• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ten kámoš se pohybuje tak 70%. 72 max. podle brewers friend, má to co ty jen tu menší variantu s nalepkou royal catering, ja pouzivam brewfather app a rucně mícham na elektrickým hrnci, tu efektivitu mam kolem 77.... prumer tak s 20varek..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A efektivitu mám podle mybrew někde kolem 82% s tim že tam zadávám už hotový pivo, co stočim do kyvet a flašek a měřim standardnim plovákem cejchovanym po 2, což uznávám neni nějak ultrapřesný
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: vařim v tom dva roky a spokojenost. Připaluje se mi jen pšenice, protože jí sypu už do 35°, což je problém i při ohřevu mezi 55-62, dole je rosol a vypíná to tepelnou pojistku, která je nacpaná rovnou na přívod, takže ti to vypne jednotku a znovu musíš nastavit teplotu, čas, výkon. Jenže to vypíná furt. Pak se na to vysereš a snažíš se dostat na těch 60+ jakkoliv, to už se to rozpustí a zas to normálně maká. Když sypu do 55, nestane se to. Čerpadlo maká dobře (zatím), míchat ručně to moc nejde, musel bys sundat to vrchní sejto, který máš většinou potopený a horký. Nebo nezapínat čerpadlo a nedávat ho tam vůbec. Ale ode dna to steně kvůli spodnímu sejtu stejně nezvedneš. Ale já to nikdy u normálních piv nepotřeboval. Bazuka se zalepuje, ale to v každym systému, kam jí dáš a nepoužiješ nějakej hopspider, nebo neodsaješ aspoň chmelový mláto. Ale dá se koupit nějakej,manifold. A jinak je to prostě aio, má to svý výhody a nevýhody.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: a spokojenost? vařili jsem na tom u kamaráda (na tom menším) trochu se to pripalovalo a ucpaval se ten bazooka filter ale jinak ok i kdyz trochu nizzsi efektivita a obcas se to muselo michat rucne.. co cerpadlo? Toho ja se trochu bojim jak je uvnitr. Ted jak delaji s tim externim to vypada trochu lip. Nebo mě láká zkusit BrewinBag... Zatim poctivě míchám a scezuju ručně :) Ale úspora času by se hodila...
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: klarstein mundschenk xxl
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Já to mám napajcovaný do obyčejný ledničky, co měla v háji termostat. Vejdou se tam nad sebe dva třicetilitrový kýble, nebo 4 kyvety, ty vyšší hubený a nad ně ještě basa a půl bernardovek. A nespíná to nijak extrémně často, ani když je kolem 30
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    Když už jsme u toho vybavení... máte nějaké zkušenosti s all in one systémama jako grainfather, brewster, klarstein atd.. ?
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    WHIRGL: jasny, ja to cetl jako "s extrrnim termostatrm".
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    WHIRGL: jinak mám tuhle lednici, (bez problému i relativně rychlý coldcrash) koupil jsem ji za sedmičku protože odřená ale na funkci to vliv nemá...
    Big Spender Single, lednice na sud, sudy do 50 L
    https://www.klarstein.cz/Domaci-spotrebice/Vycepni-zarizeni/Big-Spender-Single-lednice-na-sud-sudy-do-50-L.html
    Ale ani v té není zabudovaný termostat moc přesný..
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    JANDOUR: No myslel jsem prave termostat v lednici, ze neni presny.. proto mám taky lednici napojenou na inkbird... tam si nastavis i tu prodlevu, a snímá to fakt presne kdyz to prilepis k fermentačce..
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    WHIRGL: proc by to mel bejt problem? kdyz ti nevisi teplotni cidlo ve vzduchu, ale mas ho zastrceny na tele kvasny nadoby a prekryty treba kusem karimatky, aby nesnimalo teplotu lednice, ale piva, tak se ridi spinani lednice tim, co se deje v pivu a ne ve vzduchu kolem - a teplota by mela bejt dost stabilni, ne?..
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    X_RATED_IDIOT: jojo, termostat lednicky nastavenej na plnej kvelb a do stc je zapojena jeji zastrcka...
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: super, konečně budu klidnějc usínat vedle dvou kýblů bouřlivýho kvašení. Otázku, jestli se probudim, si pokládám už dva roky :)
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    WHIRGL: Pokud chceš studovat víc, tak Pivařka (http://www.diversity.beer/) nebo znovu vyšla v reedici rozšířená Basařová RIP (https://www.ucebnice.cz/napoje/3059858-pivovarstvi-teorie-a-praxe-vyroby-piva.html)

Každopádně bych začal s malým setupem a pak uvidíš.. je to spousta práce, času a taky neúspěchů :)
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    UNCLE_JIMBO: 75k je více než v pohodě rozpočet, ale záleží jak moc to chceš mít vytuněný. Jestli cheš vařit na plynu nebo elektrice atd... pro začátek je dobrý si přečíst nějaký základní návody... třeba tady https://www.alkoholium.cz/uvarte-si-s-nami-domaci-pivo-1-dil-zaciname-aneb-co-budeme-potrebovat/
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    UNCLE_JIMBO: Na (moderní) pivo potřebuješ přesnější teploty než ti dá většina lednic s termostatem. Ty výkyvy teplot tam jsou dost velké.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    NO_FUTURE: Já používám to samé ale bez wifi asi za 600 to bylo z alíku (sklad v německu do týdne doma). Vpohodě to spíná lednici i topení v lednici.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    UNCLE_JIMBO: pivovar, teda jestli má jako nějakej komerční a né nějakou alchymistickou dílnu (á la třebonice) ti v tomhle moc nepomůže, maj jiný řešení skoro všeho, ale v pro samotný vaření ti to něco dá, to určitě :)
    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    X_RATED_IDIOT:
    tady v okolí neznám zatím nikoho, jakože ani lidi co pivo nevaří :D
    mám známého co má pivovar, rozhodně teda větší než bych si kdy představoval a podle toho má taky čas.. ale plánuju u něj nějakou menší praxi, jen ho nemůžu otravovat od úplných základů, s tím jsem chtěl otravovat tady (a samozřejmě si to i zjišťovat samostatně)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    X_RATED_IDIOT: éé teda tim jsem myslel, abys byl u toho, až bude vařit :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam