Pivovar Bakalář
http://www.pivobakalar.cz/main.php?age=ok
Milovníky hořkého piva jistě potěší specialitka "Bakalář - světlý ležák za studena chmelený" i velmi pěkná světlá 11°, které mimochodem velmi doporučuji!
Shodou okolností jsem měl o víkendu cestu domovinou tohoto vynikajícího piva a štěstí tomu přálo, že právě v Rakovníku nám zbyla milá hodinka, při čekání na další autobus.. Spolu s přítelkyní jsme si tedy na náměstí vyhlédli hostinec U černého orla s pěknou záhrádkou a výhledem na historické náměstí - ale hlavně - s rakovnickým pivem Černovar a Bakalář na čepu.. :) Po transferu do nedaleké vesnice Kolešovic, jsem pokračoval degustační studii v místní autentické čtyřce, kde měli po novu na pípě Bakalářskou 10° a 11°, což byla výtečná příležitost ku srovnání exemplářů, na něž v nedalekém městě piva nezbyl čas. Nutno ještě podotknout, že i sama situace, kdy jsem si poručil na ráz malou desítku a jedenáctku ke stolu, způsobila roztomilý rozruch a dala vzniknout čilým úvahám a hbytým komentářům vesnických strejců.. ;)
Dovolím si tedy přiložit malé zhodnocení:
Bakalář světlý ležák za studena chmelený (12°) - vynikající, velmi zajímavé pivo, s pěknou barvou starého zlata a jantarovým odleskem, ušlechtilou šťavnatou hořkostí a dlouhým dozvukem. 9/10
Bakalář světlý ležák (11°) - výtečné pivo, s obdobně zajímavou šťavnatou hořčinkou, jakou nalezneme v "za studena chmeleném" a dle mojí chuti ještě živějším skluzem a velmi dobrou pitelností. Momentálně ideál dle mého gusta.. 9/10
Bakalář světlé výčepní (10°) - lehčí, svěží pivo, světlejší barvy s jemnější ale též příjemně doznívající hořkostí. Osobně mě sice nejvíce zaujala 11°ka, nicméně do horkého dne může mít i toto výčepní svůj půvab. 7/10
Černovar světlý ležák (12°) - hutnější pivo o něco těžší chuti, se znatelnou sladovinkou a mírnější hořkostí. Jistě zajímavé, ale subjektivně vzato si myslím, že síla Rakovnického pivovaru je plně projevena v Bakalářském ležáku.. 7/10