• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYDYVýtvarné zpracování kovů a drahých kamenů aneb rytí, odlévání a kovářství
    STQ
    STQ --- ---
    panove povedlo se mi dneska omylem stavit dohromady docela dost zlata se stribrem a potreboval bych vyseparovat zlato nazpatek. docetl jsem se ze kyselina dusicna by mohla sezrat vsechno a nechat jenom cisty zlato - je to realnej predpoklad nebo je tam nejakej hacek? pripadne existuje nejakej rychlejsi a snazsi domaci zpusob? dekuju dekuju :)
    AGOG
    AGOG --- ---
    SFUMATO: To to jsem si myslel.
    SFUMATO
    SFUMATO --- ---
    AGOG: Navíc se to nedá orpavovat. V tom je to stejný jako smalt. Zahřeješ, odskáče, vybublá, vyhoří, zesvětlá.....způsobů je mnoho. Není sranda ho dělat a tím spíš provádět opravy. Nikdy se niello nepravovalo a vždycky se dělalo znovu. A to není příspěvek do diskuze to je prostě fakt.
    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: To jo, podle toho co se píše na netu bych to asi taky zvládnul, ale náklady na opravu by nebyly moc přívětivé.
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    no problemo :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    BARBARDUCHA: pro mě sa mě, říkej si šroubku hřebík a mysli to upřímně, se zpouztou otasníků a zmajlíků, sjevně na tenhle spůzob oprasného prusení nejzem ten zprávný partner do dizzzkuzzze, čímš bych to asi tak usavřel, hodně sdaru a nasdar.
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    ZCR: ten černý materiál navíc není kov? ? ? nýbrž nějaké sulfidy stříbra a mědi????? :))))))já vim že to neni intarzie myslím to obrasně jako obrázek s jednoho materiálu v jinejch barvách......
    nic proti ničemu neni to pruda
    ZCR
    ZCR --- ---
    BARBARDUCHA: ale u niella se ničím nevykládá, to je zavádějící přirovnání - ten černý materiál navíc není kov, nýbrž nějaké sulfidy stříbra a mědi, a vzniká až při vyžíhání té původní kašovité směsi vpravené do těch rytých drážek.
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    ZCR: jasný že je to víc podobný smaltu, ale v podtatě jen to jen vykládání kovu kovem tak že intarzie je takový docela hezký přirovnání (zatírání nebo nevim uplně přesně sem sice i šperkař ale dělám s exotickejch odpadovejch dvěv a zvládám si i brousit i kamení, ale kov sem neměla timhle směrem ještě v ruce)
    ZCR
    ZCR --- ---
    BARBARDUCHA: imho by to i nějaký zlatník měl zvládnout, je to technika sice stará, ale celkem zavedená; intarzie je něco tochu jiného, technikou je to, pokud si dobře pamatuju, spíš bližší smaltu. Postup je popsaný v takové té (pěkné) populární knížce Tvoříme z kovu (Jiří Konvička)
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    AGOG: díky moc aspon za info, nejvíc mě překvapilo jak nikdo nic, tak sem si řikala že asi vlastně ani neznáte, jde v podstatě o něco jako intarzii ale v drahym kovu
    AGOG
    AGOG --- ---
    BARBARDUCHA: Aha niello, to vypadá na docela komplikovanou a dnes poměrně vzácnou techniku. Spíš asi nějaký restaurátor.

    DYDY
    DYDY --- ---
    Hej ja se poseru :D sem tady nebyl snad 3 roky a porad jede topic co sem zalozil :D
    BARBARDUCHA
    BARBARDUCHA --- ---
    neděláte někdo niello? nebo nebyl by jste mi někdo opravit starý ruský stříbrný prstýnek s malým poškozením, vypadala mi část vloženého černého kovu na straně
    POOWL
    POOWL --- ---
    AGOG: Jj:)
    AGOG
    AGOG --- ---
    POOWL: Ty máš takovou možnost? Píšu si :-)
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    POOWL: Je to Fimo, mosaz je zbytečný přepych podle mě (a zbytečně to zvedne cenu). měl by to být kov který je brousitelný, a opracovatelný skalpelem - v případě nějakých následných úprav potencialním zákazníkem/modelářem.

    Ale mosaz bych bral ale cca 20 kusu.
    POOWL
    POOWL --- ---
    HE11_KNIGHT:mosaz by byla ok? v jake je to podove ted? 3d model z vosku/plastu? modurit?
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    Ahoj mam dotaz, sháním někoho kdo by mi odlil toto (přiložený obr.). Chtěl bych to namnožit na 100 kusu .. kvalita odlití je stěžejní, bude se to malovat atd.. Velikost je 29mm.

    Kov by měl být tvrdší (ne moc), aby nekorodoval atp. Něco jako mají Warhammer figurky.

    https://i.nyx.cz/...e02b44de2cecb8edec7.jpg?name=11295926_1630726600478815_3235942979601988264_n.jpg
    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: Jojo tohle mě bavilo :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam