• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAKNIHOVNY městské, lidové, obecné(í) i speciální
    LALINA
    LALINA --- ---
    další akce , detaily si dohledejte na jejich webu - je tu v záhlaví klubu uveden:


    Knihovnou se line jazz
    16. listopadu, 19:30, velký sál, Ústřední knihovna, Mariánské nám. 1
    Jazzman Rudy Linka letos se svým Triem přiveze do Prahy celou historii americké hudby. Turné s názvem The Great American Songbook nabídne posluchačům známé skladby nejen z jazzu a blues, ale i rocku, popu, gospelu nebo folku. Bez ohledu na žánr se ale dá předpokládat, že v podání světového jazzmana půjde o jedinečný hudební zážitek.
    Celý článek


    Praha město literatury
    Slyšeli jste mluvit knihy v ulicích? Víte, že se můžete projít po literárních stezkách? A jaké knihy čtou vybrané pražské sochy? Knihy, čtení a literaturu do pražských ulic vnáší společný projekt dvaceti partnerů s názvem Praha město literatury. Potkejte se s literaturou přímo na chodníku!
    Celý článek

    Den poezie
    13. ročník největšího festivalu poezie v České republice nesmí samozřejmě chybět ani v Městské knihovně v Praze. A to konkrétně v Domě čtení, který si připravil třeba Multikulturní večer poezie, Básnicko-výtvarnou dílnu nebo odpoledne s časopisem H_aluze.
    Celý článek

    Praha a její dcery
    Jak se žilo ženám na přelomu 19. a 20. století? Co si o svém životě myslely? A co si myslely o mužích? Stáhněte si e-knihy od Bohuslavy Rajské, Sofie Podlipské, Jarmily Haškové nebo Růženy Jesenské – žen s velkým Ž.
    http://www.dceryprahy.cz


    Knihovna s výhledem
    11. 11. 2011 otevíráme pobočku Dědina – větší, modernější, příjemnější. Ale také vysoko položenou. Čtenáři si za ní musí vyjet až do 5. patra objektu Delta, kde na ně kromě knih čeká i krásný výhled na oboru Hvězda…
    Celý článek




    LALINA
    LALINA --- ---
    a v Domě čtení na Ruské jsou zajímací akce :

    http://www.mlp.cz/cz/novinky/227-den-poezie-2011-v-dome-cteni/
    LALINA
    LALINA --- ---
    z kulturního programu městské knihovny v Praze:

    Benjamin Kuras o lidech, humoru




    Diskuze k titulu


    Setkání


    HOVORY BEZ HRANIC

    Ve spolupráci Mezinárodním českým klubem a časopisem Český dialog pokračuje cyklus setkání s významnými krajany ze zahraničí i dalšími domácími hosty.

    28.11. Benjamin KURAS o lidech, humoru a dalších kořeních života

    Novinář a spisovatel žijící v Británii proslul svými články o umění a sexu či postřehy z evropské politiky, kritikou starého kontinentu kvůli přizpůsobování se muslimskému světu a mnoha dalšími glosami, které publikuje v měsíčníku Xantipa. O své postřehy z Británie i Česka se podělí rád i v Hovorech bez hranic. Moderuje Ing. Martina Fialková

    Beseda se koná v pondělí od 17 hod. v malém sále Městské knihovny v Praze, Mariánské nám.1, Praha 1

    Cena vstupenky: 30,- Kč

    Informace - tel.: 257 532 908, 257 532 013
    Pokladna - tel.: 222 113 425, 222 113 377

    LALINA
    LALINA --- ---
    LALINA
    LALINA --- ---
    ZÍTRA KNIHOVNICKY VLAK V JIŽNÍCH ČECHÁCH !!

    České dráhy, a. s. | Vlakem „Ecce Libris“ na knihovnickou pouť po jižních Čechách
    http://www.ceskedrahy.cz/tiskove-centrum/tiskove-zpravy/-11459/
    LALINA
    LALINA --- ---
    a ještě jeden postřeh hloupé čtenářky: výpůjčky se provádějí jen dole jako u pokladny v supermarketu- což chápu, ale nevím, co tedy dělají ty slečny a paní v patrech - dávají pozor, aby čtenáři nekradli a neničili knihy a snaží se v (pomalééééém) systému najít knihu, kterou nekdo hledá.?.. To je jejich práce? Něco jako ty paní v obrazárnách a galeriích?
    VIDA
    VIDA --- ---
    SKOT: Nu, povídat si o MKP v auditku "KNIHOVNY městské, lidové, obecné(í) i speciální" je myslím OK, zvlášť když se tu vyskytují bývalí knihovníci z této knihovny. Je škoda, že ani jeden z nás nedokáže čtenářce vysvětlit tisk výpisů.

    Zkus se na to prosím podívat z pohledu čtenáře pobočky, která byla relativně nedávno automatizována. Přes všechny čárové kódy a hrabátka to není jaderná elektrárna, pořád se tu půjčují a vrací knížky a to by pro čtenáře i knihovníky měl být srozumitelný proces.

    Větu "že úroveň knihovníků tak klesla, je to bezpochyby právě onou automatizací" neberu jako urážlivou, protože si pamatuju, jak někteří zaměstnanci po automatizaci ústředí odešli z MKP, protože jim nevyhovoval přerod knihovnických prací v pásovou výrobu. Ústřední knihovna je v tomhle možná extrém a navíc ani tam to neplatí ve všech částech, ale důkazem "specializace" je i to, že my dva jsme netrhali papíry z tiskárny a nevíme, proč to naši kolegové dělali/dělají.

    Věřím, že nikdo z nás nechce flamovat. Prostě k té knihovně máme vztah a zajímá nás, co se s/v ní děje :)

    P.S. Teď mi dochází, že jsem měsíc dělala bzum/bzum přes čárový kód a trhala papíry. Proč jsem to proboha chtěla vytěsnit?
    LALINA
    LALINA --- ---
    SKOT: hele, čti dobre, já jsem psalal, že v tom nejsou knihovníci sami... koukám nějak tě ta diskuse rozvrkočila, asi stavovská čest, omlouvám se a končím s tím.
    SKOT
    SKOT --- ---
    LALINA: dobře, výrok "že úroven knihovníků tak klesla, je to bezpochyby právě onou automatizací" vysvětluje na jaké úrovni znalostí knihovnické práce se debata odehrává, přeji mnoho štěstí při nadávání na průniky moderních technologií do krásného oboru knihovnického
    LALINA
    LALINA --- ---
    SKOT: téma bylo komunikováno:-)))

    no podívej se, snad jsem tak moc nerekla, jen to, že me vadí, že na výpůjčku jedný knížky je potreba vyplivnout takovej leták.
    Taky je mi líto, že uroven knihovníků tak klesla, je to bezpochyby právě onou automatizací, ale s tím se clovek nesetkává jenom u knihovníku, nýbrž všude.
    Když mi kamarád knihovník před prá lety řekl, že "knihovníka může dělat i cvičená opice" ani jsem mu nevěřila a brala jsem to jako přehánění...Ale vidím, že na tom něco bude....
    SKOT
    SKOT --- ---
    LALINA: ono to putování za dědem vševědem totiž stojí méně úsilí než vlézt na fórum do kterého přispívá několik jednotlivců a tam hezky počesku nadávat jak je všechno blbé; to že knihovnice v provozu neznají odpovědi na mnohé otázky není ani tolik zapříčiněno tím že by odpovědi byly "tajemné a dávné jako civilizace same" nýbrž pouze tím že průměrný knihovník v MLP jak jsem měl možnost se s ním za své několikaleté působení seznámit není jedinec který by se staral o cokoliv jiného než je splnění si vlastních povinností - je to smutné, jsem z toho dost zklamán ale většina lidí prostě skutečně nemá motivaci dělat pro svou práci více (a nebo ji po pár letech ztrácí); obvykle neznají ani služby které knihovna nabízí natož aby pátrali po tom proč mají něco dělat tak jak to dělají - pokud to za kolegyně VIDY bylo jinak tak je to možné, ale dnes není problém pro kteréhokoliv zaměstnance cokoliv prostřednictvím intranetu MLP zjistit, mne se probírané téma výpisů nijak nedotýkalo neb jsem pracoval zcela na jiné pozici ale i tak si vybavuji že téma bylo v rámci knihovny komunikováno
    LALINA
    LALINA --- ---
    SKOT: já nejsem apriori vůči všemu novému, leč nejsem ani nekriticky pro všechno nové.
    Má to mouchy a je možné je vychytávat, a ne jen pronášet podobné taktně nevrlé proklamace o tom, že důvody jsou tak tajemné a dávné jako civilizace sama, že je neznají ani ti, kdo v nich žijí a není třeba se tázati, leč kdo by přesto nebyl spokojen a chtěl strkati frňák, kam mu nepřísluší, nechť putuje za dědem vševědem, ten snad odpověď má.
    VIDA
    VIDA --- ---
    SKOT: Věř, že jsem se snažila ;)
    SKOT
    SKOT --- ---
    VIDA: knihovníků kteří dělají věci které se nenamáhají chápat je bohužel v té instituce mnoho
    VIDA
    VIDA --- ---
    SKOT: V MKP jsem pracovala před deseti lety. Automatický výpis u registrace jsem nepochopila nikdy.
    VIDA
    VIDA --- ---
    SKOT: Facebook? Odstup, satane!
    SKOT
    SKOT --- ---
    VIDA: konkrétní důvody proč tomu tak je již dávno v hlavě nedržím, proto jsem vám ve svém předposledním příspěvků poradil kam se obrátit pokud chcete znát odpověď - 99% knihovníků v provozu to vědět už dávno taky nebude, proto má smysl se ptát u jedině u zdroje a tím je nejlépe skutečně prezentace knihovny na facebooku

    ale to že knihovna ponechává na zodpovědnosti čtenáře zda si počká na doklad o tom že vrátil výpůjčky mi nepřijde nelogické :)
    VIDA
    VIDA --- ---
    SKOT: Souhlas, nicméně by bylo pěkné, kdyby ses obětoval a přece jen zkusil vysvětlit prosté dívce z vesnice, proč je automaticky tisknut výpis při registraci (a pokud ho nechci, musím to říct (ne, nemám s tím problém)) a nikoli při vracení. Tam bych tisky jako výchozí nastavení očekávala spíš. Důkaz pro čtenáře, že splnil své závazky. Opět - nevyžaduju, jen jsem zvědavá.
    S úctou VIDA
    SKOT
    SKOT --- ---
    LALINA: doporučuji se zeptat knihovnic ve výpůjčkách v ústřední knihovně zda budou raději těch několik tisíc knih odpípívat v elektronickém katalogu nebo je budou ručně vypisovat do knížeček - pohádky o tom jak bylo kdysi vše lepší tady prostě neobstojí nad konkrétní zkušeností; a mimochodem nevím jestli je skutečně prostudování těch několika málo řádků textu na výpisu natolik komplikované aby si člověk nedokázal vyhodnotit zda to pro příště bude či nebude potřebovat tisknout - nejde jenom o obvyklou lidskou ukřivděnost danou tím že nějaká zlá instituce po člověku chce aby pochopil něco nového? - jakkoliv efektivnější vždycky to bude z principu horší...
    LALINA
    LALINA --- ---
    SKOT: není? bylo to lidštější a ty paní v knihovně očividně nijak nestrádaly ani se mi nezdály zvlášť udřené....

    VIDA: mno knižečka, do které se napsal kod knihy nebo název to řešil... ale to je prostě pryč, no..
    takhle dostanu docla velkej kus papíru, nevím kam s ním co s ním, netuším k čemu je dobrej a nejspíš ho někde ztratím.
    škoda papíru, škoda stromu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam