• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEGBASurrealismus & dAdA: proti všemu rozumu. : texty, kresby a malby, kolaze, filmy ...
    WHOOOSH
    WHOOOSH --- ---
    Gabríela Friðriksdóttir. Crepusculum (Engl.) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=BCEwwhrKK7g
    BONDA
    BONDA --- ---
    OVERDRIVE: Pěkná výstava. Nejvíc se mi líbilo to tvůrcovo desatero, a z toho doporučení "Pěstuj si tvorbu jako prostředek autoterapie". Nevím, kde se vzalo to ohrnování nosu intelektuálů nad zřetelně autoterapeutickou tvorbou… tohle heslo je na to dobrá odpověď.
    EVELINA
    EVELINA --- ---
    Art in Box » SNĚNÍ / DREAMING… Šestá tématická výstava. Návštěvy do jiných světů. Sny, snění, odkaz surrealismu…
    http://www.artinbox.cz/?p=2269
    EVELINA
    EVELINA --- ---
    OVERDRIVE: A olomoucké Muzeum umění bude tuto výstavu od května do září příštího roku reprízovat!!!
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jan Švankmajer su v praze sestavil a usporadal vlastni vystavu U Kamenného zvonu....
    [vic textu je pak primo na tech lincich, rozhodne dobrej plan, kam se jit podivat, takhle pri podzimu]

Jan Švankmajer U Kamenného zvonu zkoumá Možnosti dialogu
    26.10.2012

Včera v podvečer byla v Domě U Kamenného zvonu zahájena výstava významného českého filmaře a výtvarníka Jana Švankmajera. Název výstavy Možnosti dialogu s podtitulem Mezi filmem a volnou tvorbou naznačuje šíři expozice: ta zahrnuje jeho výtvarné projevy, které s jeho filmovou tvorbou souvisí, navazují na ni nebo jí předchází................
    Váš kulturní portál – výstavy, divadlo, film, hudba - kulturissimo.cz
    http://kulturissimo.cz/index.php?jan-svankmajer-moznosti-dialogu-dum-u-kamenneho-zvonu&detail=870

Švankmajerovy obsese, sny a surrealistické vize zaplnily Dům U Kamenného zvonu
    Stát je organizované násilí, řekl loni Jan Švankmajer a odmítl vyznamenání od Klause. Legenda české animace zůstává věrna svým zásadám a umění. Retrospektiva Švankmajerova díla, která bude v pražském Domě U Kamenného zvonu k vidění do 3. února 2013, upozorní na sepětí umělcových filmů s dalšími oblastmi jeho tvorby.....

Švankmajerovy obsese, sny a surrealistické vize zaplnily Dům U Kamenného zvonu | art.ihned.cz - Umění a design
    http://art.ihned.cz/umeni-a-design/c1-58203280-svankmajerovy-obsese-sny-a-surrealisticke-vize-zaplnily-dum-u-kamenneho-zvonu
    CRAZYHEAD
    CRAZYHEAD --- ---
    JOKEHANA: jákdyž někdy něco píšu, taky mě všechno napadá až když sedim s tužkou nad papírem :-)
    JOKEHANA
    JOKEHANA --- ---
    Jo jo, nějakou fázi sebekontroly jsem určitě měla, ale každopádně to byla parádní psychohygiena a dostala jsem se tak nějak "jinam". Skončilo to tak, že jsem usnula a slova mi naskakovali ještě ve snu, takže nevím za přesně jakých okolností sem to dokončila.
    Bylo by fajn, kdyby jsi se rozpomněla, kde jsi to četla. Docela by mě to zajímalo. A díky za reakci.
    BONDA
    BONDA --- ---
    JOKEHANA: To je docela vtipný (např. "vstávej bez plusu k minusu/ seš záporák..." nebo "pod úrovní naší lodi"). Kornatějící sledi strašící loď jsou tam pozoruhodnej otvírák.

Někde jsem četla, jak se při automatickém psaní mysl uvolňuje - má to určitý fáze. Tohle budu možná některá z těch prvních - mozek se chytá zvukové podobnosti slov a ustálených spojení (naše víra je síla). Bohužel si to moc nepamatuju, jen mám pocit že tam bude i fáze plná vulgarismů - a odpovídalo by to i mojí občasný zkušenosti.

Je znát, že jsi měla nějakou kontrolu - už jen tím, že jsi to uzavřela tím prvním motivem.
    JOKEHANA
    JOKEHANA --- ---
    Dělím se s váma o svoji báseň, která vznikla tak nějak sama, aniž bych věděla jak. Tak pokud máte chuť, hurá do ní.

Snažím se racionálně vymyslet, jak si pomoct. Ale je to blbost všechno.
    Nemožná blbost pod sousto lodi
    která se bojí kornatějících sledí.
    Seš sám, máváš rukama
    jak můžeš tusínáš
    je ti šumák, co jsi umák.
    Chceš bejt dole na parabole,
    jako strýček vole.
    Bulíš a smrdíš jako čolek bez původu
    chceš pastu, hoď ji do záchodu.
    Myješ se rumělkovou houbou
    bez které nejsi kouboj.
    Seš dole sám, jak nikdy nic
    noc mlží a ty chceš víc.
    Pojď se prát a řikat si
    buď můj.
    Já stůj ke kolu
    bez mozolu.
    Sedim a nevim
    počítám integrály a běžim do spirály.
    Chceš bejt můj já tvá
    naše moje víra je síla.
    Furt dokola nejsi sám.
    Máš mě, ty osobní svině.
    Vstávej bez plusu k minusu
    seš záporák, hrnek od flusu.
    Slyšíš,
    jsi sám.
    Máš dilema pod kindema
    nechceš se vracet pod mou hůl,
    bolí tě to, teto?
    Jsem sám, bez předsudku
    chci mon kuksu.
    Jako hrnek bez obsahu,
    tak žiju na popravu.
    Mýdlo sem jsem sám.
    Nechci být pro popravu
    nene, nechci do ústavu!
    Zvládám sám
    jsem kanaďan
    0drsnej vtip pod úrovní naší lodi.
    IKOGNITO
    IKOGNITO --- ---
    Jeden z posledních, takový oddechový:)

OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    jinak mozna trochu OT, ale pokud ma nekdo rad T. Burtona a je zrovna v Parizi: http://www.designmagazin.cz/udalosti/34227-blaznivy-i-hravy-svet-tima-burtona-vystaven-v-parizi.html
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Tohle se asi nebude kazdemu libit, tedy me se toho nelibi vetsina, ale pokud by se to nekomu libit mohlo, tak to sem asi patri: http://www.designmagazin.cz/umeni/34789-jean-paul-bourdier-foti-krajiny-zdobene-nahymi-tely.html
    BASIC20
    BASIC20 --- ---
    KIRILLOV: Takhle - ve Francii teď už tolik surrealistů zase není, jediné co můžeš zkusit je najít na internetu tip na nějakou retrospektivní výstavu a podobně. Ze současných autorů mě napadá jen Bertrand Schmidt a ten je pečenej vařenej v Čechách (protože mimochodem Čechy jsou teď enkláva světového surrealismu ;-) ) Nedávno byla ve Vídni výstava René Magritta, ale bohužel jsem na ní nebyl. Momentálně doporučuji výstavu Jana Kohouta Kardinální můra. To je současný výkvět a moc velká zábava. Co se týče aktivit surrealistů všude možně, sleduj revue Analogon.
    KIRILLOV
    KIRILLOV --- ---
    výstava veřejnosti uzavřeno všechny dny mimo každé 6. pondělí měsíce ledna, děkujeme za pochopení. hermetici vítáni, vstup pouze se psy a kočkovitými šelmami, návštěvu naplánujte s ohledem na povinné vymočení se na prvním rohu napravo. vystavující nechť vezmou na vědomí, že jejich jediným autorským právem je dostat za své matlanice po tlamě.
    IKOGNITO
    IKOGNITO --- ---
    otevřeným otvorem upadl do mušle plné moči
    QWIFF
    QWIFF --- ---
    KIRILLOV: Právě jsi je vystavil.

Ten mladík vypadal dobře ale nějak čekal na umění boha. Strom na kterém seděl a koupil jej před 5 minutami hovořil francouzským jazykem a odmítal uznat že nestojí u moře. Kirillov potlačil jeho parfém. Siréna policejního vozu. Naštěstí spatřil na protějším rohu restauraci. Vešel dovnitř a sedl k jedinému prázdnému stolu. Policista který k němu doběhl se prohýbal pod medailí z olympiády nadšených hlupců a řval - máte povolení k parkování? Mladíkovi došlo že není v Paříži ale v Londýně. Ze stropu sjíždí kruhy...

S láskou pro nesklonitelné příjmení Vratislav Effenberger
    KIRILLOV
    KIRILLOV --- ---
    IKOGNITO: ano, tuto odpověď jsem předpokládal. velice děkuji za objasnění tohoto opominutého širšího a jistě zajímavějšího výkladu mé jinak banální otázky. spravedlivě musím uznat, že bych na takovou otázku též takhle odpověděl... takže kde vystavujou surrealistický obrazy nebo sochy?
    IKOGNITO
    IKOGNITO --- ---
    KIRILLOV: co to je za otázku prosimtě, to je jako kdyby ses ptal kde potkáš na ulici život...
    KIRILLOV
    KIRILLOV --- ---
    poradili byste mi please kam se jít v Paříži podívat na surrealismus?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    BASIC20: dal jsem Ti admin prava, jen poprosim nemen nazev auditu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam