• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYDYVýtvarné zpracování kovů a drahých kamenů aneb rytí, odlévání a kovářství
    RODRIGO_
    RODRIGO_ --- ---
    Ví někdo kde sehnat krom jataganu (blbej rozměr) mosaz plech? Ideálně v Brně nebo to řeší kurýr.
    mosaz plech trojku až pětku, cca 5 x 30 cm?
    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: Hmhm dobře, není to tak jednoduchý říct prostě bronz :-)
    ZCR
    ZCR --- ---
    AGOG: z hliníkového bronzu s trochou manganu byly předrevoluční korunové mince... a teda i ta načervenalost je u čistě CuSn bronzů trochu zavádějící - CuSn20 je světle žlutý (co do sytosti barvy se má k mosazi podobně jako červené bronzy (třeba CuSn8) k mědi)
    GREGI
    GREGI --- ---
    Maly OT mohlo by zajimat [ Výroba ]
    AGOG
    AGOG --- ---
    Možná použil taky 14ct Au které má teplotu tání ještě nižší. Bylo pro SASOS:
    ZCR: Asi jsou zavedené, ale je fakt že hliníkový bronz jsem neslyšel. To že lidi experimentují s leččíms je taky pravda. Pro mě ale stejně zůstane obecně bronz načervenalá slitina tvrdší než měď, oxidující na vzduchu a nevhodná pro šperky které se dotýkají kůže a pro něco co by mělo mít stálé povrchové vlastnosti. Ikdyž děla, pamětní medaile, nebo sochy nebudou mít uplně stejné složení tak to je pro mě bronz. Podle názvu si pak neumím představit jak vypadá hliníkový, nebo manganový bronz v reálu a jestli je vhodný zrovna na požadovaný účel. Protože sice existuje, ale je rozdíl ho obrábět třeba na soustruhu nebo do něho potom rýt atd. Titanový mokume gane taky existuje, ale ne každý je schopen ho vyrobit a ne každy je schopný ho použít.
    ZCR
    ZCR --- ---
    AGOG: no, ale to ona je, stačí se podívat, jak diametrálně odlišné jsou vlastnosti i "jednoduchých" Cu-Sn bronzů... a hliníkový bronz, manganový bronz atd. jsou podobné třídy a vcelku zavedené termíny - já to mám teda rozdělné tak, že jak to není "cínový" bronz, je to tvrdé, houževnaté a má to divnou barvu ;-)
    AGOG
    AGOG --- ---
    STQ:
    ERGOSUM:
    Jojo já vím, ale právě že je to moc široká množina pro jednoduchou orientaci. Nehledě na to když někdo potřebuje něco rychle z běžně dostupného materiálu, ale vlastně si ani neni jistý co použít.

    ERGOSUM: Stále se bavíme o slitinách s vysokým (80% a víc) obsahem mědi
    Ok

    RODRIGO_: Že jo, na co se s tím piplat když to stejně bude "přeska" :-)
    Možná použil taky 14ct Au které má teplotu tání ještě nižší.


    SASOS
    SASOS --- ---
    STQ: zdat, podivej se do výroby, kde daval teď video Gregi, tavi tam bronz pri cca 1100°C. Stribro ma tavnou teplotu kolem 970°C a zlato kolem 1070°C, takze to je mozna ten problem.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    STQ: černá vrstvička = oxidace
    Možná trochu pomůže borax.
    RODRIGO_
    RODRIGO_ --- ---
    AGOG: Jo no, posrali se v kině a to jsem ještě v té době nevěděl jakej je na to budget, nakonec jsem ale někoho sehnali kdo to hodí na gravírku a uděláme alespoň něco strojovýho. Uděláme to klasicky mosaz a ať si to zoxiduje klidně. Budou to tahat výherci na golfových kabelách, zavěšený na koženým pásku, tak se to stejně celý obouchá apod a když jsem viděl jak vypadají takový "medaile" tak haha, to zvládnem nějak i na gravírce a furt to bude hezčí než to co bývá.
    STQ
    STQ --- ---
    btw kdyz jsme u toho bronzu - delam ted s bronzem z jataganu, oznaceni tam neni, ale je to nejaka ultradivna slitina, odmita se tavit a to i kdyz je rozzhavena do bila a zlato i stribro kolem ni tecou jak voda. neni na to nejakej trik? resp nevyzaduje taveni bronzu nejakou jinou techniku nez jednoduse ho ohrat? po vychladnuti na nem zustane takova divna cerna vrstvicka ktera se pri dotyku sloupe...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    STQ: Ono zase
    Mosaz – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Mosaz
    Takže se bavíme o poměrech a přítomnosti/nepřítomnosti zinku.
    On běžný člověk zná bronzová děla a sochy, mosazné kohoutky, hliníkové kliky, měděné dráty. Je tedy lepší si ujasnit vždy pojmy.

    Abych přiznal, papíry, ani rozbor jsem neměl, šlo o používané označení, byl tam tedy vysoký podíl mědi, hliník, ale další složky nevím a rozdíl mezi hliníkovým bronzem a hliníkovou mosazí/tombakem může být o 1% zinku víc než hliníku. Vzhledem k původu a vlastnostem nemohu vyloučit ani jedno.

    Stále se bavíme o slitinách s vysokým (80% a víc) obsahem mědi.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    AGOG: Ne. Nenazývám bronzem hliník s přídavkem mědi. Dural je samozřejmě slitina hliníku.
    Bronz – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Bronz#Hlin.C3.ADkov.C3.BD_bronz
    Je podobný jako tombak, křehčí, méně tvárný, ale tolik nestárne.
    Tombak – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Tombak
    STQ
    STQ --- ---
    AGOG: ehm ehm :)
    Bronz – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Bronz
    AGOG
    AGOG --- ---
    ERGOSUM: Hliníkový bronz, myslíš dural? Nenazývejme bronz každou slitinu mědi.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    AGOG: Možná se mýlím, ale není proto lepší bronz? Co jsem měl nějaký hliníkový, vypadal dobře i po 20. letech.
    STQ
    STQ --- ---
    AGOG POOWL: super, diky moc panove!
    AGOG
    AGOG --- ---
    STQ: Já v kalíšku moc netavím, ale ta sklovina je roztavený borax. Nesnažil bych se to dostat ven mechanicky, to půjde i s kalíškem :-) Ale mělo by se to roztéct při nahřátí kalíšku. Jinak se doporučuje stěny kalíšků a misek boraxem vymazat. Když je toho málo tak to taky nechám vychladnout v misce.
    POOWL
    POOWL --- ---
    STQ: je to upne normalni.paklize jsi tavil vetsi kusy tak to muzes tu sklovinu vyhodit ale kdyz tavim piliny tak se stane to ze se udelaj stovky malych kulicek ktery se v ty sklovine nechtej spojit v jednu pecku-pak prichazi prave to drceni atd..
    STQ
    STQ --- ---
    POOWL: no ja to cely roztavil, jeste v kalisku se mi stribro spojilo v takovej velkej oblazkoid, nechal jsem to vystydnout, vyndal ho a z toho jsem si navalcoval plech, to je bez problemu. akorat na dne toho kalisku je ted takovy sklo. ale nevypada to ze by se to chtelo pri taveni propojovat se stribrem a znecistit ho, takze je to asi jedno, akorat by me zajimalo jestli to je normalni nebo ne...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam