• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    JANDOUR: no to nevím.. v "průmyslových" pivovarech se používá NaOH (tam není zas tak moc možností) a z kyselin buď sírová nebo dusičná... řekl bych, že proto, že jsou prostě nejlevnější a oproti octové (tolik) nesmrdí...
    na zákvasné válce se používá tuším fosforečná (nevím proč).

    pro domácí použití bych asi sáhnul po horkém roztoku kys. citrónové, protože ta nesmrdí vůbec a je s ní bezpečná manipulace (navíc je i snadno dostupná) + oplach čistou vodou.

    nicméně to, co linkuje Fester, je taky fajn.. to jsou nějaké přípravky na bázi peroxidu, popř. chlornanu (alá Savo) a některé z nich se tuším nemusí po vysanitování ani vyplachovat.
    JERYK
    JERYK --- ---
    JANDOUR:O.K. nechci způsobit nějakej přiblblej flame, díru do korkové zátky nekoupíš :D ta se dělá "Korkovrtem" no, vyvařit se pětadvacetilitrovej demižon asi v amatérskejch podmínkách nedá, ale zkusil bych (když už chceš doopravdy ultimátní sterilizaci) zapojit do procesu nějakou známou zdravotní sestru / bratra / lékaře / laboranta, nebo někoho, kdo se dostane k velkýmu autoklávu ve špitále (předem upozorňuju, že jsem to nikdy nezkoušel, takže nevím, jestli demižon nepraskne). Nebo použij něco míň agresivního, než louh/kyselina, třeba roztok sava, nebo sterilizační tablety/roztoky na dětské lahve.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    JANDOUR: neni problem:) v brutarku:)
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    TWORBO:
    malý věci jo, ale zkus vyvařit 25l demižnon...
    FESTER
    FESTER --- ---
    TWORBO:
    Dezinfekce | PŘÍSLUŠENSTVÍ | vasepivo.cz - Obchod s produkty pro Vaše vlastní pivo - cz
    http://www.vasepivo.cz/zbozi/dezinfekce-O61/
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    a co to vyvarit?
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Díky oběma!

    Louh a kyselina - není to trochu obecné určení? Když to vymeju octem, bude to stejně funkční jako nějakou jinou kyselinou?...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JANDOUR: To mas fuk, ja to tusim vrtal nebozizkem. A pri tom kvaseni to chce mit rezervu aspon 20 centimetru nad hladinou, uz nam to parkrat i preteklo...
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    JANDOUR: horkým louhem nebo kyselinou o koncentraci nějakých 2-2,5%, pak oplach čistou vodou
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Jo, to jsou prostě oboje kvasný zátky, jenom mají trochu jinou konstrukci.


    THEO_PHIL:
    Fajn, dík! A kterym vrtákem jsi to vrtal? Na železo nebo na dřevo?




    A tu první fázi kvasení (kdy se v mym návodu píše, že se na to má nasadit dlouhej šlauch a nechat odtejkat) řešíš jak? Kvasí to fakt tak bujně, že to uniká i z o několik litrů většího demižonu, než je objem kvasícího piva (rmut je to slovo), nebo při nějaký mezeře nahoře stačí od začátku kvasná zátka?
    Zase totiž problém s penězma - pružná potravinářská hadice v tomhle průměru (5cm) stojí několik stovek za metr...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JANDOUR: Ani ne. On se ten korek nedostane do kontaktu s tou kvasici kapalinou, takze si myslim, ze je to fuk...


    FESTER: Takhle funguje i klasicka kvasna zatka, ktera se taky plni vodou. Btw. maj ji ve vcelarskejch potrebach v Kremencovy...
    FESTER
    FESTER --- ---
    TWORBO: v podstate ten vetsi kalisek je nastrceny na trubice ktera prochazi zatkou demizonu, na konci te trubicky je nasazeny kalisek upside down... vyplni se to kapalinou asi do poloviny toho vetsiho kalisku ( ja osobne pouzivam vodku )

    Z demizonu unika plyn a probublava tou kapalinou ale nejde to opacne

    De facto muzes pouzit fajfku co se pouziva na vyrobu vina
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    FESTER: jak to funguje?
    FESTER
    FESTER --- ---
    TWORBO: airlock



    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    A jen tak mimo, čim desinfikujete? Byl bych rád našel nějakou co nejmenší chemku, ale podle popisů se mi zdálo, že něco bez chlorovýho základu asi moc nenajdu..
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    THEO_PHIL:

    tak to je dobrá zpráva. Vrtal jsi to nějakym speciálnim vrtákem, aby se to vyvrtalo čistě? Trochu jsem se bál, že by se to potrhalo a korát bych tim vytvořil fajnový místo pro usazování a schovávání nečistot.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    JANDOUR: demizony byly v klidu, spis pak nektery flasky kdyz se to stocilo a zakorkovalo /a zavoskovalo/ tak to chyto po nejaky dobe plisen...
    jde o to aby se ti tam nedostal vzduch /kontaminace/
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JANDOUR: Staci normalni zatka na demizon (maj treba u Rotta za dvacku) a provrtat diru na tu kvasnou zatku...
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    TWORBO:

    No a esli se pamatuju, tak z několika z těch demižonů vyšla pěkná kyseka?.)

    Snažim se najet na model, kterej se bude vod počátku držet přísnejch sanitárních návodů z knihy o domácim vaření - a až kdyby to vypadalo, že to neni potřeba hrotit, si to zvolnim. Nehce se mi vymejšlet co proč se stalo a co mám dělat líp, když bych nedodržoval jasný postupy a může se pak stát cokoliv.)
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    proste staci utemovat hrdlo demizonu nebo jakykoli nadoby tak, aby z ni koukal jen konec slauchu, a ten pak ponorit do sklenice s vodou...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam