• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYDYVýtvarné zpracování kovů a drahých kamenů aneb rytí, odlévání a kovářství
    AGOG
    AGOG --- ---
    STQ: Tohle je nějaký zlatý lak.
    Co se týká tvarování, tak to schopní pravděpodobně nejsou. Dokonce to nebude ani součást čepele. Hlava tam bude zasazená. Dutá může být. Kovář to vyduje a rytec doryje a zasadí.
    STQ
    STQ --- ---
    AGOG: jj, tady, rad se necham poucit :)

    priznam se ze je mi nejasny i to, jak jsou schopny z oceli (nekdy damaskovy) uprostred cepele vytvarovat dutou hlavu se zubama a vsema detailama, protoze co jsem videl tak to neodlejvaj ale kovaj



    AGOG
    AGOG --- ---
    Chtěl jsem tim říct, že podobnosti ve zdobení chladných zbraní najdeš všude, od Vikingů, Španělů až po Balijce. Pokud se naučíš některou z používáných metod a aplikoval bys jí tradiční balijské motivy tak to bude v pořádku. Máš nějaké foto takové zbraně?

    Ještě mě napadlo naprašování zlatého prachu do laku.
    Spousta věcí taky není uplně původních, ale jak se obchodovalo s ocelí a zbraněmi tak se tyhle techniky různě šířily.
    AGOG
    AGOG --- ---
    STQ: No, balijci nebalijci. Je jen pár způsobů jak pozlatit ocel nějak "tradičně" Vykládáním- intarzií, natepáním...a to je tak všechno. Pro amalgam bys to musel nejdříve pomědit.
    Četl jsem ještě o pozlacování zbrojí vtíráním popela z látky napuštěné ...eee teď nevím název (plácnu dusičnan zlatitý). Ale žádné zázraky bych od toho nečekal.
    AGOG
    AGOG --- ---
    STQ: Vykládám zlatem :-)
    STQ
    STQ --- ---
    AGOG: ani se nedivim, mas to cim dal tim lepsi :) btw jak ted delas to pozlacovani? zmenilo se to od ty doby co jsme to tu posledne resili? sam se ted na neco takovyho chystam, zaujaly me mistni (balijsky) dekorace cepeli obradnich mecu zlatem, ale tady uz to nikdo tradicni cestou nedela a tam kde se to ted vyrabi se pri tyhle ceste nedostanu, tak premejslim jak to provedu :)
    AGOG
    AGOG --- ---
    Díkes, docela jsem se s tím potrápil, ale dostal jsem na základě toho další moc pěknou zakázku, tentokrát to bude pro změnu vlk :-) Ale ten bude pojatý tradičněji japonsky.
    STQ
    STQ --- ---
    AGOG: todle je megaskvely!
    ZCR
    ZCR --- ---
    AGOG: lišák ovšem!
    AGOG
    AGOG --- ---
    Už na to skoro nevidím, ale.. :-)
    Rozměry 74x72mm
    Lišák,2x shibuichi v různých poměrech, stříbro, shakudo.
    Bambus a houbičky 14ct zlato.
    Tsuba překládaná ocel.
    Vložky v díře na řap měď.
    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: Ok, kašira vlevo 32mm, fuči v pravo 36mm na délku. Materiál ocel.
    Motiv na kašiře je takový moje homemade šinču-mosaz s větším obsahem mědi.
    Tunýlkymosaz venku+měď vevnitř. Technika, inlay a rytina.
    ZCR
    ZCR --- ---
    AGOG: klidně přidej rozměry, materiály, techniky...
    AGOG
    AGOG --- ---
    Tak zas něco hotové.
    KOUMA
    KOUMA --- ---
    Chtěla bych se zeptat, jestli tu je nějaká dobrá duše, která mi poradí. Po 17 letech na MD se chci r
    vrátit ke zlatničině, a už nevím jak má být například tlustá šína, nebo plech na různé části, či když budu chtít do plechu zasadit kamínky do zrnek, jak má být tlustý plech.Další věc je, kde třeba nakupujete kameny. A kolik stoji Ag a Au. Chci samozřemě začítod Ag. Na Au zatím při 4dětech nemám. A dílnu mi naštěstí zařídil stát. A už posední dotaz, chtěla bych si pořídit rydla na fasování a také nějaké rytí, ale nikdy jsem je nepoužívala a nevím jaká si koupit. Fasovala jsem dříve jen pomocí šábru a zlomeného pilníku. Na aukru je jeden človíček má zrovna v nabídce, ale nevím jaké velikosti.
    AGOG
    AGOG --- ---
    RODRIGO_: Razidlo, gravírování, lept. Nic víc asi se normálně nepoužívá.
    RODRIGO_
    RODRIGO_ --- ---
    víte někdo jaký jsou možnosti dělání značek na nožích? Dělám teď značku ro jednoho kováře a ten by to chtěl pak vyřezat z folie a vyleptat na čepel, chtělo by to ale ještě něco jiného, ta nálepka je moc omezená tvarově, razodlo by šlo samože, ale ještě něco?
    STQ
    STQ --- ---
    SFUMATO: trochu casu to asi chce, ale prijde mi ze pomer cena/vykon je asi 1000x lepsi nez v jakykoliv skole v cechach nebo evrope. za mesic studia s (ruznejma) mistnima se naucis vic nez za trilety oficialni studium s diplomem...ale neni to asi pro kazdyho, nez jsem tu nasel prvniho ucitele tak to bylo docela krusny, ale ted uz si me posilaj sem a tam a jsem vicemene mistni :)
    SFUMATO
    SFUMATO --- ---
    STQ: Vůbec ne, takhle je to totiž úplně nejpřirozenější. Nejhorší je, že velkýmnožství technik je odvozených empiricky a předáváno ústně. Paradoxně v zapadlejších koutech je možný objevit techniky, který nikdo z rozvinutejch zemí nezná. Taky bych t orád někdy vyzkoušel a není to nejhorší. Chce to prostě hromadu času.
    STQ
    STQ --- ---
    AGOG: to asi jo, ale priznam se, ze mam trochu potiz najit ucitele ktery by to do me byli ochotny lejt tak rychle jak to zvladnu vstrebavat. a jeste horsi je to s nejakejma oficialnima systemama vzdelani, takze varianta na mesic dva odjet do asie, najit si ucitele kterej se mi libi, bejt s nim kazdej den celej den a naucit se vsechno co chci je pro me daleko schudnejsi :) ale vim ze jsem asi divnej...
    POOWL
    POOWL --- ---
    AGOG: nu nevim ale kdyz se dela granatnicina tak se misto boraxu pouziva fluoron prave pro to ze tolik nebubla, ne-li ze to "slepi" a celej sperk se ti diky nemu nerozhodi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam