• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: jo to je presne jak jsem psal prve, ze po nasypani chmele pridam trochu cukru, aby mely kvasnice z ceho udelat CO.
    Na to studeny chmeleni se to mnozstvi chmele moc resit nemusi. Ja vetsinou varim cca 40l z dvou druhu chmele a kazdej je vazenej po 100g. Na chmelovar prijde treba 110g zbytek sypu na studeny chmeleni, protoze nemam moc cenu rozdelanej chmel schovavat, aby zbytecne ztratil svoje vlastnosti.
    CUBE
    CUBE --- ---
    32l + tam přišlo během chmelovaru 100g brewers gold a co jsem teď tak na jazyk chutnal, horkosti a vuni je to IPA jak má být, resp. Mám to jen 12° s přibližně 4,5℅ vol.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Chci ted (shodou okolnosti) taky dryhopovat fugglem. Na kolik litru si daval tech 50 g? Premyslim, ze to jeste riznu Kazbekem.
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO: je to moje druhá várka a první svrchně kvašená, takže rád si nechám poradit. Udělal jsem to nakonec jak jsi psal a zítra to už stočím a dám zrát do kegu. CO nemám, ale u ty první várky mi zafungovalo před zavřením přidat glukózu a zbytek kvasnic si ho tam vytvořil. Tak mám představu, že tentokrát to udelám taky tak. Jinak mimochodem, 50g fuggle z toho ugelalo po dvou dnech neskutečnou voňavku☺
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: nevim nic o tom ze by kvasnice nebo odpad znich nejak branili predavani ceho koli z chmele do piva :) A u studenyho chmeleni chces ziskat aroma z chmele. Ten muj zpusob je v domacim prostredi imho lepsi, pac jak uz jsem psal pivo bude v nadobe s ochranou atmosferou diky prirozenemu kvaseni. Je tam o jednu rizikovou operaci mene a je to min pracny ☺ Ale zrovna u tebe mam pocit ze to davas do kegu nepletu li se a jestli mas moznost ten keg po stoceni a ochmeleni nafouknout COckem, tak to bude taky v pohode..
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    UZEL: Zadej si do googlu: Možnosti využití moderních odrůd chmele při výrobě piva. Vyskoci ti tam nejaka bakalarka z Brnenske MUNI. Tam jsou ty CZ odrudy pekne rozebrane. Mozna bude i nejaky klic na urceni odrudy (viz jabka/hrusky)., ale nevim.
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO: snažil jsem se teď o tom ještě vyčíst par informaci a tady píšou o obou variantách.. https://beerandbrewing.com/VN5wXScAAH0T9_HH/article/3-ways-to-dry-hop
    v té tvojí vidím především zrychlení celého procesu, ta moje mi zas přijde taková "čisčí" resp. chmel nezapadne do šlemu mrtvých kvasnic a imho předá pivu víc ze své chuti..
    UZEL
    UZEL --- ---
    jj
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    UZEL: Aha... ty jsi myslel odkopnout jako primo z chmelnice? :)
    UZEL
    UZEL --- ---
    DRCRABAKLES: plana?? to urcite ne...je to vpodstate zatecko..
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    UZEL: Nejsem odbornik, takze tezko rict. Nekdo by to mozna poznal... ale aby to nebyla nejaka plana odruda.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DRCRABAKLES: tu lzici cukru tam davam projistotu, aby se jeste rozjelo kvaseni a vytvorila se ochrana atmosfera z CO. Na nic jinyho to vliv nema.

    CUBE: ten postup kterym to delam mam nekolikrat overenej a funguje. On by ten dry hoping sel udelat klidne hned jak to das za kvasit, ale ty velky bubliny, ktery se delaj cca prvni dva dny kvaseni, by ti ten chmel vyhnali nahoru do peny a chmeleni by tak ztracelo efekt.
    UZEL
    UZEL --- ---
    DRCRABAKLES: hoj ja mam v planu si proste odkopnout par sazenicej na jare...jen s tou odrudou to bude horsi..kamoska ma chatu na rakovnicku.. asi to nejde jen tak poznat podle vzhledu co??
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Nezkouseli jste nekdy pestovat vlastni chmel? Loni jsem psal do Chmelarskeho inst. v Zatci (touhle dobou), ale sadba uz byla pryc. Predpokladam, ze situace se letos bude opakovat. Pokud by ale nekdo vedel, kde nakoupit "instantne", tj. bez zamluveni sazenic rok predem, tak by to bylo super.
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO: hmm, můj původní plán byl že na úplném konci kvašení to stáhnu z kvasnic, přidám chmel a schladím na cca 12°C, nechám zhruba týden louhovat a pak teprve přidám cukr na druhou fermentaci a stočím do sudu.. V sudu pak 2-3 týdny..
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    HAUSNUMERO: Pouzivas dextrozu? Proc vlastne startujes sekundarni kvaseni? Myslis, ze to ma vliv na uvolneni horkych kyselin do mladiny?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    u svrchnaku nechavam deku taky propadnout do piva


    CUBE: normalne to nasypu do piva ve chvili, kdy probehne bourlive kvaseni(nedelaj se velky bubliny), prihodim lzici cukru a lehce promicham zakrouzenim s nadobou. On si ten chmel sedne do kalu, kterej nechas ve spilce.
    CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Je to Angl. vyraz pro to same :)

    V tech videich pouzivaji varne sacky ze sitoviny (jde koupit na CZ eshopech). Ja premyslel, ze bych pouzil sterilni varny sacek od ryze. Jeste uvidm.
    CUBE
    CUBE --- ---
    ...jo a ještě jedna věc, je nějaký rozdíl mezi chmelením za studena a suchým chmelením (dry hopping)? nebo to je to samé?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam