• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DEBBIEglykemicky index



    Glykemický index (zkratka GI) je bezrozměrná veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny..

    - recepty
    - tipy, triky
    - seznam hodnot potravin
    - diety
    - atd..
    rozbalit záhlaví
    MARMOLAK
    MARMOLAK --- ---
    PIZI: Tak záleží jaké pečivo. Existuje celozrné že áno. Také se dá udělat v domácí pekárně. A tím minimem sacharidů chceš cíleně přejít do ketózy? Vynechávat přílohy je blbost.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    PIZI: nevím sice, co je to mainstreamový/á/é, ale prostě tak při své snaze trochu něco udělat s váhou pozoruju, že bez pečiva to jde, s pečivem nemůžu s váhou hnout.
    Ty jsi celkem hubeňour... tak že by to bylo tím nejezením pečiva?
    PIZI
    PIZI --- ---
    CHIMERA: Ja ho vynechavam, stejne jako prilohy. Minimalizuji sacharidy. Nazory na to jsou ruzne. Mainstreamovi vyzivari v televizi spise tvrdi, ze pecivo je dulezite. Ti mene mainstramovi zase ze skodi a melo by se vynechat.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    prosím, čím se dá nahradit pečivo? nebo jinak: lze pečivo ve stravě vynechat?
    díky za odpovědi.
    SHARK_A
    SHARK_A --- ---
    čau, sorry za spam, kdyžtak pošta :)

    [ OFFERINGNABÍZÍM: CHCETE ZHUBNOUT???? / Praha / 650 CZK ]
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    Nesedi mi zdejsi definice GI: Glykemický index (zkratka GI) je bezrozměrná veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny..

    Tak googlim a vypadla mi mnohem podle meho nazoru lepsi definice:
    The glycemic index or GI describes this difference by ranking carbohydrates according to their effect on our blood glucose levels http://www.glycemicindex.com/
    ale web jim nefacha :( teda aspon dnes rano mne ne :))
    SENIN
    SENIN --- ---
    Pečené brambory - 90
    Brambory vařené bez slupky - 87
    Brambory v mikrovlnce - 76
    Šťouchané brambory - 70
    V páře - 65
    Vařené ve slupce - 50

    a celozrnné bio těstoviny nejsou sračky, mě chutnaji.
    GAZIK
    GAZIK --- ---
    KOCHANSKA_CH: To jo, zrovna dneska sem byl na jatrech a pani doktorka mi povida "z krve vsechno dobry ale ta glukoza pres 17 nevypada vubec dobre." Sem tenkrat asi neco posnidal si pamatuju :)
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    MACATA_PRDELKA: Jasmínku miluju, ale ta celozrnka mi nejede (ta konzistence mi vadí). Pohanku zkusim už na ní dlouho koukam...

    A tady by to někdo mohl vědět jak je na tom kukuřičná mouka a právě polenta výživově?
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ZUZIPA: tak ti asi nechutná rýže :D
    zkus pohanku. mívají v biopotravinách. a kukuřičnou polentu
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    MACATA_PRDELKA: Hmmm tak si myslim že efekt je stejnej jako v tý mikrovlnce... Nějak mi prostě nejedou :/
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ZUZIPA: recept sem brala z České kuchařky od J. Fialové, takže nic přesného :)
    Přepranou rýži vsypat do hrnce, zalít vodou, aby byla na prst nad rýži (cca 1cm). vodu osolit a posadit do toho půl celé cibule. zakrýt pokličkou a strčit do trouby, dávám 150st C a stačí to. Za 30-45min je hotová, pozná se to, že tam není voda a rýže je jedlá. Kdyby byla tvrdá, dolít vodou a dusit dál, ale to se mi nestalo. Nepřetéká to a nerozváří se to, tak není třeba úzkostlivě hlídat.

    Rýže je taková nabobtnalá, jako namočený vločky. Uvnitř měkká zrnka ale pořád se to sype
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    PIZI: "Protože sladkosti a hlavně pečený miluju a nedokážu si je odříct" z čehož jsem myslela že vyplyne že to neni nijak extra zdravý, ale je to o mnoho lepší než původní verze...


    MACATA_PRDELKA: Já dělam rýži v mikrovlnce (stejnej efekt jako v rýžovaru) a i tak neni nic moc - tak jakoby se rozpukne a vevnitř je matlavá a povrch je tvrdej:( Jak jí přesně děláš - jsem ochotná tomu dát šanci :)
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ZUZIPA: rýži natural sem začla mít ráda od té doby, co ji nevařím, ale dusím v troubě.
    PIZI
    PIZI --- ---
    ZUZIPA: Jestli kvuli hubnuti, tak zrovna ty palacinky jsou podle me docela pribiraci. Obecne v tom co popisujes jsou hory sacharidu. Pro hubnuti dost nevhodne.
    DEBBIE
    DEBBIE --- ---
    ZUZIPA: taky nejsem cukrovkar .. spis ho dodrzuji kvuli traveni a "hubnuti"

    no a recepty jakekoliv .. uz jen proto, ze se GI hodnota pri vareni meni
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    DEBBIE: Jaké recepty chceš? Nejsem cukrovkář, ale o GI jsem se zajímala kvůli cvičení a hubnutí... Takže je možný že vám moje poznatky budou k prdu;)

    Obecně pokud chceš mít vyrovnaný GI tak vynech cukr (hlavně bílou variantu, ale žádná podoba neni vysloveně zdravá - výživové hodnoty jsou stejná bída jako cukr), mouku ve všech podobách (krom celozrnné a jiné plnohodnotné), ani ovoce neni ok páč většinou má vysoký GI (díky frutose), aůe zase má vitamíny atd. Žádný potraviny upravený za vysokejch teplot (co jsem se dočetla tak proběhne rozklad složitých sacharidů na jednodušší a ty právě mají vysoký GI) - takže ani hranolky v troubě nejsou z hlediska GI zdravé...

    Recepty no musíš experimentivat. Já třeba peču celozrnné varice snad na všechny koláče a sladkosti. Protože sladkosti a hlavně pečený miluju a nedokážu si je odříct. Tak se snažim aby to nebyl takovej průser no...

    Např palačinky dělam z hladké celozrnné mouky http://foto.dama.cz/foto.php?f=417950 , do toho přidam vločky (půl napůl s moukou) http://nakuptesi.cz/images/1178828514_Ovesne%20vlocky.jpg no a klasika vajíčko, mlíko a malá trocha cukru (nejlépe tmavýho). Smažit při nižší teplotě na teflonce. A buď s tvarohem nebo s ovocem a tvarohem. Nejlépe je na tom výživově banán/tvaroh.

    Nebo jsem dělala klasickou vánočku z celozrnky - vypadá divně, ale GI má o 100% lepší než klasika.

    http://www.apetitonline.cz/recepty/1127-tvarohova-babovka.html Tohle jsem taky pekla s oves. vločkama. Postup stejný akorát jsem dala 3 tvarohy, méně citr. kůry, žádnou šťávu, nedala jsem žádné máslo (ale to je z hlediska GI asi jedno dělala jsem jí celkově "light"), a místo krupičky půl napůl vločky a hrubou mouku (celozrnka mi došla, ale dle mého tam bude dorá nějaká špaldová krupička apod.), a cukru jsem dala cca 80g.

    [ ZUZIPA @ CUKRÁRNA aneb DORTY..peču..pečeš..pečeme..oni pečou.. ] Tam by se taky dal cukr stáhnout a hrubá bílá mouka nahradit celozrnkou...

    No a slané recepty nemam páč vařim podle aktual nálady, ale neobjevila jsem dostatečně dobrou náhradu za těstoviny a rýži. Rejže natural se dle mého nedá jíst a celozrnné těstoviny mi chutnaj jenom jedny a to jsou špagety z Kauflandu (a to jenom občas) - takový ty BIO jsou strašný sr...y. Brambory jako příloha jsou dle mého OK (nejlépe vařené v páře), pečené už OK nejsou, kaše nevim.

    Nebo si k snídani dělam ovesný vločky s ovocem a jogurtem/tvarohem. Zmražený ovoce dam do mikrovlnky, Ono se rozmrazí, zahřeje a pustí šťávu. Do tý hodim vločky a zamícham (nasáknou se a změknou) pak přidam jogurt nebo tvaroh nebo kombo...
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    GAZIK: Tss. Zkroutily by se mi palce u nohou tou přemírou sladké chuti. :-)
    GAZIK
    GAZIK --- ---
    KOCHANSKA_CH: slabej prave ze.
    GAZIK
    GAZIK --- ---
    PROSIM VAS LIDI CO STE CETLI ME POSLEDNI DVA PRISPEVKY TAK TO SOU ZVASTY, TO NAPSALO ME DRUHE ID PAN PROZAC.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    GAZIK: Čtvrt z celýho dortu? To je výkon! :-)
    GAZIK
    GAZIK --- ---
    jejej, ted sem snedl ctvrt dortu - neslo odolat - samej cukr a navrch marcipan. Asi sem fakt pres ty pozitky nez pak pro ty zavery :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam