• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYDYVýtvarné zpracování kovů a drahých kamenů aneb rytí, odlévání a kovářství
    SIBETH
    SIBETH --- ---
    ROSADKO: Ještě mě napadl ultrazvuk. :-)
    SIBETH
    SIBETH --- ---
    ROSADKO: Ahojky, mám zkušenosti teda jenom s coolpaste a technofluxem.. Hm, a vodou to předpokládám nejde, ikdyž by to jít mělo..? Co zkusit odmočit nějakou delší chvíli ve vodě? Případně bych se obrátila na prodejce o radu. Pořídila jsi to v advantage? Tam to prodávají.
    Jinak zkus ještě pogůglit safety data sheet - já to teda nenašla. Výrobce si střeží složení, aby si to asi náhodou někdo nemohl umíchat z běžných a cenově jistě mnohem dostupnějších surovin doma. .-) :-) Podle surovin by se pak dalo odhadnout, čím to odstraníš.
    Ještě bych zkusila to odloubat dřevěným párátkem nebo něčím takovým, ať si nezničíš povrch. Jinak už nevím.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    Dotaz: čím odstraňujete zbytky termo pasty Metallex po skončení pájení? Kyselina, mosaznej kracák ani omílací buben neodstranily všechno, zkoušela jsem líh i benzín, nepomohlo. Je na to něco speciálního?
    JOEWERE
    JOEWERE --- ---
    Stříbrný prsten. =)

    CERTICA
    CERTICA --- ---
    Ahojte, kto by mal zaujem, prenajimame miesto v zlatnickej dielni... [ OFFERINGNABÍZÍM: Prenájom miesta v zlatníckej dileni v Prahe / Praha 8 - Karlín / 5000 CZK ]
    ZCR
    ZCR --- ---
    pekná práce:

    4 дня стучал молотком. Вот что получилось. Забытая профессия - объемная чеканка и патинирование меди
    http://www.youtube.com/watch?v=7fepN33wC-s
    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    Ahoj nevíte kde v Praze mi udělají kaučukovou formu za studena pro techniku ztraceného vosku? Jde o to že potřebuji odlít do stříbra materiál, který je velmi křehký a při vyšších teplotách se taví. Tento odlitek potřebuji vícekrát duplikovat. Proto potřebuji tu kaučukovou formu abych do ní pak vstřikovala vosk. Díky za cenné rady a tipy.
    STQ
    STQ --- ---
    WAMP_ELF: Ja bych to zas tak cerne nevidel. Jsou v zasade dve varianty:
    Varianta 1: pojistka
    Mam par sperku, ktery mam vylozene jako pojistku na horsi casy (zombie apokalypsa, devalvace meny, utek do ciziny atd :)). Zaklad ale je, aby v podilu prace vs material bylo co nejmin prace a aby byly z materialu, ktery se daj dobre prodat. Stribro je nesmysl, to je moc levny. Platina je super, ale hrozne blbe se s ni pracuje. Takze zbyva zlato a diamanty, to jsou pomerne likvidni zalezitosti. Idealni pro tenhle pripad je nakoupit zlaty cihly a povesit si je na krk spolecne s pytlikem co nejvetsich a nejcistsich diamantu :)) Torque je taky v klidu. Nicmene nepocitej s tim, ze ti tohle neco vydela. I kdyby se cena zlata zvedla o pulku, tak prace bude stejne stat vic nez na tom vydelas.

    Varianta 2: investice
    Sperky jdou brat i jako investice. Ale na hodnote nabyvaj jedine sperky, ktery jsou bud uz v zakladu opravdu drahy, vzacny a podil prace je tam extremni nebo je v nich nejakej specialni kamen. Velky diamanty, velky opaly, zvlastni perly atd. Jedinecny kusy, ktery se delaj pro krale a kralovny a stojej mega a vic. Do tyhle kategorie patrej na zakazku delany sperky od Cartiera, Buccellatti, Sevan Bicakci a v podstate jakykoliv dalsi drahy sperkari, ktery delaj jednotlivy kusy a ne serie o milionech kopii. Tohle ale neni uplne v dosahu normalnich lidi.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    hm, ok, jste mi to rozmluvili.
    ZCR
    ZCR --- ---
    AGOG, WAMP_ELF: a u těch kovů je potřeba dát pozor ještě na to, že kromě investičního zlata se do ceny u ostatních promítá i dph
    AGOG
    AGOG --- ---
    WAMP_ELF: Pokud investovat do kovu tak do slitku, nebo mince která je za váhu.
    Nesmyslnost investice do šperků dokazují třeba snubní prsteny. Jeden stojí třeba 10000, je 14karátů a jeho váha je okolo 4g např. Takže pokud je 14ct cca za 600Kč/g tak hodnota kovu při prodeji je 2500Kč.
    ZCR
    ZCR --- ---
    WAMP_ELF: se stříbrem dělá kde kdo, platina je vyšší dívčí, takže to tak jednoduché nebude. Ale jak jsem psal - pokud investuješ do šperku, není to investice do kovu, nýbrž do "přidané hodnoty".
    O platině se teď dost mluví, ale asi jako u každého investování: babo raď :-)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    ZCR: jde o torque. Tzn. pokud jde o typ ktery se vyrabi ze stribra, neplati ze pokud si "priplatim" za drazsi kov, promitne se to vicemene je do ceny materialu?
    Mimochodem neni vhodna doba na nakup platiny?
    ZCR
    ZCR --- ---
    WAMP_ELF: imho do žádného: u šperku tvoří hodnota práce/designu tak velkou část, že to víceméně není investice do kovu. Pokud šperk vyjde z módy a pak nenajde kupce, o tu hodnotu přijdeš, a zbude jenom kov/kameny.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    Do jakeho kovu se vyplati investovat, myslim ve forme sperku? Vyjma klasickeho zlata?
    SFUMATO
    SFUMATO --- ---
    DAGIMAGI: Ahoj s titanem dělám celkem běžně. Můžeš se mrknout na dosavadní produkci na https://www.facebook.com/ursuluscraft/?ref=bookmarks
    TANAKI
    TANAKI --- ---
    Moje poslední vrána s akvamarínem z Mozambiku

    PREMIUBOY666
    PREMIUBOY666 --- ---
    B3DA: yop..tohle uz zni aspon trochu realne, co bych mohl zvladnout sam...DIKY!
    PREMIUBOY666
    PREMIUBOY666 --- ---
    STQ: spis nejak nechapu, ze se to proste v pohode nenecha udelat. a .. :D ale asi mi neni prano no...
    B3DA
    B3DA --- ---
    PREMIUBOY666: udělej si přípravek, něco jako kvádr vrtanej ó fous větším průměrem než raznice, abys měl to vrtání kolmo ke spodku kvádru. na dno spusť kolečko a nad něj raznici a ránu kladivem :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam