Možná jsem se zeptal blbě, tak to trochu rozvedu, protože otázek budu mít asi hodně..
Na jaře jsme se přestěhovali a máme teď pěknou suchou stodolu, kterou chci postupně začít renovovat a hlavně využívat. V jedné části (bývalý chlívek) mám zázemí pro včelaření a ve druhé části bych chtěl postupně udělat pivovar, jednoduše protože miluju pivo a vaření, takže mi to připadá jako ideální koníček - v tuhle chvíli je to ve fázi nápadu a prvotního nadšení, takže prosím o schovívavost :)
Zatím jsem stodolu kompletně vystěhoval a teď tam parkuju dodávku a skladuju pelety, není tam voda ani elektřina, ale není problém to tam dostat. Kanalizace je tam nějaká na dešťovku, ale tu teď budeme taky kopat, abychom se napojili na ČOV, takže v rámci rekonstrukce bych rovnou udělal asi celou podlahu omyvatelnou, vyspádovanou s kanálkem, ale v těhle věcech bych chtěl plánovat trochu dopředu, abych to nemusel v dohledné době předělávat, kdyby se koníček rozrostl. Každopádně ať už to dopadne jakkoliv, zateplovat a vytápět (i kdyby jen odpadním teplem) to v dohledné době určitě nebudu, na to nemám.
Aktuálně bych si chtěl pořídit kompletní kvalitní vybavení a začít se učit a experimentovat a mezitím budu řešit zbytek. Asi bych to zatím teda umístil do dílny, kde je voda i elektřina a místo tam na to ještě mám - vytápěné to ale také není, takže jsem si myslel, že bych to vybavil tak, aby měl celý proces řízenou teplotu (jde to?). Pokud chci experimentovat tak musím být schopen případný dobrý výsledek zopakovat, takže bych chtěl eliminovat všechny neovlivnitelné faktory..
Rozpočet bych si teď představoval do 75k s tím, že nemám vůbec nic, je to reálné?
Každopádně počítám s nějakým menším objemem - 30-50l? V tom bych si taky nechal poradit.
Vyplatí se pořídit nějaký kompletní set, nebo to raději nakoupit samostatně?
Kde nakupujete vybavení?
Chtěl bych dělat třetinkové lahve, je to dobrý nápad?
sorry za spam a díky za každou dobrou radu ;)