• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    jako ze kdyz se to podari, budes priste tchan ty?

hele ja mam sladovyho vytazku dost a mohl bych ti klidne odsypat, ale podle mne jediny, na co se to da pouzit, jsou startery. je to fakt takova divna zoxidovana vec, ty vytazky.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Je to taková srandička na jeden 10 litrový demižon. Ten extrakt mi ulehčí práci. Pokud by se to povedlo (rozuměj, dalo by se to pít), postoupím příště o level výš. :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: dal bych ti bokem sladinu, ale budu vařit buď těsně před vánocema, nebo až 1. novoroční pšenici
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Tchánovi ginger ale k vánocům. :) Našel jsem recept se sladovým výtažkem a trochou chmelu, tak bych ho chtěl vyzkoušet.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: https://www.pivoteka.cz/sladove-vytazky tady to asi nikdo moc nepoužívá tipuju. Budeš dělat ten graff, jo? :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Ahoj. Lama dotaz. Neporadili byste, kam v Praze pro sladový výtažek? Potřeboval bych cca. 600g. Za případný tip tisícerý dík.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: jako úplnej preset? To nepoužívám. Byl jsem línej to nastavovat, mám různý recepty ale jde to taky
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: jo, prostě si nastavim, že pojedu třeba 62 20 minut a nechám to bejt, pak to zařve, přenastavim a zas to nechám
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: Jop, to přesně řeším nejvíc..
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    WHIRGL: myšleno jestli si nastvíš časy a teploty a necháš nebo jestli to řídíš růčo..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: neni to jen úspora celkovýho času, máš čas na spoustu věcí okolo. Nemícháš a nemusíš hlídat teplotu a čas
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: a rmutovaní necháváš na tý automatice? tomu kámošovi to moc nešlo..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: orientačně várku 43 litrů mám tak za 8 hodin i s mytím a úklidem. Co nevařim z plzeňáku dřív - kratší chmelovar
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: Dík za dojmy.. chapu ty vyhody a nevyhody, potvrzujes to co slychavam, jen se stale nemuzu rozhodnout :) ale ta uspora casu asi zvitezi.. vsechny dalsi varianty jsou vyrazne jinde cenove..
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ten kámoš se pohybuje tak 70%. 72 max. podle brewers friend, má to co ty jen tu menší variantu s nalepkou royal catering, ja pouzivam brewfather app a rucně mícham na elektrickým hrnci, tu efektivitu mam kolem 77.... prumer tak s 20varek..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A efektivitu mám podle mybrew někde kolem 82% s tim že tam zadávám už hotový pivo, co stočim do kyvet a flašek a měřim standardnim plovákem cejchovanym po 2, což uznávám neni nějak ultrapřesný
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: vařim v tom dva roky a spokojenost. Připaluje se mi jen pšenice, protože jí sypu už do 35°, což je problém i při ohřevu mezi 55-62, dole je rosol a vypíná to tepelnou pojistku, která je nacpaná rovnou na přívod, takže ti to vypne jednotku a znovu musíš nastavit teplotu, čas, výkon. Jenže to vypíná furt. Pak se na to vysereš a snažíš se dostat na těch 60+ jakkoliv, to už se to rozpustí a zas to normálně maká. Když sypu do 55, nestane se to. Čerpadlo maká dobře (zatím), míchat ručně to moc nejde, musel bys sundat to vrchní sejto, který máš většinou potopený a horký. Nebo nezapínat čerpadlo a nedávat ho tam vůbec. Ale ode dna to steně kvůli spodnímu sejtu stejně nezvedneš. Ale já to nikdy u normálních piv nepotřeboval. Bazuka se zalepuje, ale to v každym systému, kam jí dáš a nepoužiješ nějakej hopspider, nebo neodsaješ aspoň chmelový mláto. Ale dá se koupit nějakej,manifold. A jinak je to prostě aio, má to svý výhody a nevýhody.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: a spokojenost? vařili jsem na tom u kamaráda (na tom menším) trochu se to pripalovalo a ucpaval se ten bazooka filter ale jinak ok i kdyz trochu nizzsi efektivita a obcas se to muselo michat rucne.. co cerpadlo? Toho ja se trochu bojim jak je uvnitr. Ted jak delaji s tim externim to vypada trochu lip. Nebo mě láká zkusit BrewinBag... Zatim poctivě míchám a scezuju ručně :) Ale úspora času by se hodila...
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: klarstein mundschenk xxl
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Já to mám napajcovaný do obyčejný ledničky, co měla v háji termostat. Vejdou se tam nad sebe dva třicetilitrový kýble, nebo 4 kyvety, ty vyšší hubený a nad ně ještě basa a půl bernardovek. A nespíná to nijak extrémně často, ani když je kolem 30
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam