• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DEBBIEglykemicky index
    SENIN
    SENIN --- ---
    Pečené brambory - 90
    Brambory vařené bez slupky - 87
    Brambory v mikrovlnce - 76
    Šťouchané brambory - 70
    V páře - 65
    Vařené ve slupce - 50

    a celozrnné bio těstoviny nejsou sračky, mě chutnaji.
    GAZIK
    GAZIK --- ---
    KOCHANSKA_CH: To jo, zrovna dneska sem byl na jatrech a pani doktorka mi povida "z krve vsechno dobry ale ta glukoza pres 17 nevypada vubec dobre." Sem tenkrat asi neco posnidal si pamatuju :)
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    MACATA_PRDELKA: Jasmínku miluju, ale ta celozrnka mi nejede (ta konzistence mi vadí). Pohanku zkusim už na ní dlouho koukam...

    A tady by to někdo mohl vědět jak je na tom kukuřičná mouka a právě polenta výživově?
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ZUZIPA: tak ti asi nechutná rýže :D
    zkus pohanku. mívají v biopotravinách. a kukuřičnou polentu
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    MACATA_PRDELKA: Hmmm tak si myslim že efekt je stejnej jako v tý mikrovlnce... Nějak mi prostě nejedou :/
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ZUZIPA: recept sem brala z České kuchařky od J. Fialové, takže nic přesného :)
    Přepranou rýži vsypat do hrnce, zalít vodou, aby byla na prst nad rýži (cca 1cm). vodu osolit a posadit do toho půl celé cibule. zakrýt pokličkou a strčit do trouby, dávám 150st C a stačí to. Za 30-45min je hotová, pozná se to, že tam není voda a rýže je jedlá. Kdyby byla tvrdá, dolít vodou a dusit dál, ale to se mi nestalo. Nepřetéká to a nerozváří se to, tak není třeba úzkostlivě hlídat.

    Rýže je taková nabobtnalá, jako namočený vločky. Uvnitř měkká zrnka ale pořád se to sype
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    PIZI: "Protože sladkosti a hlavně pečený miluju a nedokážu si je odříct" z čehož jsem myslela že vyplyne že to neni nijak extra zdravý, ale je to o mnoho lepší než původní verze...


    MACATA_PRDELKA: Já dělam rýži v mikrovlnce (stejnej efekt jako v rýžovaru) a i tak neni nic moc - tak jakoby se rozpukne a vevnitř je matlavá a povrch je tvrdej:( Jak jí přesně děláš - jsem ochotná tomu dát šanci :)
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    ZUZIPA: rýži natural sem začla mít ráda od té doby, co ji nevařím, ale dusím v troubě.
    PIZI
    PIZI --- ---
    ZUZIPA: Jestli kvuli hubnuti, tak zrovna ty palacinky jsou podle me docela pribiraci. Obecne v tom co popisujes jsou hory sacharidu. Pro hubnuti dost nevhodne.
    DEBBIE
    DEBBIE --- ---
    ZUZIPA: taky nejsem cukrovkar .. spis ho dodrzuji kvuli traveni a "hubnuti"

    no a recepty jakekoliv .. uz jen proto, ze se GI hodnota pri vareni meni
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    DEBBIE: Jaké recepty chceš? Nejsem cukrovkář, ale o GI jsem se zajímala kvůli cvičení a hubnutí... Takže je možný že vám moje poznatky budou k prdu;)

    Obecně pokud chceš mít vyrovnaný GI tak vynech cukr (hlavně bílou variantu, ale žádná podoba neni vysloveně zdravá - výživové hodnoty jsou stejná bída jako cukr), mouku ve všech podobách (krom celozrnné a jiné plnohodnotné), ani ovoce neni ok páč většinou má vysoký GI (díky frutose), aůe zase má vitamíny atd. Žádný potraviny upravený za vysokejch teplot (co jsem se dočetla tak proběhne rozklad složitých sacharidů na jednodušší a ty právě mají vysoký GI) - takže ani hranolky v troubě nejsou z hlediska GI zdravé...

    Recepty no musíš experimentivat. Já třeba peču celozrnné varice snad na všechny koláče a sladkosti. Protože sladkosti a hlavně pečený miluju a nedokážu si je odříct. Tak se snažim aby to nebyl takovej průser no...

    Např palačinky dělam z hladké celozrnné mouky http://foto.dama.cz/foto.php?f=417950 , do toho přidam vločky (půl napůl s moukou) http://nakuptesi.cz/images/1178828514_Ovesne%20vlocky.jpg no a klasika vajíčko, mlíko a malá trocha cukru (nejlépe tmavýho). Smažit při nižší teplotě na teflonce. A buď s tvarohem nebo s ovocem a tvarohem. Nejlépe je na tom výživově banán/tvaroh.

    Nebo jsem dělala klasickou vánočku z celozrnky - vypadá divně, ale GI má o 100% lepší než klasika.

    http://www.apetitonline.cz/recepty/1127-tvarohova-babovka.html Tohle jsem taky pekla s oves. vločkama. Postup stejný akorát jsem dala 3 tvarohy, méně citr. kůry, žádnou šťávu, nedala jsem žádné máslo (ale to je z hlediska GI asi jedno dělala jsem jí celkově "light"), a místo krupičky půl napůl vločky a hrubou mouku (celozrnka mi došla, ale dle mého tam bude dorá nějaká špaldová krupička apod.), a cukru jsem dala cca 80g.

    [ ZUZIPA @ CUKRÁRNA aneb DORTY..peču..pečeš..pečeme..oni pečou.. ] Tam by se taky dal cukr stáhnout a hrubá bílá mouka nahradit celozrnkou...

    No a slané recepty nemam páč vařim podle aktual nálady, ale neobjevila jsem dostatečně dobrou náhradu za těstoviny a rýži. Rejže natural se dle mého nedá jíst a celozrnné těstoviny mi chutnaj jenom jedny a to jsou špagety z Kauflandu (a to jenom občas) - takový ty BIO jsou strašný sr...y. Brambory jako příloha jsou dle mého OK (nejlépe vařené v páře), pečené už OK nejsou, kaše nevim.

    Nebo si k snídani dělam ovesný vločky s ovocem a jogurtem/tvarohem. Zmražený ovoce dam do mikrovlnky, Ono se rozmrazí, zahřeje a pustí šťávu. Do tý hodim vločky a zamícham (nasáknou se a změknou) pak přidam jogurt nebo tvaroh nebo kombo...
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    GAZIK: Tss. Zkroutily by se mi palce u nohou tou přemírou sladké chuti. :-)
    GAZIK
    GAZIK --- ---
    KOCHANSKA_CH: slabej prave ze.
    GAZIK
    GAZIK --- ---
    PROSIM VAS LIDI CO STE CETLI ME POSLEDNI DVA PRISPEVKY TAK TO SOU ZVASTY, TO NAPSALO ME DRUHE ID PAN PROZAC.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    GAZIK: Čtvrt z celýho dortu? To je výkon! :-)
    GAZIK
    GAZIK --- ---
    jejej, ted sem snedl ctvrt dortu - neslo odolat - samej cukr a navrch marcipan. Asi sem fakt pres ty pozitky nez pak pro ty zavery :)
    GAZIK
    GAZIK --- ---
    Kolik si mel nejvic glukozy v krvi? Ja pry jednou - ale to uz sem byl v umelem spanku davno pry - sem mel 45 - moje obvodacka (ktera jednicku taky mimochodem ma) povidala ze tohle vidi poprve v zivote ze s takovymhle indexem jeste vubec nekdo zije. Kolik do me nasledne napalili jednotek inzulinu nechci radsi ani vedet.

    Ale co me zajima: jako cukrovkar znam stav ze toho cukru snis strasne moc, slinivka to inzulinem vzdycky nejak pokryla. Ja si pamatuju ze sem snedl treba 10 baleni bonbonu naraz (no samozrejme v nejakem case, hadam tak 4 hod.) ale jestli sem mel tenkrat hodotu moc mi nedochazelo. Z toho pry i vyplyva ze spousta lidi ma glykemicky index vysoky (maji dvojku cukrovku) ale nevedi o tom protoze slinivka to vzdycky "nejak dorovna".

    MUJ TYPICKY PRISTUP, SE I OMLOUVAM ALE K VECI:
    Ze mam cukru moc mi telo nijak nehlasi ale kdyz si cukrovinku nedam treba 5 dni a mam index nekde pod 3 tak najednou jako bych mel padnout do mdlob. Co me zajima - kdyz sem mel normalni dodavku cukru z ruznych cocacoll, a tak tak sem



    typicky pristup by gazo, zase sem se tak moc zkouril ze sem zapomel o cem pisu vubec a v jakem sem klubu a hlavne o cem. A jo, glykemie - velice zajiamave tema, pro lidi s cuk
    DEBBIE
    DEBBIE --- ---
    a co nejake recepty hmm? :)
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam