• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    SAMMAEL: Spatna teplota pri skladovani? Spodni by melo bejt na 2-3 stupnich. Taky se nam nektery piva nevejdou do lednice, tak je nechavame ve vetsi teplote - rychlejc dozrajou, ale zase se rychle zkazej.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SAMMAEL: divny, pivo by melo nabirat na chuti kdyz je starsi a dobre zavreny..
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    Mám další možná hloupej dotaz: Už u další varky piva z koncentrátu se mi stalo, že po cca měsíci od stočení do lahví se jednalo o velmi chutné pivo, ale po odležní několika dalších měsíců se z toho stala vodička. Původní chuť velmi řídká, v jednom případě mám dojem dokonce stoupl obsah alkoholu, ale opět na úkor chuti. Co dělám špatně?
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    Aha. Taky to dělám podobně, jen neznám ten výraz:-) do první várky jsem po hlavním kvašením nadoraz přidával dextrozu, ta nezanechávala nežádoucí pachuť a pak jsem na radu zkušenějších pořídil cukroměr a hlídám když poklesne obsah cukru na asi 4 až 5 % a hned lahvuju a není třeba nic přidávat aby se pivo v lahvích dosytilo. A kvasnic na druhotný kvašení není třeba, v mladým pivu je jich dost, z prvního kvašení, už po hodině jsou vidět usazený na dně;-)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    POUTTNIK: Do piva stocenyho po prvotnim kvaseni do lahvi dodas jeste trosku kvasnic a cukru...nebo tak to aspon delame my, kdyz se nam ty petky nenafouknou samy.
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    co znamená "kroužkovat"?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Mame uz dlouho problem s kvasenim. Je pro nas obtizny udrzet nekde teplotu 10 stupnu a tak mame nekdy o stupen dva vic, nekdy min. Ted sme meli 11 a pivo nam (spodne) dokvasilo za 5 dni! Je pak stejne dobry, ale vetsinou musime krouzkovat (aby se se to dosytilo v lahvi). Nemate nekdo napad, v cem je problem?
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    SAMMAEL: pasterizuj (naplněné soudky)... pokud víš, že v "čistotě" to není.

    s pěnou imho nic neuděláš (to už bude dáno tím koncentrátem)... pěnění se dá zmírnit snad jen delším "odležením" piva před stočením. Prostě jsi ho tam dal možná příliš mladé (zelené).
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    Vyrobil jsem si další várku z koncentrátu - Black Rock: Whispering Wheat.
    Pivo je dobré, ale staly se mi dvě nepříjemnosti:
    1) strašně to pění. Po otevření 1,5l PETky dobře čtvrtina obsahu vylítla jako pěna.
    2) stočil jsem část várky do dvou 5l soudků, a v obou dvou se to zkazilo. Zkvašená jablka hadr. Nečistotu si troufám vyloučit, takhle čistý snad není ani skalpel před operací.

    Nějaké nápady?
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    a já se na to ptal v trafice jak roura:-/ Dík za info!
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Kdyby nekdo jeste nezaregistroval, zacal tu vychazet casopis Pivo, Bier & Ale...zatim sou venku dve cisla a pivovarniky v tomhle platku zabavi asi skoro fsechno!
    Pivo, Bier & Ale
    http://www.pivobierale.cz/
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Vcera sem byl na "krtu" piva Quaterback se 70 IBU (z pivovaru Kocour) a musim jenom doporucit. Ted ho maj jenom v Pivnich rozmanitostech (http://pivnitv.cz/rozmanitost). Btw. presunuli tam sortiment pomucek pro hombrewerare, kterej se prej bude rozrustat. Ted tam maj docela velkej vyber sladu, chmelu a taky kvasnice. K tomu sady na vareni od Mistra sladka, zatkovacky, zatky, sklo a k tomu docela slusnej vyber piv z celyho sveta za docela sympaticky ceny...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ABRAHAM: ja jel vzdy v 18-22 a vzdy po tejdnu sem to slil a bylo to dostacujici, s tema teplotama pod 16 moc nevim pze mi bylo receno ze pak umiraj kvasinky.., takze se vzdy drzim 18-22 a jeste se mi nestalo ze bych neco podelal, kdyz nepocitam, ze sem jednou pouzil dextrozu misto maltozy :)
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    POHODAVOLE: Pri jakych teplotach jste to kvasili? V navodech (na Cooper Pilsener) se uvadi kolem 14-21, s tim ze doporucena je 15-16. V diskuzich jsem nasel rady kvasit to na spodnich hranicich a na nizsich teplotach, ale par jedincu s kvasenim kolem 15 stupnu uz melo problemy.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ABRAHAM: zatim v kazdy plechovce sme meli svrchni, ktery sme i pouzili na vyrobu Plzenskyho typu s dochmelovanim a chut vyborna :)
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    Takovy dotaz na koncentratove varice. V tech plechuvkach jsou prilozeny vzdy svrchni kvasinky, ze? Kdyz jste varili pilsen, delali jste to s tema svrchnima nebo jste si zkusili sehnat spodni a kvasili spodne?
    UMBERTO
    UMBERTO --- ---
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    UMBERTO: Nas Pachtin odesel bez ceny :-( Vyhral nejakej Amik, co vari uz 20 let. A jasnej trend jsou nakurovany piva (slady), coz mi ale z tech ochutnavek moc nepresvedcilo...
    UMBERTO
    UMBERTO --- ---
    THEO_PHIL: My jsme se tam byli podívat. Nejdřív teda trochu ostychu a nesmělosti, ale pak došlo i na pár ochutnávek, které stály rozhodně za to. Odcházeli jsme ale ve 12 hodin, tak nevím, jak to dopadlo...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Nemate nekdo podrobnejsi program Dne domovarniku? http://www.homebrewing.cz/clanek/4357-Den-D-domovarniku/index.htm
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam