• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYDYVýtvarné zpracování kovů a drahých kamenů aneb rytí, odlévání a kovářství
    AGOG
    AGOG --- ---
    Už na to skoro nevidím, ale.. :-)
    Rozměry 74x72mm
    Lišák,2x shibuichi v různých poměrech, stříbro, shakudo.
    Bambus a houbičky 14ct zlato.
    Tsuba překládaná ocel.
    Vložky v díře na řap měď.
    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: Ok, kašira vlevo 32mm, fuči v pravo 36mm na délku. Materiál ocel.
    Motiv na kašiře je takový moje homemade šinču-mosaz s větším obsahem mědi.
    Tunýlkymosaz venku+měď vevnitř. Technika, inlay a rytina.
    ZCR
    ZCR --- ---
    AGOG: klidně přidej rozměry, materiály, techniky...
    AGOG
    AGOG --- ---
    Tak zas něco hotové.
    KOUMA
    KOUMA --- ---
    Chtěla bych se zeptat, jestli tu je nějaká dobrá duše, která mi poradí. Po 17 letech na MD se chci r
    vrátit ke zlatničině, a už nevím jak má být například tlustá šína, nebo plech na různé části, či když budu chtít do plechu zasadit kamínky do zrnek, jak má být tlustý plech.Další věc je, kde třeba nakupujete kameny. A kolik stoji Ag a Au. Chci samozřemě začítod Ag. Na Au zatím při 4dětech nemám. A dílnu mi naštěstí zařídil stát. A už posední dotaz, chtěla bych si pořídit rydla na fasování a také nějaké rytí, ale nikdy jsem je nepoužívala a nevím jaká si koupit. Fasovala jsem dříve jen pomocí šábru a zlomeného pilníku. Na aukru je jeden človíček má zrovna v nabídce, ale nevím jaké velikosti.
    AGOG
    AGOG --- ---
    RODRIGO_: Razidlo, gravírování, lept. Nic víc asi se normálně nepoužívá.
    RODRIGO_
    RODRIGO_ --- ---
    víte někdo jaký jsou možnosti dělání značek na nožích? Dělám teď značku ro jednoho kováře a ten by to chtěl pak vyřezat z folie a vyleptat na čepel, chtělo by to ale ještě něco jiného, ta nálepka je moc omezená tvarově, razodlo by šlo samože, ale ještě něco?
    STQ
    STQ --- ---
    SFUMATO: trochu casu to asi chce, ale prijde mi ze pomer cena/vykon je asi 1000x lepsi nez v jakykoliv skole v cechach nebo evrope. za mesic studia s (ruznejma) mistnima se naucis vic nez za trilety oficialni studium s diplomem...ale neni to asi pro kazdyho, nez jsem tu nasel prvniho ucitele tak to bylo docela krusny, ale ted uz si me posilaj sem a tam a jsem vicemene mistni :)
    SFUMATO
    SFUMATO --- ---
    STQ: Vůbec ne, takhle je to totiž úplně nejpřirozenější. Nejhorší je, že velkýmnožství technik je odvozených empiricky a předáváno ústně. Paradoxně v zapadlejších koutech je možný objevit techniky, který nikdo z rozvinutejch zemí nezná. Taky bych t orád někdy vyzkoušel a není to nejhorší. Chce to prostě hromadu času.
    STQ
    STQ --- ---
    AGOG: to asi jo, ale priznam se, ze mam trochu potiz najit ucitele ktery by to do me byli ochotny lejt tak rychle jak to zvladnu vstrebavat. a jeste horsi je to s nejakejma oficialnima systemama vzdelani, takze varianta na mesic dva odjet do asie, najit si ucitele kterej se mi libi, bejt s nim kazdej den celej den a naucit se vsechno co chci je pro me daleko schudnejsi :) ale vim ze jsem asi divnej...
    POOWL
    POOWL --- ---
    AGOG: nu nevim ale kdyz se dela granatnicina tak se misto boraxu pouziva fluoron prave pro to ze tolik nebubla, ne-li ze to "slepi" a celej sperk se ti diky nemu nerozhodi.
    AGOG
    AGOG --- ---
    POOWL: Fluoron je tavidlo a když to zahříváš tak to bublá podobně jako borax.

    STQ: Moc pěkný. Ale myslím, že bys to udělal i po "evropsku".
    POOWL
    POOWL --- ---
    STQ: Zkusil bych Fluoron... takova zelena tekutina. dela se s tim "granatnicina". Nemam vyzkouseno jak moc drzi na kulatych vecech ale za pokus to stoji.
    STQ
    STQ --- ---
    tak s tema kulickama to nakonec tak slozity neni...zjistil jsem, ze nejvetsi problem mi nedelaj kulicky - s tema je to s lepidlem spis sranda - ale spravne ohnout dratky, podel kterejch se kulicky skladaj a jeste kazdej stejne. ultimatni skill je pak to samy udelat ne v rovine, ale na kouli...:) mistni na to maj ale zajimavy triky, jak s pajenim tak se skladanim a uprimne docela cumim co a s jakym vybavenim jsou schopny udelat. ja se zatim dostal nejdal sem a fakt si to uzivam, balijsky sperky jsou mi ze vsech co jsem zatim videl srdci nejblizsi...

    ZCR
    ZCR --- ---
    STQ: mně mají malé kulaté věci tendenci utíkat ještě než je vůbec stihnu uložit na místo :-)
    (Typický případ byla taková podlouhlá mahagonová pecička do závěsu, něco přes centimetr zdéli... jak jsem ji brousil jemnějšími a jemnějšími šmirgly, byla hladší a hladší - a kluzčí a kluzčí... a to pak vždycky bylo frrrrnk! a byla pryč... samozřejmě čím hladší byla, tím pevněji jsem ji musel svírat v prstech, a tím větší únikovou rychlostí pak z těch prstů vystartovala. Pointa: hnědorůžový vzorovaný koberec.)
    STQ
    STQ --- ---
    ZCR: no balijci to prave drzet diky tomu lepidlu vubec nemusej, uplne me to fascinuje, normalne mi taky vsechno vsude utika a hejbe se a nejvetsi problem je udrzet veci na miste, ale oni to prilepej vsechno najednou, pak to hrozne jemnym a studenym plamenem zacnou zahrivat a vsechno se to pripaji dohromady, vubec zadnej stres...
    ZCR
    ZCR --- ---
    STQ: ještě si to progoogli, mám dojem, že se do toho klihu přidávaly nějaké soli mědi, ale tímhle směrem jsem se nevydával ani teoreticky, takže nevím... (spousta maličkých kulatých věcí, uá! mně bohatě stačí občas i jedna ložisková kulička, abych ji při pájení udržel, kde potřebuju :-)
    STQ
    STQ --- ---
    ZCR: jo to zni rozumne, dekuju jeste jednou :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    STQ: já bych si napiloval :-)
    STQ
    STQ --- ---
    ZCR SFUMATO: super, dekuju moc! a jeste jedna vec - pouzivaj tu stribrnou pajku v prasku ale delaj si ji sami (a ne primo tam, kde se to ucim, takze to nemuzu okoukat) - netusite jak by sel udelat z normalni pajky prasek (jak kvuli rychlejsimu tani tak kvuli lepsimu smichani s boraxem)?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam