• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYDYVýtvarné zpracování kovů a drahých kamenů aneb rytí, odlévání a kovářství
    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: Dobře,zkusím stříbrnou pájku a tavidlo. Díky.
    ZCR
    ZCR --- ---
    AGOG: ne že bych byl nějaký pájecí expert, ale buď používáš moc vydatný zdroj tepla (nebo obecně zahříváš moc intenzivně), nebo nemáš dobře slícované a čisté spoje (méně pravděpodobné, leda ve spojení s tím, že moc přežíháš i tu pájku samotnou), a nebo máš opravdu moc tvrdou pájku (i když to se mi taky nezdá, běžné Ms pájky by pořád měly tát níž než stříbro)... tavidlo použij určitě; pájku nejlíp stříbrnou, a pokud tu CuAg, zkus ji prvně stavit s malým kouskem stříbra, rozklepat a použít jako před tím - to sníží její pracovní teplotu.
    AGOG
    AGOG --- ---
    Poradíte mi někdo jak letovat drobné stříbrné díly tvrdou pájkou? Zkoušel jsem tu co mám a drát se roztavil dřív, než pájka CuAg. Použít nějaké tavidlo, pájku s nižším bodem tání? Viděl jsem nějakou na 660st.C?
    AGOG
    AGOG --- ---
    Ještě naušnice musím dodělat :-)
    AGOG
    AGOG --- ---

    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: Dělám šperk pro přítelkyni a budu tím letovat jen závěs. Tam by problém být neměl.
    ZCR
    ZCR --- ---
    AGOG: taky by mohl být problém s povrchovou úpravou. Jinak kdysi jsem zkoušel vyplnit mosaznou trubičku cínem, a při zahřívání mi ten cín prostě prožral cestu stěnou a vytekl :-)

    Myslel jsem na prodejně v Praze (Kozí náměstí), jinak mají sortiment samozřejmě široký. Zkus tam nadrzo zavolat, třeba to i pošlou (cenu už si nepamatuju a byla předkrizová, ale snad nějak kolem 12 Kč za gram?).
    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: Nezajdu, leda přes net nebo telefonicky. Ale díky.
    Tu měkkou zkusím když už jí mám, nebude to namáhaný spoj tak snad by problém být neměl. Maximálně oxidace tak uvidím.
    ZCR
    ZCR --- ---
    AGOG: zajdi normálně do safiny, tam mají jenom jeden druh stříbrné pájky, a funguje - i na alpaku... je ve formě tenkého plechu, dá se nastříhat na kousíčky... měkkou pájkou bych nedoporučoval, má jiné i mechanické vlastnosti (horší).
    Když jsem ještě neměl tu klenotnickou stříbrnou, vypomáhal jsem si dokonce tak, že jsem kousek pájky (hodně tvrdé, kolem 850 °C) prostě jemně pod tavidlem na uhlí stavil s hruba stejným kouskem klenotnického stříbra (925) a pájel tím.
    A možná pozor - když se pájí mosaz se stříbrem, na spoji vlastně vzniká pájka s nízkým bodem tání, takže stačí trocha neopatrnosti a spoj se zbortí - u alpaky nevím, co s tím ten nikl udělá, ale pracoval bych projistotu opatrně.

    PROFOR, AGOG: asi bych radši zůstal u klasického řešení... a právě váhám, jestli kupovat přes klenotnické obchody (z principu asi trochu předražené, a navíc se mi nelíbí, že máloky uvádějí značku/výrobce), a nebo zajít někam do svářečského krámu...
    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: Na základě Tvého dotazu přemýšlím nad menším hořákem na PB bombu. Něco jako tohle.
    SWAH - Vybavení zlatnických dílen
    http://zlatnici.swah.cz/index.php?item_view=detail&id=944&PHPSESSID=c5e217ba63f0cd189c1b8f02ccbae457
    AGOG
    AGOG --- ---
    Já jsem zkusil teď koupit měkkou pájku s 5% Ag, protože chci k sobě pájet alpaku a stříbro a nechtěl jsem to dělat tvrdou pájkou Ms Ag pájkou kterou teď mám a chtěl jsem to mít trochu snazší.

    Nicméně co byste doporučili z klenotnických pájek na takovouhle věc, popřípadě pájení stříbro-stříbro? Nevyznám se v těch druzích :-( http://www.oegussa.at/neu/tschechische_Version/schmuckmetalle_tschechisch/lotprogramm_tschechisch.htm


    PROFOR: To vypadá dobře, ale koukal jsem na SWAH tak 26000Kč je poměrně dost a že by se to normálně nevyrábělo? Za 6000 je to asi velké štěstí.
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    ZCR: kdysi jsem prisel za 6k ke kyslikovodikove svarecce, kterou se paji vyborne...
    ZCR
    ZCR --- ---
    mimochodem, čím pájíte? Já už pomalu vyrůstám z toho proxxonovského (mikro)hořáku a poohlížím se po nějaké pistoli, která by vyhřála i střední a větší věci...
    RODRIGO_
    RODRIGO_ --- ---
    AGOG: taky to jde stříbrem
    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: Aha, díky za info.
    ZCR
    ZCR --- ---
    AGOG: jako mosaz (spoje alpaka-mosaz pájím normální mosaznou tvrdou pájkou (tuším 45 % stříbra), jednou jsem potřeboval spoj alpaka-červený bronz, a tam fungovala normální stříbrná klenotnická)... tavidlo ale ne fluoron (mám nějaký tetrafluoroborátový Supersan.
    AGOG
    AGOG --- ---
    Ví někdo jak jde alpaka letovat?
    AGOG
    AGOG --- ---
    Ta alpaka má zdá se po vyžíhání o dost nižší tvárnost než měď. Takže nevím jestli z toho půjde udělat něco jako tady ti kulíci. Zatím z toho zkouším přívěšek pro přítelkyni.
    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: Ok, ono stejně není moc na výběr. Durston koukám k sehnání je na Advantage.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam