupuje fronta hoření :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Video a obrázky ze zkoušky hoření v -35 °C (zhruba... prostě jsem to nacpal do hilzny a nechal pár minut plavat v tekutým propanbutanu):

YouTube - ‪czANSO Pyrotechnic Composition Cryo Test #nevimkolik‬‏
    http://www.youtube.com/watch?v=oT4cxBnGnkU

THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Tak po návratu ze střelnice proběhl další test, pyro se nacházelo v mrazáku ponořeno ve vodě od včerejšího rána. Na síle mu nic neubralo, ustřihlo i když se na něm dělala námraza :-)

YouTube - ‪czANSO Cutdown Test #10‬‏
    http://www.youtube.com/watch?v=7DuyZ4VkFXs
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    AKA_THE_A: ten drží pohromadě díky vodě (teda, ledu), bylo by to dost těžký... ;-)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    AKA_THE_A: v té zimě by držel i pykrete :-)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    THERIDANE: "papírmaš" je až překvapivě odolnej a lehkej...
    může to být buď rozmixovaný s nějakym pojivem nebo prostě vrstvu po vrstvě (jako sklolaminát) a slepený lepidlem...
    Nejjednodušší by asi bylo navíjet noviny nasáklý lepidlem na trn, konce pak zacpat rozmixovanou verzí a po vyschnutí napatlat něčim voděodolnym...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    SPECZ: Podle toho jak to myslíš. Moje vysněná konfigurace by vypadala takto:
    [balon]---[pyro]---[padák]===[servo]---[reflektor]---[payload]
    V nominálním případě (balon praskne) se vrátí tohle:
    ---[pyro]---[padák]===[servo]---[reflektor]---[payload]
    (~30 g pyra holt bude plandat nad padáčkem, ale nemělo by to vadit... ne? vyzkoušíme) V případě, že se použije odstřih, se stack rozpadne na:
    [balon]---[pyro]
    ---[padák]===[servo]---[reflektor]---[payload]
    V případě, že pyrotechnika selže a budeme muset použít mechaniku, se rozpadne na ("o" je kroužek u serva):
    [balon]---[pyro]------o
    [padák]---[servo]---[reflektor]---[payload]

Ten poslední scénář vyžaduje uvázání dvou lan k servu: jedno k balonu, jedno k padáku. Odhozením toho od balonu se napne lano k padáku. V místě, kde lano k balonu prochází/obchází padák, se ty dvě lana svážou nití, která se roztrhne 5 N tahu, aby nezatíženej padák nepadal dolů na servo, reflektor a payload, kde by se mohl zamotat.

K těm materiálům - 30 g lehkýho dřeva je hodně málo, kor když k tomu bude uvázaných <=1 kg latexu. Z plastu by to bylo definitivně těžší, a navíc by z toho nejspíš stříkal hořící roztavenej sajrajt všude kolem. Papír... je zajímavá myšlenka, nějakej masiv z rozpuštěné celulózy (noviny?) by mohl mít dobrý vlastnosti. Vyzkouším to o víkendu, na kterej mám naplánovaný zkoušky zážehu v nízkých teplotách (-25 °C).
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    THERIDANE:
    - Kreativní uvázání padáku: stačí aby šňůra padáku byla delší než ta mezi pyro a odpojovačem.
    - Hmotnost pyra a jeho následný pád: Raketoví modeláři často místo padáčku používají širokou stuhu, ta taky slušně brzdí, + co tělo pyra udělat z nějakýho tvrdýho papíru/platu ?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    ATOMIKS: GPIO pin z řídící jednotky půjde na bázi tranzistoru, kterej do toho švihne pulzem (>= 3 mJ/Ohm, tj. 1 A/4 ms nebo 3 A/1 ms) z odstřihovýho zdroje
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    THERIDANE: co bude tendle mechanismus spouštět?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    AXTHEB: váží to 25 g, to není moc, ale chápu, že by to mohl být problém... určitě by nebyl problém tam mít dva padáky. Celej stack by vypadal nějak takhle (| je místo odstřihu ohněm):

[balon]---[malej padáček]---[pyro cutdown]|---[cutdown]---[velkej padák]---[reflektor]---[mission payload]

Ještě se mi tam nelíbí ten mechanickej cutdown nad hlavním padákem, pořád mám pocit, že by se to tam motalo... tak jsem přemýšlel nad kreativním způsobem uvázání padáku *nad* cutdown. Uvidzime.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    80_PSU: To je padak na krabici, ne na zbytek balonu.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    THERIDANE: Chapu to dobre ze pokud balon po odstrihu praskne, tak tenhle kus dreva spadne z velky vejsky volnym padem nekomu na hlavu?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Ještě obrázky k #4:

Uchycení (proto to upadlo celý, odhořelo to v kanálku)

Po odstřihu.

Pitva řezem.

NASA: Micinku táhne vůně střelnýho prachu, soustruhovýho oleje, vazelíny... už je na 5. životu z 9 a nevadí jí to :-)

Test #5 byl o ničem, sice se to chovalo dobře, ale jen tak tak. Měl jsem to uvázaný moc blízko.

Celá konfigurace.

A bylo to těsný.

Test #6 byl de facto kopií testu #1, kterej se ukázal jako nejlepší.

Detail přívodu proudu.

Detail oddělitelného spoje.

YouTube - czANSO Cutdown Test #6
    http://www.youtube.com/watch?v=PMC6uZomjZA

(zas nám tam cvrdliká nějaká ptička) Pyro po dokončení činnosti. Tenhle kus přistane někdy, někam, možná, ... s balonem.

A nakonec další kuchnutí pilou.

NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    THERIDANE: No musim, ze toto je rozhodne vetsi zabava sledovat, nez "vypusteni iPhonu na balonu" :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam