• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    KACIR
    KACIR --- ---
    Domácí pidipivovar za polovic
    http://www.slevomat.cz/cs/sleva/5742-1490-kc-za-domaci-sestavu-beer-machine-na-vyrobu-piva?utm_source=nyx&utm_campaign=nyx&utm_medium=xml
    Má to smysl? jde to použít? Jdou do toho použít i jiné směsi, třeba od Mistra sládka?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Neformální setkání homebrewářů - Pivní rozmanitost
    http://www.pivnitv.cz/rozmanitost-cms/pokusik/items/neformalni-setkani-homebrewaru.html
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Vcera sme zkusili uvarit APu, tak sem zvedavej. Mate nekdo zkusnosti s dry hoppingem, uvazujeme o nem...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Tak dnes sem si dal skoro dva roky stary pivo a mile me to prekvapilo :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Top 10 Songs in Beer Commercials - Spinner
    http://www.spinner.com/2011/06/23/top-10-songs-beer-commercials/
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    THEO_PHIL: Ha! To je možná stopa! Díky, Kamile, díky :-)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    POHODAVOLE: Ja o svrchne kvasenejch a este z extraktu moc nevim, ted sme delali prvni...ale bylo tam napsany, ze se to ma v tech 20ti stupnich nechat jenom ctyri dny (byla to IPA)...a pokud to ma vodovou chut, tak proste kvasnice vsechen cukr sezraly...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    THEO_PHIL: tezko rict, treba je chyba v zatkach,a le ja to tak delal a gut :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    SAMMAEL: Svrchne kvaseny maj bejt v tech 20ti stupnich 4 dny, pak s nima do chladu!
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    THEO_PHIL: Taky už mě to napadlo, ale teplota skladování je stejná jako při dozrávání - cca 20°C (jsou to svrchně kvašená piva)

    HYPNOGEN: Právě. Čekal bych zkažené, ale ne vyčpělé pivo. Přitom láhev byla natlakovaná.
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    THEO_PHIL: ale zkazej = zatrpknou, zkysnou, zacnou smrdet apod... ale ze by se "ztratila chut" ?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    SAMMAEL: Spatna teplota pri skladovani? Spodni by melo bejt na 2-3 stupnich. Taky se nam nektery piva nevejdou do lednice, tak je nechavame ve vetsi teplote - rychlejc dozrajou, ale zase se rychle zkazej.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SAMMAEL: divny, pivo by melo nabirat na chuti kdyz je starsi a dobre zavreny..
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    Mám další možná hloupej dotaz: Už u další varky piva z koncentrátu se mi stalo, že po cca měsíci od stočení do lahví se jednalo o velmi chutné pivo, ale po odležní několika dalších měsíců se z toho stala vodička. Původní chuť velmi řídká, v jednom případě mám dojem dokonce stoupl obsah alkoholu, ale opět na úkor chuti. Co dělám špatně?
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    Aha. Taky to dělám podobně, jen neznám ten výraz:-) do první várky jsem po hlavním kvašením nadoraz přidával dextrozu, ta nezanechávala nežádoucí pachuť a pak jsem na radu zkušenějších pořídil cukroměr a hlídám když poklesne obsah cukru na asi 4 až 5 % a hned lahvuju a není třeba nic přidávat aby se pivo v lahvích dosytilo. A kvasnic na druhotný kvašení není třeba, v mladým pivu je jich dost, z prvního kvašení, už po hodině jsou vidět usazený na dně;-)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    POUTTNIK: Do piva stocenyho po prvotnim kvaseni do lahvi dodas jeste trosku kvasnic a cukru...nebo tak to aspon delame my, kdyz se nam ty petky nenafouknou samy.
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    co znamená "kroužkovat"?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Mame uz dlouho problem s kvasenim. Je pro nas obtizny udrzet nekde teplotu 10 stupnu a tak mame nekdy o stupen dva vic, nekdy min. Ted sme meli 11 a pivo nam (spodne) dokvasilo za 5 dni! Je pak stejne dobry, ale vetsinou musime krouzkovat (aby se se to dosytilo v lahvi). Nemate nekdo napad, v cem je problem?
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    SAMMAEL: pasterizuj (naplněné soudky)... pokud víš, že v "čistotě" to není.

    s pěnou imho nic neuděláš (to už bude dáno tím koncentrátem)... pěnění se dá zmírnit snad jen delším "odležením" piva před stočením. Prostě jsi ho tam dal možná příliš mladé (zelené).
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    Vyrobil jsem si další várku z koncentrátu - Black Rock: Whispering Wheat.
    Pivo je dobré, ale staly se mi dvě nepříjemnosti:
    1) strašně to pění. Po otevření 1,5l PETky dobře čtvrtina obsahu vylítla jako pěna.
    2) stočil jsem část várky do dvou 5l soudků, a v obou dvou se to zkazilo. Zkvašená jablka hadr. Nečistotu si troufám vyloučit, takhle čistý snad není ani skalpel před operací.

    Nějaké nápady?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam