• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KORDAiPad | iPadOS!
    KINGRICHARD
    KINGRICHARD --- ---
    Já jsem nabíjení na USB počítatače vzdal. Buď se to nenabíjí vůbec, nebo se to vybíjí rychleji než nabíjí a dělá mi to jak Apple tak Samsung
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KINGRICHARD: mam to zapnuty a usb3 (asus zenbook prime), takze zitra nakup adapteru..
    KINGRICHARD
    KINGRICHARD --- ---
    DRAGON: Pokud to píše not charging, tak to znamená, že USB dává 500mA nebo méně. USB3 má dávat 900mA, nicméně na mým notebooku se ipad air nenabije ani na USB3.
    Jistota je 1A a více na USB.

Další důvod, proč se to nenabíjí, jmůže být to, že je PC vypnutý, nebo nemá signál na datovejch konektorech, takže jeden notebook mi nabijí idevice jen, když je nabootovanej a je zvedlej driver na USB.

Zajimavý je, že not charging neznamená not charging, ale to, že se to nabíjí tak pomalu, že se to může rychleji vybíjet, než nabíjet. Pokud to chci nabít na jakémkoliv USB, musím ipad, iphone atd vypnout. Potom se nabíjí.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ahoj, je prosim normalni, ze iPad Mini Retina se nenabiji z USB notebooku? (asus Zenbook Prime)
    dik
    MAAAT
    MAAAT --- ---
    HIDARI_LUPO: Na mujiPadu uz se pracuje na nejakych zmenach k lepsimu. Jinak jde o zavedeny portal (4 roky - 40 - 50k unikatu mesicne), ktery nabizi rozhodne vic nez tydenik applikace a jejich stranky. Mezi ostatni zaplavou urcite taky vycniva. Applikace maji TV, penize, reklamu, tvaricky, ale uzitnost je proste mala. Provazanost s telekomunikacnima firmama bych bral jako minus :)
    HIDARI_LUPO
    HIDARI_LUPO --- ---
    MAAAT: Promin za stiplavy komentar a jestli ti to vydelava tak sypu popel na svou hlavu, jen jsem mel pocit ze takovych webu je proste prilis a ten web co jsem uvadel ma vsechno, vazby na telekomunikacni firmy, televizy, web, proste megalom :) jinak jsem nasel jen tohle http://www.alexa.com/siteinfo/muj-ipad.cz
    AILAS
    AILAS --- ---
    MAAAT: Chválím zmínku o LBA na iOS na webu. Byla to pecka.
    MAAAT
    MAAAT --- ---
    HIDARI_LUPO: poznamku o zbytecnosti nechapu :)
    MAAAT
    MAAAT --- ---
    JINX: Bohuzel nejsem schopen primo odpovedet, ani nevim kolik by cena byt mela. Kdyz mi to reknete, budu mit predstavu. Pri tom kolik muj-ipad.cz vydelava bych byl schopnej platit spis novinkare a to mesicne. Cena za aktualitu by pak asi nevysla uplne na moc. Zkus mi nadhodit nejaky cifry.
    HIDARI_LUPO
    HIDARI_LUPO --- ---
    MAAAT: jestli to neni uz zbytecny, konecne to nekdo pojal profi - http://www.applikace.cz/ jen chvalim koncept zatim jsem nemel cas to nejak obsahove ohodnotit
    JINX
    JINX --- ---
    MAAAT: Kolik platis za clanek?
    MAAAT
    MAAAT --- ---
    Chlapi, nechcete psat nekdo novinky, nebo clanky, pro muj-ipad.cz? Koukam, ze mate prehled a rozepsat se umite.
    TIGU
    TIGU --- ---
    AILAS: To máš tak - Před pár lety někde někudy uniklo, že Apple chystá něco jako chytré hodinky. Jedna druhá firma, která je často v soudní při s Applem po několika měsících po tom vydala nový revoluční produkt. Chytré hodinky. Že nevydrží nabité ani jeden pracovní den a že mají asi tak milion nevýhod, to je pravda. Nicméně krásně nám plní díru na trhu. Ta firma vydala už druhou verzi, která nějak reaguje na požadavky lidí a krom toho, že má asi 324GB ram a 658 jader a 987 megapixelů, tak už pomalinku začíná fungovat. Firma motivuje vývojáře k vývoji aplikací a časem se z toho nějaký menší trh vytvoří.

Apple naproti tomu vyvíjí technologie, které by mohly zaručit následující:
    - sledování zdravotního stavu neinvazivní metodou (krevní obraz, tlak, tep, etc)
    - stimulace spánku a dalších aktivit
    - vysokou odolnost materiálů
    - vysokou výdrž na baterii
    - velice nízkou spotřebu

Tyto informace se ví už dlouho ... dost dlouho na to, aby se někdo sebral a nezkusil udělat další androidní věc, která zaplácne alespoň část tohoto segmentu. Lidé mají jistou setrvačnost a nesnášejí změny. Nechtějí přecházet na jiný OS, učit se ovládání, hledat nové aplikace, nebo je dokonce znovu kupovat. Neříkám tím, že by měl Apple ihned vydat tenhle produkt (pokud ho vydají, tak je vidět, že na jeho vývoji strávili více času, než konkurence na dvou verzích dohromady), ale pokud s tím budou čekat "dokud nebude dokonalý", tak se také může stát, že se trh váhajících zákazníků nasytí něčím jiným. Ano, stale tady bude plno "oveček" (jak já ten termín nerad používám), které čekají na Apple a je jim jedno, že tady je nějaký Galaxy Gear (II), ale mnoho lidí si prostě koupí hodinky teď - proč taky čekat ... a on to ten korejec stejně okopíruje. Však duální blesk z iPhonu 5S a senzor otisků prstů má už taky. Jen ty aktualizace OS na jeho produkty chodí nějak málo. A že by za půl roku byl ten telefon svižný "jak za mlada", o tom už se majitelům může nechat jen zdát.

Stejná situace jako na poli telefonů, tabletů a hodinek je na poli SW - lidé chtějí přesaturované barvy, líbivé obrázky, sexy tenké fonty a další věci, které dovolí jen display s vysokým rozlišením. Apple na trh reaguje. Bohužel si většina přeje více pouťových efektů.

A opět - proč nahrazovat věc, která je vyladěná a funguje? Když se kácí les, létají třísky - některé věci jsou napsané na rychlo a refaktoring jim moc nepomůže - dost pravděpodobně je dotykové rozhraní v iOS 6 ještě nějakým způsobem pozůstatek z iPhone OS verze 1. Tato verze při prezentaci veřejnosti vykazovala tolik chyb, že se musel sestavit přesný seznam úkonů, jak se bude telefon prezentovat. Ten telefon neuměl například přehrát celou písničku bez záseku a podobně. Ten kód měl k dokonalosti daleko a jsem si jist, že developeři neměli čas na pořádný návrh a následnou perfektní implementaci. Pokud něco píšeš od nuly a nepřepisuješ doslova komplet kód řádek po řádku, je zcela normální, že se tam dostane něco, co nebude 100% odladěné. Ten kód pak ale bude přehlednější, testovatelný, bude rozšířitelný a bude fungovat, protože je tak napsaný a ne, protože je to blackbox, na který se nesmí šahat, protože to tak někdo někdy napsal a náhodou dělá přesně to, co má.
    CROSS
    CROSS --- ---
    AILAS: to udělali snad jenom s iPhonem, protože kvůli FCC by stejně leaknul, no a teď resp. oni s novým Macem Pro, asi aby uklidnili cílovku, že to úplně nezařízli (a soudě podle ohlasů na internetech, cílovka neni s dodací lhůtou Pro úplně spokojená).

Podle mě se buď nechali dotlačit "trhem" nebo sami rozhodli (proč?) držet se nějakýho intervalu pro nové releasy, ačkoli na to asi nemají zdroje (říká se, hlavně lidské zdroje), mně osobně by taky nevadilo, kdyby v tomhle byli tvrdší a vypouštěli nové verze v odladěnější podobě bez ohledu na to, co si o tom myslí Wall Street. Ale ty ohledy asi hrajou větší roli, než bych si chtěl připustit.
    AILAS
    AILAS --- ---
    TIGU: To je právě to, co se mi na Apple líbí. Nebojí se vzít "nějak fungující věc" a nahradit jinou.

To by se mělo tesat akorát by to mělo být takto: "vyladěnou a perfektně fungující věc" a nahradit ji "nějak fungující věcí". Další příklady nefunkčnosti dávat nebudu, už jsem jich dal dost. V UX to je taky jeden velký fail. To co udělali s tlačítkama je ostuda, ale to co udělali například se sdílením v galerii, to je katastrofa.
    Jinak viz níže. Odtud potud. Bohužel tu není nic lepšího.

A Apple nikdo k ničemu nenutí jak píšeš. Pokud vím, tak dříve se představil produkt a pak se klidně třeba půl roku čekalo na komerční prodej! To že dnes to prodávají hned druhý den se spoustou chyb je jen a jen jejich chyba, i když chápu proč to dnes už dělají.
    TIGU
    TIGU --- ---
    AILAS: Nechci po tobě, aby jsi něco fanaticky odpouštěl. Stejně tak nejsem někdo, kdo dostane v restauraci jídlo a beze slova ho sní, i když stojí za prd. Nechci ze sebe dělat někoho urýpaného, ale mnohokrát jsem jídlo vrátil. Chodím do restaurací, kde si prostě nemohou dovolit mít v těstovinách skořápku z vajíčka, nebo podobné faily. Ozvu se - platím si za určitou kvalitu a tak ji očekávám.

A teď k tomu podstatnému - mluvím o SW. O SW, který se dá zapatchovat, opravit a podobně. Tohle co popisuji vůbec neplatí o HW, nebo jídle. Tam ten patch není tak jednoduchý. Jako jo, studený jídlo jde hodit do mikrovlnky, ale to není vylepšení/oprava chyby, ale pokus o hotfix. HW také ve většině případů nejde jen tak "patchnout" - a ano, i tam se dělají chyby - Core 2 Duo mělo několik stránek "known issues" jen kvůli tomu, že to vydali "včas" - často chyby, které se objeví jen u specifické skupiny lidí - jako například při debugování. A řešení? U většiny chyb bylo napsáno "Neexistuje možnost, jak tuto chybu obejít". TAM je to mnohem větší problém. Stejně tak jako když Canon vydal fotoaparát za 60 klacků a zjistilo se, že podsvícení stavového displaye svítí na senzor. Canon to řešil stažením a opravou černou lepící páskou! To jen ten pro info ...

iOS je překopaný zásadně. Stejně tak jako překopali Mac OS X z 10.5. na 10.6. - tenkrát přepsali 95% celého kódu - odstřelili power pc kód a celkově tomu výrazně pomohli. Ale - zase to bylo za rok a bylo tam tolik neskutečných bot ... Postupně to opravují a zálatují a kdesi cosi, takže je to jen lepší a lepší. Nicméně také jsem si pěkně zanadával. Tenkrát šlo bootovat jak do 32 bitu(default), tak do 64 bitu. Já fungoval v 64ce, protože jsem používal dost programů, co pod tím jelo prostě líp. Měl jsem iPhone a používal tethering - v US zakázaný operátorem. Když se přenesl 1MB dat přes tethering v 64 bitu, padlo to na kernel panic. Napsal jsem bug report a světe div se - stále je otevřený ... Jestli je to ve Snow leopardu stále, to nevím, ale v nových OS je to fixlé.

Ano, zdá se mi, že Apple nemá dostatečné kapacity na to, aby opravil všechny chyby, které se objevují a nadávám na to dost často otevřeně. Nelíbí se mi, že se stávají věci, jako že upgrade GM Mac OS X zlikviduje bootcamp partyšnu windows z minulé verze, protože si tam vytvoří recovery (Upgrade na ofiko verzi Lionu), nebo že pokud existuje Guest Acc a někdo se přihlásí jako admin, že mu to při odhlášení zahodí Home folder (verzi si nepamatuji, ale také byla "nová"). To jsou faily, které by si apple prostě dovolit neměl. A ne, nebudu o tom fanaticky mlčet a odpouštět. Prostě se to stalo, nelíbí se mi to, ale všichni jsem jen lidi a chyby se stávají.

Pokud nechápeš, jak je možné, že v iOS 7 nefunguje něco, co v iOS 6 fungovalo, popřemýšlej o tom třeba tak, že user input byl komplet zahozen a napsán na zelené louce. Měli specifikaci a cely'starý kód zahodili. Pak se tam objeví některé věci znovu. Je to efektivnější, lépe udržitelné, třeba i testované, ale prostě některé věci ve specifikaci chybí/nejsou jasné.

Jinak iOS 6 byl v mnoha ohledech čitelnější, přehlednější a lépe se ovládal. iOS 7 vsadilo na odlehčení a v mnoha ohledech jsem to kritizoval. Zároveň ale přinesli mnoho věcí, které tomu prospěli. Zamysleli se nad seskupením prvků a nebáli se zahodit některé věci. To je právě to, co se mi na Apple líbí. Nebojí se vzít "nějak fungující věc" a nahradit jinou. Že se to občas nepovede perfektně? Ano, je to tak - nepopírám to. Ale pokud si budem všichni jen klepat po ramenech a říkat si, jak je to super, nikam se neposunem.

Jinak věřím, že pokud by Apple nenutil trh k tak rychlému vývoji, že by ten SW byl otestovaný mnohem lépe a že by opravdu šel ven "až to bude hotové". Jenže ... stejně jako u Intelu - občas je třeba vydat něco, co není perfektní - stále je to v mnoha ohledech lepší, než to to chrlí konkurence.

AILAS
    AILAS --- ---
    TIGU: s něčím co píšeš souhlasím, ale pokud chci být veřejný betatester a ještě za to společnosti platit a to nemalé peníze (a to společnosti Apple která se profiluje jako UX mistr), mohl jsem zůstat u Androidu, symbianu atd atd (nej byl stejně PalmPilot).

Tvůj názor mi připadá trochu jako názor člověka, který jde do restaurace, dostane studené případně jinak špatné jídlo a sní jej, protože si řekne "nebudu dělat problémy", "dneska se to nepovedlo" atd atd.. ano, je to jídlo ale kvalita neodpovídá ceně.
    Ne. Vidím to kolem sebe a já to dělat nebudu. Na peníze které někde utratím musím taky nějaký čas pracovat a svého času si vážím.
    Vím že iOS7 je od základů nový systém a všechna čest a hluboká poklona, že to co zvládli, zvládli za tak krátký čas jako je necelý rok (7.0). Ale osobně bych raději ještě rok viděl na těch zařízeních perfektně fungující iOS 6 než tohle. Na iPadu mám iOS 6 a UX se stále naprosto vůbec nedá ani srovnat - a to zavírám obě oči.

Chyby byly a budou, to je jasné vše píšou nakonec jen lidi. Ale že jak je možné, že je tam tak zásadní lokalizační chyba jako ů na začátku? To v iOS6 bylo dávno opravené, jak je možné že se taková chyba "vrátí"? A je jich tam stále opravdu dost. Siri funguje uplně jinak a daleko hůř než na iOS 6!
    https://twitter.com/ailascz/status/412254910592606208
    https://twitter.com/ailascz/status/412368803054772224
    A tady jsem odpovidal na email = žádný příjemce?? (takže ten email nikdy neodešel ale vše se tvářilo ok!) http://img.ly/xsJc
    Ne sorry, za tohle když už platím, nehodlám iOSu něco fanaticky odpouštět.
    Dle mého názoru 7.0 neměla vyjít. Ano, dá se to používat, ale u telefonu přes 20 tis. očekávám, že bude vyladěna i SW část.

A tohle snad už jen pro pobavení
    https://twitter.com/ailascz/status/423155602207293440/photo/1
    https://scontent-b.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1/p480x480/1463694_10202414289949455_1764164945_n.jpg
    https://twitter.com/ailascz/status/443331373563412480/photo/1
    TIGU
    TIGU --- ---
    AILAS: To nemelo vyznit jako rypnuti. Jen asi zastavame mirne odlisne nazory na vyvoj SW. Ja driv chtel vzdy vydat dokonaly produkt a mam v supliku nekolik rozdelanych veci, ktere nebyly "good enough" na to, abych je vydal. Teda v te dobe jsem si to myslel. Zpetne si rikam, ze to byla skoda. Kazda z tech veci mi usetrila hafo prace a starosti. Jen jsem to chtel mit co nejvic user friendly, dokonale, bezchybne a tak ruzne. Posledni dobou vidim, ze je treba vse brat s rezervou. Nebrat si prilis velka sousta, umet skrtat a nebat se refaktoringu. Samozrejme neni nikdy dobre psat jako prase (nutna stabni kultura a testovani), ale proste ... Worse is better. Pokud "worse is better" pristup neznas (myslim, ze ano, sle pro jistotu), najdi si o nem neco treba na wiki. Dalo by se rict, ze je to adaptace Extreme Programmingu se vsim vsudy - iterace, rychle cykly a rychla reakce na potreby trhu. V dnesni dobe je to (obcas bohuzel) jeden z jejpouzitelnejsich principu u spotrebitelskeho SW. Nebavime se ted o systemech rizeni dopravy, ale o telefonech a tak. Pred lety vznikaly na univerzitach ruzne OS. Jeden, ktery mel byt dokonaly a druhy, ktery byl proste napsan systemem worse is better. Prvni z nich by nemel nikdy spadnout. Mel byt schopny vzit kdykoliv jakykoliv stav zpet - vcetne instrukci na CPU. Nepamatuji si jeho jmeno, nikdy nevysel. Druhy je UNIX. Mac OS X bezi na necem, co je certifikovany UNIX. iOS byl fork Mac OS X 10.4 Tiger. Ano, je smutne, ze se objevi cas od casu chyba, ktera je kriticka, ale u SW se dá zálohovat, aktualizovat, patchovat ... Vubec nerikam, ze by mel iOS vypadat jako win, ale ve svete SW casto nelze vydat absolutne dokonaly produkt v danem casovem ramci. Zvlast u velkych a komplexnich veci, kde se velke casti kodu prepisuji od nuly. Sam moc dobre vis, ze se toho v iOS 7 zmenilo vyrazne vic, nez jen xicht. Ten necely rok, co na to meli byla prilis kratka doba na uvolneni 100% produktu a 7.1 je obrovsky skok. Je dobre, ze to uvolnili ted a ne az za 2 mesice. Opravilo to mnoho chyb - vice, nez jich to pridalo. Coz se o nekterych aktualizacich jinych OS rict rozhodne neda. Kazdopadne - kdo chce psa bit, hul si vzdy najde - na dokonalosti pak uz nezalezi.
    AILAS
    AILAS --- ---
    TIGU: Netušil jsem že jsi taky doktor.
    WERT
    WERT --- ---
    Asi to krapet vyresilo zabugovanost pri otaceni ipadu taky klavesnice asi lepsi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam