• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HAUSNUMERO: no právě že tam ještě nemaj kurzy na příští jaro :-(
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    ZUZKAOU: ok sorry dostala si odpoved na neco jinyho nez si se ptala :) zkus kouknout na stranky beeracademy.cz jestli by si z toho neco nevybrala
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HAUSNUMERO: to je velmi nyxovská odpověd ;-)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    ZUZKAOU: jestli vari lezaky, tak nebude mit problem uvarit stout i jiny piva bez kurzu. Staci mu recept z Pivařky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    nevíte o někom, kdo by dělal kurzy pro domácí vaření piva, ale ne základy? Nevím - třeba stouty, nebo něco takového. Hledám dárek pro tátu. Vaří si vlastní verze světlých ležáků, takže vyloženě začátečnický kurz by úplně nepotěšil.

V Praze a okolí.
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    *hop spider* nemate niekto na predaj zbytocny hop spider?
    TPA
    TPA --- ---
    Prosím zkušenější o radu...
    Uvařil jsem cca 27l silného polotmavého spodně kvašeného ležáku... ZAPOMĚL JSEM POŘÁDNĚ PROVZDUŠNIT... a přidal pěkně rehydrované kvasnice saflager w34/70 (2 balení), teplota při zakvašení cca 15°C a pak hned do lednice kde je teplota kolísá 9-7°C. Počáteční hustota cca 1073 nyní po 11 dnech už dva dny po sobě okolo 1045. Půjde to ještě dolů? Neměl bych lehce zvýšit teplotu?
    Předem díky za rady.

TPA
    TPA --- ---
    HAUSNUMERO: Tak nebudu hned vařit hektolitr žejo. Třeba jen 5 litrů jako pokus. Nebo si odleju trochu várky vedle, až budu dělat pšenici.
    TPA
    TPA --- ---
    AMENOPHUS: Myslel jsem to míchat jako radler. Ale ta dřeň do vaření je dobry nápad. Když to bude světlé, tak se to ani nemusí pražit.
    AMENOPHUS
    AMENOPHUS --- ---
    TPA: Tak Mogonzo neznam, ale zni to hodne zajimave. Nicmene ve svetlem pivu jsem se s kokosem jeste nesetkala. Ale mam moc rada kokosovy porter (napr. tento: https://www.kererubrewing.co.nz/b-coconut-porter.php ) - tam se ale dava jen prazena kokosova dren, rozhodne ne kokosove mleko. mezi nama nevim co by kokosove mleko delalo pro kvaseni a asi bych to neriskovala...
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    Nestacil by panak Malibu do pulitru s natocenym pive? Bude to asi stejne hnusny, jako kdyz to uvaris s kokosem a nevylejes tak celou varku do hajzlu.
    TPA
    TPA --- ---
    Nezkoušel jste někdo ovocné pivo, konkrétně bych chtěl zkusit kokosový něco na způsob "mongozo"
    Jak to míchat? Kokosové mléko, nebo nějaké tresť (kokos ve vodce)?

Mongozo Beers
    https://www.mongozo.com/en/home
    TPA
    TPA --- ---
    HAUSNUMERO: Co o tom lambiku čtu, tak spíš něco méně divokýho. Asi zkusim "Belgii Pale Ale". Je na to recept v "pivařce"

Recept na 25 l mladiny:
    Slady: Plzeňský 3,7Kg, Mnichov 1,2 Kg, Abbey 0,5 Kg, CaraBelge 0,3 Kg
    Chmel: Golding 80g (má tam být 2 druhy goldingu, ale sehnal jsem jen jeden tak to bude singl)
    Iský mech 5g
    Kvasnice: M41 Belgian Ale Mangrove Jack's (Maji být WLP 550) ale nesehnal jsem

Infuze:
    53° 20min
    63° 20 min
    68° 10 min
    76° 10 min

Chmelovar:
    27g 60min
    27g 15 min
    5g 10 min (mech)
    27g 5 min

Pak už nějakýho bocka na zimu.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    TPA: treba nejakej Lambik jo? :)
    BAAL
    BAAL --- ---
    Koukám, že jak venku klesá teplota tak se začíná zase vařit, taky jsem o víkendu zkusil klasickou bavorskou pšenku, tak uvidíme jak to dopadne.
    TPA
    TPA --- ---
    TPA
    TPA --- ---
    HAUSNUMERO: Ta apa je výborná. jen by mohla být plnější, ale za to asi můžu sám, přidal jsem tam ve rmutu teplotní kroky navíc.
    Nebyl by recept na nějakou belgii?
    AMENOPHUS
    AMENOPHUS --- ---
    NEVIEM: My zkouseli bily bavlneny povlak na polstar. Byla to prilis masivni kvalitni latka, vyzdimat to bylo peklo, ale pokud sezenes neco tenciho (ale zaroven aby to byl zdravotne nezavadny material) tak by to mohlo jit ok.
    TPA
    TPA --- ---
    NEVIEM: Někdo používá vyvařený silonky
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    Zasa raz dotaz, pripadne tema na diskusiu, co pouzivate Vy, na BIAB (''varenie vo vreci'')?
    Mam na chmelovar/dryhop vrecko 15x15x35, nylonove, co je ma vysladzovanie prilis male...
    Nejaky tip na nieco lacne a ucinne, resp. vyskusana alternativa? Dost ma zaujimaju tieto netradicne postupy. Diky za pripadnu diskusiu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam