• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    PYXEL: Dik. Kockovi sem psal uz vcera ale nic, zkusim toho Slezara...
    PYXEL
    PYXEL --- ---
    THEO_PHIL: napis Honzovy Kockovy honza@svetpiva.cz ale popr. Petr Šlezar slezar@seznam.cz.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Mám dojem, že vo nějakym festivalu včera mluvil právě prodavač v Rozmanitosti.... ..ale asi to byl spíš Tábor...

    A slady teda žel měli jen standardní a sádrovec vůbec:/
    (mezitim jsem to eště probral a bylo mi řečeno, že by bylo lepší sehnat sádrovec nějakej potravinářskej, aby tam nebyly nějaký příměsi - který by sádra mohla obsahovat)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Nejedete nahodou nekdo o vikendu na Bielou vranu do Kosic? Potrebujeme tam dodat vzorek...
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Prima, díky za odpovědi! To s tou sádrou asi někde eště dozjistim, neb se trochu bojim nějakejch aditiv (např. mi je divný, že sádra bejvá někdy bílá, někdy šedá).

    A za připomenutí Rozmanitosti taky - já ji nějak opomíjim, protože tam před nějakou dobou zrovna skoro nic neměli, tak se mi v hlavě neusídlila jako funkční zdroj..
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JANDOUR: Este sme nezkouseli, nicmene aley maj radsi tvrdsi vodu, tak se tam tusim dava sadrovec (takze ta sadra).

    Trochu zaimprovizuj. My davame misto cara- sladu vetsinou karamelovej a asi by se dal pouzit i misto toho crystalu. Ten by meli mit v Rozmanitosti na kila. Misto black patentu bych dal barvici, kterej taky sezenes v Rozmanitosti...
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Ahoj, řešili jste někdo mineralizování vody? V několika receptech dělanejch přímo ze sladu (nebo takovejch, kde je dochucovanej sladem sladovej extrakt) se v tý mojí knize píše, že se má přidat gypsum. Je to fakt bormálně sádra, nebo je tenhle jedinej překlad, kterej jsem našel, špatnej?

    No pak jsem se chtěl zeptat, jestli tu náhodou někdo pražskej nemáte nazbyt trochu crystal a black patent sladů. Mám je v jednom receptu, kde se jen přidává pár stovek gramů sladů k sirupu - a nechce se mi kvůli tomu kupovat v Kounicích 15 kilo, případně na eshopech menší - ale stále velký - objemy...

    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Eště že kvasím svrchně a můžu už v naděli lahvovat a o dva tejdny pozdějc zkoušet.)
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    tak už mi to krásně kvasí a jak to voní! Teď přežít těch pět šest týdnů :))
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    dík, ted jsem do mladiny dala kvasnice podle rady od id Hypnogen ateď už se budu jen modlit, aby ta práce nepřišla vniveč, sterilitou si nejsem vůbec jistá, musím nějak vychytat to scezování, ručně přes plínu - děsná práce. Mám hodně studenej špajz - 9 stupňů, tak to snad bude dobrý.
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    S-23 by měly v pohodě vystačit jedno balení na 20 litrů. Jestli můžu doporučit, kvasnice je dobrý rozmíchat v půlitru mladiny okolo 20 stupňů, dobře rozmíchat a několikerým přelitím provzdušnit už třeba hodinu před nalitím do mladiny. Kvasnice se pěkně rozběhnou a pak nalít do spilky a zamíchat. Pak nechávám mladinu ještě tak hoďku při pokojový teplotě a pak šup do lednice. Tyhle kvasnice je lepší nechat kvasit při nižší teplotě 9-12 stupňů, při vyšší dělají příchutě. Co se zákalu týká, slyšel jsem hezkou poučku: "Něco vyjde s dekou a sebere se a zbytek zůstane v kvasnicích" A nakonec i kalný pivo může chutnat skvěle ;-)
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    RADUZA: tak o scezování jsme se tady relativně nedávno bavili...
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    HYPNOGEN: matou mne návody, kde se uvádí - čirá sladina. Moje dílo vypadá jsko rozvířený dno bahnitýho rybníka _))
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    RADUZA: tak úplně čirá asi nikdy nebude...
    bohužel nevím, zda (a proč) by vadila kalnější sladina
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    omlouvám se, asi se ptám jako blb, ale ač jsem se snažila to dlouho koumat z různých zdrojů, je to poprvé...všude se píše čirá sladina, mám vůbec šanci v takto domácích podmínkách to vyčiřit nebo se mám smířit s ne zcela čirou tekutinou, ovlivní to výsledek?
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    díky díky a ještě jeden dotaz, po scezení je sladina poměrně kalná, filtrovala jsem přes plínku, je to ok nebo je třeba nějak odkalit?
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    RADUZA: btw. taky záleží, při jaké teplotě budeš kvasit.. čím nižší teplota, tím je třeba víc kvasnic
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    RADUZA: u S23 je dávkování cca 1g na 1l
    pokud to budeš sypat přímo do mladiny v nádobě pro fermentaci, tak ji nechlaď až na těch 11-15°C, ale sypej to tam při nějakých 20°C - rovnoměrně po celém povrchu hladiny, aby ti nevznikly hrudky.
    no a nech je takhle půl hodiny.. pak celý objem promíchej tak, aby se provzdušnil (takže prostě pořádně zčeřit).
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Moc nerozumím, kam směřuje otázka - kdo jiný než výrobce by měl vědět správné použití?..

    V popisku vidím 9-15, ideálně 12°C... http://www.svoboda-frankova.cz/dalsi-produkty/susene-kvasnice/kvasnice-saflager-s23/
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    zdravím, jsem dnes "prvovařička", právě scezuju a čeká mne chmelovar, vše ručně a mám A K U T N Í dotaz: mám sušené kvasnice spodní Saflager S - 23. Nemáte někdo zkušenosti, zda dávkování,které je na sáčku 2 * 11,5 g, čili dva sáčky na 20 litrů při kvašení v 11 - 15 stupních je v pořádku? Nacházím zcela různé návody, jsem elév a nevím rozdíl mezi lisovanými kvasnicemi, sušenými apod.
    Pokud se zde zrovna najde nějaký pivovarník...dík
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam