• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYDYVýtvarné zpracování kovů a drahých kamenů aneb rytí, odlévání a kovářství
    NATALIE
    NATALIE --- ---
    Ahoj,
    ve dnech 13. a 14. 12.2014 se bude konat předvánoční akce zaměřená na kreativní tvorbu, předvádění řemesel a prodeje výrobků. Akce se uskuteční ve vnitřních prostorách historického špejcharu v Praze-Dubči. Cena za pronájem místa pro vlastní stánek činí 1200kč za oba dny.Pokud byste měli zájem se zúčastnit, napište na natalie.halmanova@seznam.cz, popř. zašlete ukázku svých prací. Děkuju
    POOWL
    POOWL --- ---
    STQ: koukam na to jeji slozeni...jen ag+cu tak to by jsi si mohl teoreticky nalegovat i sam. konkretne tuhle leguru hned tak mit nebudu.uvidis jak s tim praskanim ale je fakt ze zluty na to trpi min nez bily,kór kdyz je to ryzost 22ct. kdyz budes poradne a radsi casteji zihat nemusel by byt spatnej vysledek.drzim palce a dej vedet jak to dopadlo
    AGOG
    AGOG --- ---
    Tak hodně štěstí ať Ti to nepopraská.
    STQ
    STQ --- ---
    POOWL: super! tohle mi moc pomohlo, vubec me nenapadlo ze se delaj rovnou smesi a ze jsou navic jeste rozdeleny podle toho jak to pak budu zpracovavat, myslel jsem ze si to budu muset michat sam a prisypavat z ruznejch banek. tohle se mi zda jako presne to co potrebuju, jeste jednou dik :)
    PROCONS 2
    http://94.102.143.157/public/detail/375
    POOWL
    POOWL --- ---
    STQ: ja mam zkusenost jen s legurama od italsky firmy legor tak zkus mrknout na jejich web a proklikat se na legury a jejich vlastnosti,je to jen v anglictine. ted z hlavy nevim ktera je pro tvuj ucel nejlepsi.kdyby se postestilo ze zrovna tu leguru budu mit v praci tak bych ti mohl kousek opatrit.
    ZCR
    ZCR --- ---
    STQ: sice jsem nikdy nedělal, ale jak tak člověk sbírá ty střípky po všech koutech - po odlití ingotu potřeba zkujnit kladivem (nosem místo vedle místa), během mechanického zpracování potom pravidelně po pár průtazích valcnou/průvlakem vyžíhat... bílé zlato se tuším ale musí nechat chladnout volně, jinak praská (ale to už tahám až z paty)
    STQ
    STQ --- ---
    POOWL: no - a na to se prave ptam - co tam vlastne mam primichat aby to fungovalo? :) idealne aby vysledek byl 22kt...
    POOWL
    POOWL --- ---
    STQ: hmm tam je uskali v tom ze by ti spatna legura zapříčinila to ze natros bude praskat.takze jedine vybrat spravnou leguru a pak to dobre promisit(grafitovou tyčkou).
    STQ
    STQ --- ---
    POOWL: no to prave planuju, mam investicni slitek a potrebuju z toho nadelat plech a drat ze kteryho pak budu delat sperky...
    POOWL
    POOWL --- ---
    STQ: jako prvni se musi roztavit to co ma vyssi bod tani a do toho roztavenyho hazet to co tece driv
    POOWL
    POOWL --- ---
    STQ: neboj se toho,jen vybrat spravnou leguru(nektery jsou na mechanicky zpracovani,nektery na liti) nevim k jakymu zpracovani to budes mit ale jestli neplanujes nejaky kejkle napriklad valcovani dratu tak ten rozdil nepoznas
    STQ
    STQ --- ---
    a existuje nejaka standartizovana slitina nebo si to vsichni delaj podle sebe? koukal jsem ze je asi pet verzi 18kt zlata a kazda trochu jinak barevna...
    STQ
    STQ --- ---
    panove delate si nekdo vlastni slitiny zlata? dostal jsem ted nejaky 24k zlato a potreboval bych z nej udelat neco pouzitelnyho (do tohodle se da dloubat i lzici jak je to mekky), tzn 22 nebo 18kt, ale trochu se toho bojim - je tam nejaky uskali?
    ZCR
    ZCR --- ---
    RODRIGO_: (tohle už by mohlo být vedené spíš jako pás než jako plech, takže by ti mohli i uříznout - plechy zpravidla dělí jen tabule na půl...)
    RODRIGO_
    RODRIGO_ --- ---
    Ví někdo kde sehnat krom jataganu (blbej rozměr) mosaz plech? Ideálně v Brně nebo to řeší kurýr.
    mosaz plech trojku až pětku, cca 5 x 30 cm?
    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: Hmhm dobře, není to tak jednoduchý říct prostě bronz :-)
    ZCR
    ZCR --- ---
    AGOG: z hliníkového bronzu s trochou manganu byly předrevoluční korunové mince... a teda i ta načervenalost je u čistě CuSn bronzů trochu zavádějící - CuSn20 je světle žlutý (co do sytosti barvy se má k mosazi podobně jako červené bronzy (třeba CuSn8) k mědi)
    GREGI
    GREGI --- ---
    Maly OT mohlo by zajimat [ Výroba ]
    AGOG
    AGOG --- ---
    Možná použil taky 14ct Au které má teplotu tání ještě nižší. Bylo pro SASOS:
    ZCR: Asi jsou zavedené, ale je fakt že hliníkový bronz jsem neslyšel. To že lidi experimentují s leččíms je taky pravda. Pro mě ale stejně zůstane obecně bronz načervenalá slitina tvrdší než měď, oxidující na vzduchu a nevhodná pro šperky které se dotýkají kůže a pro něco co by mělo mít stálé povrchové vlastnosti. Ikdyž děla, pamětní medaile, nebo sochy nebudou mít uplně stejné složení tak to je pro mě bronz. Podle názvu si pak neumím představit jak vypadá hliníkový, nebo manganový bronz v reálu a jestli je vhodný zrovna na požadovaný účel. Protože sice existuje, ale je rozdíl ho obrábět třeba na soustruhu nebo do něho potom rýt atd. Titanový mokume gane taky existuje, ale ne každý je schopen ho vyrobit a ne každy je schopný ho použít.
    ZCR
    ZCR --- ---
    AGOG: no, ale to ona je, stačí se podívat, jak diametrálně odlišné jsou vlastnosti i "jednoduchých" Cu-Sn bronzů... a hliníkový bronz, manganový bronz atd. jsou podobné třídy a vcelku zavedené termíny - já to mám teda rozdělné tak, že jak to není "cínový" bronz, je to tvrdé, houževnaté a má to divnou barvu ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam