Za me prvni misto Rift, pred tim nez Trion koupilo Gamigo, tim bohumzel Rift nadobro zkoncil i kdyz mumifikovane ostatky jsou stale online. Ale to co tam dokazali mechanicky neudelalo zadne jine mmorpg a raidy jsem take nikde lepsi nevidel. Slabe pvp ale to nikdy u Riftu uplne nebyl focus.
Pak asi WoW, proste ten vyznam tam uprit nelze, me nejlepsi asi ve WotlK ere i kdyz TBC jsem mel rad, pandaria me pri releasu minula a zpetne me to mrzi, novejsi expanze uz nebyly moc pro me. Ted se potaci do kopru ale stejne muzu tezko dat na druhy misto neco jinyho s tim kolik mam za ty roky na wowku nahrano.
GW2 se stabilne drzi a je to jedine mmorpg ktere jsem hral pri release a rad se k nemu kdykoli vratim a vim ze se budu bavit. Combat za me hodne vylepsilo to ze pridali alternativni controls ala Tera. Neoslni, neurazi. Solidni treti misto.
Warhammer Online - Jak ja tu hru miloval, skvele udelanej worldbuilding, slusne mechaniky, totalne zabite megalomanskymi plany ktere predbehly svou dobu a vmesovanim EA. Za zminku stoji ale fanouskovsky projekt na obnovu, v soucasne dobe funkcni s par set hraci. Fanouskum fantasy warhammeru kteri WHO minuli muzu jen doporucit.
FFXIV vanila reborn jsem hral kvuli kamaradum a uprimne nesnasel, Heavensward byl trochu lepsi ale nebyl to muj salek kavy. Vsichni tvrdi, ze od te doby jde kvalita nahoru, ale nesedi mi ten fanservis tak me to zas tak nelaka, ale naprosto chapu proc jsou sub based kdyz maji tolik hracu ze museli pozastavit prodej nove expanze. Za sebe bych ji dal o dost niz, ale respekt, mmo co jde s kvalitou nahoru je pomalu zazrak i kdyz to neni muj styl.
Albion Online - Necekanej uspech, takovy fantasy EVE light, doporucil bych vsem fanouskum PvP. Ja to uplne nejsem, ale i tak me to chvilku drzelo i diky pve contentu, obchodu a craftu.
ESO pruser pri release, dobry mmo po par letech. Porad hratelny, solidni prostredni pricky.
WildStar - Hra ze ktere se mi pri release delalo blbe kvuli blikani telegrafu. Za par let jsem se k tomu vratil a nasel celkem fajn zabavny barevny wow clone s dobrymi boss fighty a mechnanikami. Zahral bych si znovu kdyby jeste bezel. Skoda.
Linage II Naprosto priserna hra uz tehdy natoz ted, ale mam na ni krasny vzpominky. Celkem vtipne trpela ale mene na silene asijske mechaniky nez soucasna produkce, I pres nesmyslny grind.
Wakfu - Super originalni tahovy mmorpg, evoluce puvodniho Dofusu. Krome toho neni nijak extra vyznamny, ale mam ho rad.
NWO - Vzhledem ke svemu odporu FR lore 4edice jsem jen zkusil, za me celkem meh, kdyz pominu lore i mechanicky vsechno co delalo staricke DDO dobre dela NWO hur. Podle par kamosu co ho hrali take jde poslednich par let dost do kytek a je cim dal hrabivejsi.
TERA - Dobry combat, priserne vsechno ostatni.
Aion - zabavny simulator plachteni, hrozne vsechno ostatni
FFXI - zabavny simulator rybareni, udajne dobry pribeh, extra pomaly combat a ultimatni test hracovy trpelivosti (ja neprosel)
Eve - na to nejsem dost velkej nerd
Defiance - Super napad, dobre udelane, prekvapive dobre strileni, nebylo to uplne pro me, ja radsi melee a fantasko. A pak sel Trion do kopru a vsechny jejich hry s tim.
Archage - Nesnesitelne pvp, grind a obecne vsechny mechnaniky ktere u mmorpg nemam rad. Za me big nope uz pri releasu a pak to dojebalo gamigo.
Staricke mmorpg - UO, runescape, EQ, DaoC, RO atd. - hromada krasnych vzpominek ale i kdyz nektere z nich stale funguji ani by me nenapadlo se k nim vracet. Uz jsme o kus dal.
Asijska produkce - Mam na mechaniky asijske produkce slousnou alergii takze jsem vzdy maximalne vyzkousel a nikdy me nic neoslovilo a to vcetne novejsich BnS a BDO.
Klony - Icarus, Allods a dalsi vicemene ctrl+c ctrl+v jinych mmorpg maximalne s jednou originalni mechanikou. Vetsinu jsem vyzkousel kvuli te jedne originalni mechanice, ale nic co by me utkvelo v pameti tak abych je uvedl zvlast.
Not mmorpg - Skyforge, Warframe, Destiny, Planetside 2 atd. - treba warframe a planetside mam fakt rad, ale mmorpg to fakt nejsou.
Proc je totalni scam odpad Raid Shadow Legends na seznamu mmorpg odmitam vysvetlit jinak nez jejich supervlezlym marketingem.