• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    X_RATED_IDIOT: díky. Říkal jsem si, že tam nechám alespoň 2 litry objemu volného.
    PUNKEJT
    PUNKEJT --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ahoj. Tak odběrové místo jistě ocení spíš pražští nebo dojíždějící. :)
    Ale normálně posíláme. Do 5kg vychází super Zasilkovna. Na větší pak PPL.
    Brzo budeme rozšiřovat sortiment. Tak stay tuned. :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: btw sem se teď hrabal v pivařce a v kapitole o nucenym sycení stojí, že je potřeba tam nechávat prostor, aby byla dostatečná styčná plocha pro to pivo a céóčko. Moje zkušenost je ta, že když to plnim na těch 19 litrů, tak se to sytí dostatečně
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    PUNKEJT: ech zrovna jsem odeslal objednávku do kounic. Ale třeba někdy nějakej chmel, kterej nemaj tam. A kvasnice máte koukám levnější o trochu. Jen to místo odběru je pro mě, jakožto momentálního nepražáka s autem, naprd.
    PUNKEJT
    PUNKEJT --- ---
    IKSIK: Díky za zájem. Jsme na Praze 1, Karmelitská 22, kousíček od Malostranskského náměstí.
    Vaříme každej doma v hrnci na plotně várky kolem 25 l. Takže do hospod nic. Ale v rámci domovarnický pospolitosti určitě rádi třeba něco vyměníme nebo dáme nějakou vzájemnou ochutnávku.
    Já osobně bydlim na I. P. Pavlova, takže jsem dost často v Kulovym Blesku. Tak někdy můžeme dát nějakou minidegustaci tam.
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    PUNKEJT: OK. Zásoby zatím mám, ale až dojdou, něco objednám.
    Kde sídlíte? A vaříte do nějaký hospody? Nebo je nějaká možnost koupit od vás pivo?
    PUNKEJT
    PUNKEJT --- ---
    Ahoj parťáci ve varu
    Jdeme s kůží na trh. Po měsících práce (a spoustě várek domácího piva) jsme vytvořili náš vlastní e-shop Pivo a tak s pivními surovinami
    Budeme moc rádi, když náš obchod omrknete https://www.pivoatak.cz
    a abyste nebyli příliš na suchu, přidáváme slevový kód 10 % dolu na celou objednávku ➡️ #atak10%
    Platí až do konce března!
    Děkujeme a dej Bůh štěstí,

kluci z Pivo a tak
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HAUSNUMERO: tak můžem nějakou časem koupit, korona bude ještě dlouhá :) ale nepíše, jestli to má pojišťovák a ten teda vyžaduju
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: vážil jsem je na mincíři, abych věděl, kam jde hladina u těch deklarovanejch 19 litrů a vyjde to k místu, kde je přivařovanej ten vršek s víkem, tak to plnim tam, je nad tim místo tak na litr určitě. A už jsem tam jednou plnil i jen 10 litrů a ve výsledku jsem nepoznal rozdíl. Pokud k tomu budeš mít stáčečku a budeš to postupně stáčet, tak to většinu času stejně nebude plný. Když vyženeš po stočení vzduch céóčkem, asi to na kvalitu nemá vliv. Akorát čim je prázdnější, tim víc plynu sežere při sycení zbytečně
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    X_RATED_IDIOT: Kyvety pro ležení plníš uplně na doraz, nebo necháváš trochu volného místa?
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    X_RATED_IDIOT: o kyvetách jsem také uvažoval, ale přesně jak píšeš, mám své nové sudy 20L a 15L a chci je k tomu využít. Na stáčení do sudu si udělám plničku, seskládám si stejnou, jako je komerčně prodávaná. Na odtlakování si dám pozor. Jinak co se týká sanitace, tak mám v plánu rozebírat jednou z pěti sanitací a jinak sanitovat přes narážeč.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: tohle jsem řešil i na kurzu ve slepym krtkovi a ten nám řikal, že v domácích podmínkách s domácím nefiltrovanym pivem to nejni úplně stoprocentní. Tak stáčim do kyvet. Je to jednodušší. Daj se koupit (teď už) za 1700 jetý, s přetlakáčem, což je veliká výhoda. Ale je mi jasný, že když máš sud, chceš ho využít. Ale kdybys ho někdy rozebíral, buď opatrnej, už se stalo, že ho týpek zapomněl odtlakovat a ten vnitřek mu nějak dost poškodil lebku (ale snad přežil v pohodě)
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    X_RATED_IDIOT: Co se týká mytí, tak kamarád mi doporučil, ať myji přes narázeč, že on sám dřív otvíral sud kvůli sanitaci a pak začal sanitovat přes narážeč a je to daleko pohodlnější.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: tak kvůli tomu bys ho teda nafouknout měl. Já tohle až tak neřešim, zas takovej kontakt to při stáčení nemá, aby to přetlouklo všechny ty ostatní nedostatky, v mym podání :) ale to budeš muset přes out foukat a přes in vypouštět a pak tam přes out nějak stočit to pivo při otevřenym in. Jestli by nebylo lepší teda upravit si protitlakovku nějak, udělat ten výplach a pouštět to otevřenym. Stejně ho budeš muset otevřít kvůli mytí, ne?
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    X_RATED_IDIOT: Terpve se chystám. Proto sonduji zkušenosti. Pod pojmem sekundární kvašení, myslím ležení piva po hlavním kvašením. Jelikož mám u sudu uřízlou pojistku, tak původně jsem chtěl plnit přes vyndané hrdlo, ale nyní si říkám, že pro omezení styku se vzdušným kyslíkem bych využil plnění KEGu přes narážeč.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: záleží, co si představuješ pod pojmem sekundár a jak/čim to tam stáčíš (hadičkou přes vyndaný hrdlo/nějakou plničko přes naražeč). Pivařka to samozřejmě doporučuje vždycky. Já používám kyvety a proplach nedělám, stočim to hadičkou rovnou, zavřu a pak tak dvakrát nafouknu co2 a upustim pojišťovákem. Což ale v kegu neuděláš tak snadno, takže tam to asi bude lepší dělat. Jen to trochu žere bombu.
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    Zdravím, je tu někdo, kdo nechává sekundární kvašení v KEGu? Pokud ano, mám dotaz na plnění KEGu, zda si sud nejprve naplní inertní atmosférou (CO2 popř. CO2/N2) a poté stočí do sudu nebo to není zapotřebí. Děkuji.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    tak jsem nakonec pro jistotu vznesl mejlem dotaz na celní správu pro středočeskej kraj. V pátek odpol jsem to poslal a dneska dopoledne mi volala paní nadpraporčice. Byla fakt příjemná a vstřícná, no něco neuvěřitelnýho u státní správy. Řekla mi, že to teda požadujou písemnou volnou formou, pokud mám ověřenej podpis v mejlu (nemám), stačí mejlem, jinak poštou (nemusí bejt doporučeně), nebo odevzdat někde na jejich pracovišti. Řikala, že pokud mám blbý sousedy (což jsem potvrdil, na to reagovala: holt jsme češi, no), tak mi to doporučuje. Trošku to vyznělo, že když mě nikdo neudá, sami po mně nepůjdou. Ještě mi poslal hned odpověď na mejla s adresou, kam to poslat a timhle dokumentem. Musim teda fakt pochválit přístup, tohle se mi snad ještě nestalo

X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Jo a doporučuju zadat na celní správě heslo pivo, vypadávaj tam i nějaký odpovědi na žádosti (na základě zákona o svobodnym přístupu k informacím blablabla...) o statistiku kontrol domovarníků
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam