• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    FESTER
    FESTER --- ---
    HYPNOGEN: pouzivam je a nestezuji si na ne.. naopak velice chvalim
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    TOLI: můj zasvěcený kolega si docela pochvaloval tzv. varné sáčky...
    Produkty | Zařízení k vaření piva | Potřeby k vaření ze sladů a sladových výtažků | Domácí Mikropivovary
    http://www.domacimikropivovary.cz/e-obchod/prislusenstvi/vareni-ze-sladu-a-sladovych-vytazku/

    prý fungují tak, jak mají, a jsou na opakované použití.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    TOLI: My mame plastovy zednicky kyble z OBI (pravda, nejsou z potravinarskeho plastu). Dole sme vrtackou navrtali diry a vzdycky je vlozime do normalnich kbeliku. Nejdriv udelame na dne tak 5 cm vysokou vrstvu mlata, kyblik dole vylejeme zpatky do kotle a pak uz cedime.... je to rychly a podle procenta cukru ve sladine i docela funkcni.
    TOLI
    TOLI --- ---
    POUTTNIK: Přesně moje řeč.
    OT: Jak řešíte scezovací káď??
    U nás jsme měli barel, bokem odtok, nad odtokem bylo síto. Ovšem nevytvořil se filtrační koláč, a bylo to zdlouhavé a pracné.
    Napadá Vás jiná varianta, scezovací kádě?
    Někde jsem četl, provrtat ten barel a na dno dat platno aby se vytvořil (filtr) a filtrační koláč. Ale zatím netestováno.
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    Nemám zkušenosti s kvašením v demižonu, používám 30l barel z potravinářskýho plastu, abych moh sbírat deku a na sanitaci používám běžný savo a po dvou letech zatím žádnej problém ani s čistotou ani s nijakejma pachutěma v pivu. Chce to zkoušet a nedělat z toho vědu, pak je to koníček co baví a chutná :-)
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    jo ještě jsem chtěl zmínit sanitaci disiřičitanem (draselným), kterým se "síří" sudy ve vinařství...
    ale páč nejsem vinař, tak o tom vím vlastně prd, ale třeba někdo jiný bude vědět víc (proč, jak atd.).. na nyksu je beztak i vinařské forum.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    jo sadicka korkovrtu za trojku:) to de...
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    JANDOUR: no to nevím.. v "průmyslových" pivovarech se používá NaOH (tam není zas tak moc možností) a z kyselin buď sírová nebo dusičná... řekl bych, že proto, že jsou prostě nejlevnější a oproti octové (tolik) nesmrdí...
    na zákvasné válce se používá tuším fosforečná (nevím proč).

    pro domácí použití bych asi sáhnul po horkém roztoku kys. citrónové, protože ta nesmrdí vůbec a je s ní bezpečná manipulace (navíc je i snadno dostupná) + oplach čistou vodou.

    nicméně to, co linkuje Fester, je taky fajn.. to jsou nějaké přípravky na bázi peroxidu, popř. chlornanu (alá Savo) a některé z nich se tuším nemusí po vysanitování ani vyplachovat.
    JERYK
    JERYK --- ---
    JANDOUR:O.K. nechci způsobit nějakej přiblblej flame, díru do korkové zátky nekoupíš :D ta se dělá "Korkovrtem" no, vyvařit se pětadvacetilitrovej demižon asi v amatérskejch podmínkách nedá, ale zkusil bych (když už chceš doopravdy ultimátní sterilizaci) zapojit do procesu nějakou známou zdravotní sestru / bratra / lékaře / laboranta, nebo někoho, kdo se dostane k velkýmu autoklávu ve špitále (předem upozorňuju, že jsem to nikdy nezkoušel, takže nevím, jestli demižon nepraskne). Nebo použij něco míň agresivního, než louh/kyselina, třeba roztok sava, nebo sterilizační tablety/roztoky na dětské lahve.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    JANDOUR: neni problem:) v brutarku:)
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    TWORBO:
    malý věci jo, ale zkus vyvařit 25l demižnon...
    FESTER
    FESTER --- ---
    TWORBO:
    Dezinfekce | PŘÍSLUŠENSTVÍ | vasepivo.cz - Obchod s produkty pro Vaše vlastní pivo - cz
    http://www.vasepivo.cz/zbozi/dezinfekce-O61/
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    a co to vyvarit?
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Díky oběma!

    Louh a kyselina - není to trochu obecné určení? Když to vymeju octem, bude to stejně funkční jako nějakou jinou kyselinou?...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JANDOUR: To mas fuk, ja to tusim vrtal nebozizkem. A pri tom kvaseni to chce mit rezervu aspon 20 centimetru nad hladinou, uz nam to parkrat i preteklo...
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    JANDOUR: horkým louhem nebo kyselinou o koncentraci nějakých 2-2,5%, pak oplach čistou vodou
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Jo, to jsou prostě oboje kvasný zátky, jenom mají trochu jinou konstrukci.


    THEO_PHIL:
    Fajn, dík! A kterym vrtákem jsi to vrtal? Na železo nebo na dřevo?




    A tu první fázi kvasení (kdy se v mym návodu píše, že se na to má nasadit dlouhej šlauch a nechat odtejkat) řešíš jak? Kvasí to fakt tak bujně, že to uniká i z o několik litrů většího demižonu, než je objem kvasícího piva (rmut je to slovo), nebo při nějaký mezeře nahoře stačí od začátku kvasná zátka?
    Zase totiž problém s penězma - pružná potravinářská hadice v tomhle průměru (5cm) stojí několik stovek za metr...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JANDOUR: Ani ne. On se ten korek nedostane do kontaktu s tou kvasici kapalinou, takze si myslim, ze je to fuk...


    FESTER: Takhle funguje i klasicka kvasna zatka, ktera se taky plni vodou. Btw. maj ji ve vcelarskejch potrebach v Kremencovy...
    FESTER
    FESTER --- ---
    TWORBO: v podstate ten vetsi kalisek je nastrceny na trubice ktera prochazi zatkou demizonu, na konci te trubicky je nasazeny kalisek upside down... vyplni se to kapalinou asi do poloviny toho vetsiho kalisku ( ja osobne pouzivam vodku )

    Z demizonu unika plyn a probublava tou kapalinou ale nejde to opacne

    De facto muzes pouzit fajfku co se pouziva na vyrobu vina
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    FESTER: jak to funguje?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam