• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    JANDOUR: No myslel jsem prave termostat v lednici, ze neni presny.. proto mám taky lednici napojenou na inkbird... tam si nastavis i tu prodlevu, a snímá to fakt presne kdyz to prilepis k fermentačce..
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    WHIRGL: proc by to mel bejt problem? kdyz ti nevisi teplotni cidlo ve vzduchu, ale mas ho zastrceny na tele kvasny nadoby a prekryty treba kusem karimatky, aby nesnimalo teplotu lednice, ale piva, tak se ridi spinani lednice tim, co se deje v pivu a ne ve vzduchu kolem - a teplota by mela bejt dost stabilni, ne?..
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    X_RATED_IDIOT: jojo, termostat lednicky nastavenej na plnej kvelb a do stc je zapojena jeji zastrcka...
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: super, konečně budu klidnějc usínat vedle dvou kýblů bouřlivýho kvašení. Otázku, jestli se probudim, si pokládám už dva roky :)
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    WHIRGL: Pokud chceš studovat víc, tak Pivařka (http://www.diversity.beer/) nebo znovu vyšla v reedici rozšířená Basařová RIP (https://www.ucebnice.cz/napoje/3059858-pivovarstvi-teorie-a-praxe-vyroby-piva.html)

Každopádně bych začal s malým setupem a pak uvidíš.. je to spousta práce, času a taky neúspěchů :)
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    UNCLE_JIMBO: 75k je více než v pohodě rozpočet, ale záleží jak moc to chceš mít vytuněný. Jestli cheš vařit na plynu nebo elektrice atd... pro začátek je dobrý si přečíst nějaký základní návody... třeba tady https://www.alkoholium.cz/uvarte-si-s-nami-domaci-pivo-1-dil-zaciname-aneb-co-budeme-potrebovat/
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    UNCLE_JIMBO: Na (moderní) pivo potřebuješ přesnější teploty než ti dá většina lednic s termostatem. Ty výkyvy teplot tam jsou dost velké.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    NO_FUTURE: Já používám to samé ale bez wifi asi za 600 to bylo z alíku (sklad v německu do týdne doma). Vpohodě to spíná lednici i topení v lednici.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    UNCLE_JIMBO: pivovar, teda jestli má jako nějakej komerční a né nějakou alchymistickou dílnu (á la třebonice) ti v tomhle moc nepomůže, maj jiný řešení skoro všeho, ale v pro samotný vaření ti to něco dá, to určitě :)
    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    X_RATED_IDIOT:
    tady v okolí neznám zatím nikoho, jakože ani lidi co pivo nevaří :D
    mám známého co má pivovar, rozhodně teda větší než bych si kdy představoval a podle toho má taky čas.. ale plánuju u něj nějakou menší praxi, jen ho nemůžu otravovat od úplných základů, s tím jsem chtěl otravovat tady (a samozřejmě si to i zjišťovat samostatně)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    X_RATED_IDIOT: éé teda tim jsem myslel, abys byl u toho, až bude vařit :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    UNCLE_JIMBO: tak si ideálně sežeň někoho, kdo v tvym okolí vaří a tim zjistíš uplně nejvíc, pokud jsi to teda už neabsolvoval
    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    jo a sháněl jsem kvůli včelaření velkou lednici s termostatem, která by uměla až +30-40°C, ta by se třeba využila i na pivo, ale nenašel jsem nic takovýho..
    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    Možná jsem se zeptal blbě, tak to trochu rozvedu, protože otázek budu mít asi hodně..
    Na jaře jsme se přestěhovali a máme teď pěknou suchou stodolu, kterou chci postupně začít renovovat a hlavně využívat. V jedné části (bývalý chlívek) mám zázemí pro včelaření a ve druhé části bych chtěl postupně udělat pivovar, jednoduše protože miluju pivo a vaření, takže mi to připadá jako ideální koníček - v tuhle chvíli je to ve fázi nápadu a prvotního nadšení, takže prosím o schovívavost :)
    Zatím jsem stodolu kompletně vystěhoval a teď tam parkuju dodávku a skladuju pelety, není tam voda ani elektřina, ale není problém to tam dostat. Kanalizace je tam nějaká na dešťovku, ale tu teď budeme taky kopat, abychom se napojili na ČOV, takže v rámci rekonstrukce bych rovnou udělal asi celou podlahu omyvatelnou, vyspádovanou s kanálkem, ale v těhle věcech bych chtěl plánovat trochu dopředu, abych to nemusel v dohledné době předělávat, kdyby se koníček rozrostl. Každopádně ať už to dopadne jakkoliv, zateplovat a vytápět (i kdyby jen odpadním teplem) to v dohledné době určitě nebudu, na to nemám.
    Aktuálně bych si chtěl pořídit kompletní kvalitní vybavení a začít se učit a experimentovat a mezitím budu řešit zbytek. Asi bych to zatím teda umístil do dílny, kde je voda i elektřina a místo tam na to ještě mám - vytápěné to ale také není, takže jsem si myslel, že bych to vybavil tak, aby měl celý proces řízenou teplotu (jde to?). Pokud chci experimentovat tak musím být schopen případný dobrý výsledek zopakovat, takže bych chtěl eliminovat všechny neovlivnitelné faktory..
    Rozpočet bych si teď představoval do 75k s tím, že nemám vůbec nic, je to reálné?
    Každopádně počítám s nějakým menším objemem - 30-50l? V tom bych si taky nechal poradit.
    Vyplatí se pořídit nějaký kompletní set, nebo to raději nakoupit samostatně?
    Kde nakupujete vybavení?
    Chtěl bych dělat třetinkové lahve, je to dobrý nápad?

sorry za spam a díky za každou dobrou radu ;)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JANDOUR: teď znova koukám na to zapojení, vy to máte natvrdo? Bez relátek? To stc je stavěný na spínání silovky jo? Já myslel, že se to používá jen na ovládání relátek, který pak spínaj silový dráty
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    Já používám tento https://inkbird.com/products/itc-308-wifi má to dvě zásuvky na "cooling" a "heating". Nastaví se teplota a meze pro spínání jednotlivých zásuvek.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Ale udrží to 45 litrů ve dvou kýblech nad sebou?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JANDOUR: já mám ten jednokanál zapojenej do okruhu ledničky, takže mi jí to nevypíná celou (takže mi akorát navíc svítí žárovka :)), tu silovou část tam tak vůbec nemám. Ale to topení je kvůli variabilitě lepší se zásuvkou. A takhle je to i celkem snadno přenosný do jiný ledničky
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    nejak bych asi nemel sklon se toho bat vic, nez jakykoliv zasuvky - tady je to s kompletnim navodem.
    Month of My Life - Spilka V2.0
    https://www.fotozapisnik.eu/gradys/technologie/779/spilka-v2-0
    ja mam do ty ohrevovy zasuvky zapojenou zastrcku s dratem a objimkou, ve ktery visi akvaristicka cerna zarovka, kterou mam nekdy polozenou na dratenym dne lednicky, nekdy ji zavesuju nekam do prostoru.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JANDOUR: já mám jen ten jednokanál. Nevim, jestli bych si chtěl sám vyrábět ten kus se spínáním vytápění, nevim, jak bych to zakryl tak, abych tomu v tý stodole věřil. Přilepí se ti relátko...
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    jj, to umi i stc 1000.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam