• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO: snažil jsem se teď o tom ještě vyčíst par informaci a tady píšou o obou variantách.. https://beerandbrewing.com/VN5wXScAAH0T9_HH/article/3-ways-to-dry-hop
    v té tvojí vidím především zrychlení celého procesu, ta moje mi zas přijde taková "čisčí" resp. chmel nezapadne do šlemu mrtvých kvasnic a imho předá pivu víc ze své chuti..
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DRCRABAKLES: tu lzici cukru tam davam projistotu, aby se jeste rozjelo kvaseni a vytvorila se ochrana atmosfera z CO. Na nic jinyho to vliv nema.

    CUBE: ten postup kterym to delam mam nekolikrat overenej a funguje. On by ten dry hoping sel udelat klidne hned jak to das za kvasit, ale ty velky bubliny, ktery se delaj cca prvni dva dny kvaseni, by ti ten chmel vyhnali nahoru do peny a chmeleni by tak ztracelo efekt.
    UZEL
    UZEL --- ---
    DRCRABAKLES: hoj ja mam v planu si proste odkopnout par sazenicej na jare...jen s tou odrudou to bude horsi..kamoska ma chatu na rakovnicku.. asi to nejde jen tak poznat podle vzhledu co??
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Nezkouseli jste nekdy pestovat vlastni chmel? Loni jsem psal do Chmelarskeho inst. v Zatci (touhle dobou), ale sadba uz byla pryc. Predpokladam, ze situace se letos bude opakovat. Pokud by ale nekdo vedel, kde nakoupit "instantne", tj. bez zamluveni sazenic rok predem, tak by to bylo super.
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO: hmm, můj původní plán byl že na úplném konci kvašení to stáhnu z kvasnic, přidám chmel a schladím na cca 12°C, nechám zhruba týden louhovat a pak teprve přidám cukr na druhou fermentaci a stočím do sudu.. V sudu pak 2-3 týdny..
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    HAUSNUMERO: Pouzivas dextrozu? Proc vlastne startujes sekundarni kvaseni? Myslis, ze to ma vliv na uvolneni horkych kyselin do mladiny?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    u svrchnaku nechavam deku taky propadnout do piva


    CUBE: normalne to nasypu do piva ve chvili, kdy probehne bourlive kvaseni(nedelaj se velky bubliny), prihodim lzici cukru a lehce promicham zakrouzenim s nadobou. On si ten chmel sedne do kalu, kterej nechas ve spilce.
    CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Je to Angl. vyraz pro to same :)

    V tech videich pouzivaji varne sacky ze sitoviny (jde koupit na CZ eshopech). Ja premyslel, ze bych pouzil sterilni varny sacek od ryze. Jeste uvidm.
    CUBE
    CUBE --- ---
    ...jo a ještě jedna věc, je nějaký rozdíl mezi chmelením za studena a suchým chmelením (dry hopping)? nebo to je to samé?
    CUBE
    CUBE --- ---
    měl bych dotaz ke studenému chmelení? ..a to, že jsem se dočetl, že chmel se nedává přímo do piva, ale do něčeho jako čajový pytlík tak, aby šel posléze vyndat.. A co k tomu používáte? šli by silonky? nové samozřejmě.:)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    HATEMAN: uz to ctu. dekuju
    THEO_PHIL: no to sem si rikal taky, vid, ale sem poloprimitiv a tak si rikal, ze kdyz to tam nepisou, tak proc.
    a hele, to pivo mi ted jako uzralo, flasky sou tvrdy, ze nejdou zmacknout a ted ho mrdnu do lednice na par tejdnu teda? sem jedno zchladil a vodevrel a sou tam strasne cejtit kvasnice tyo! je to tim, ze to nelezelo par tejdnu v ty lednici? nebo sem to presral s tym cukrodextrinem nebo jak se to jmenuje? nasypal sem ten pytlik, co k tomu byl! taky vam to chutna hodne po kvasnicich? me to moc nechutna a sem z toho smutnej. ale sem moc velkej zid na to, to vylejt a udelat novy. ma nekdo podobnej problem?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DRCRABAKLES: Jak sem psal. Pokud je to mozny je asi lepsi to sebrat. Kdyz ne, nic moc se nedeje. Ja to spis nestiham, protoze mi to nekvasi doma...
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    THEO_PHIL: Jak uvedeno ve zdroji nize, tak to prave nejsou jen kvasnice: The gunk is composed of extraneous wort protein, hop resins, and dead yeast. Pokud to jde sebrat a odstranit, tak IMHO neni duvod proc si to nechavat propadat a doufat, ze to bude vsecko sedimentovat a zbavis se toho "pak" :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    UZEL: Spis sou to zoxidovany, suchy kvasnice. Necistoty ti padaj na dno a zustavaj v kvasnicich. proto se maj taky pri dalsim pouziti proplachnout...
    UZEL
    UZEL --- ---
    k ty pene... mel jsem za to ze pena, dokud je bila tak je v pohode, ale jakmile zacne tmavnout, tak je to tim ze se do ni dostavaji vsechny necistoty a bordely co jsou v dilu ne? funguje jako takovy odfiltrovani nezadouciho bordylku...mam to ale jen z knih :D
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DEVIL: My to nesbirame. Ale kdybych mel to pivo po ruce, asi bych takovy ty hnedy kusy z vrchu peny sebral. Kazdopadne myslim, ze tim, ze to propadne na dno to tu chut nejak vyrazne ovlivnit nemuze. Dyk sou to taky kvasnice!
    CUBE
    CUBE --- ---
    DEVIL: tím vpravo, resp. tomu podobné co má žena v kuchyni..
    http://www.luis.cz/files/thumbnail/1273-e47-214585b_HWx600x800.jpg
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    DEVIL: co jsem narychlo našel:
    http://howtobrew.com/book/section-1/fermentation/primary-or-attenuative-phase
    http://beerandwinejournal.com/skim-the-scum/ (poslední odstavec)

    dle mě zbytečná práce a riziko navíc, ale někdo to sbírá no :)
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    DEVIL: Tak tady jde spis o kontaminaci ze vzduchu. Pokud ti do piva neco napada, tak muzes povrchy sterilizovat jak chces :)

    Ja cetl, ze nekdo u svrchnaku deku nesbira... tezko rict (nemam zkusenost) ale rekl bych, ze kdyz ji nechas propadnout, tak to pivu na chuti moc neprida. Ja to sbiram cednikem, jde to pekne.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    HATEMAN: jj sedne to na zem, ale dycky je toho takova vrstva!!! myslis, ze kdybych to sebral, chut by se zmenila? kontaminace se nebojim. mam neomezenej prisun quat sanitizeru z kuchyne, kde delam. takze vsechno poradne koupu v tom, vcetne rukou v rukavicich.
    CUBE: a cim to sbiras? nakejma plastovejma hrabickama? nebo to v rukavicich nabiras a kydas do kyble?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam