• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    KOJOTUS_KOKOTUS: Já osobně mám asi dva roky:
    https://brewtaurus.com/products/b45l-ss-brewing-system-pro a úplná spokojenost. Ale ty all in one systémy jsou de fakto hodně podobný. Grainfathery jsou dost předražený a imho největší výhoda je ten counterflow chiller. Teď je třeba dost dobrá Brewzilla 4, už má dost úprav podle zkušeností uživatelů a ten digitál jako G40 umí taky:
    Minipivovar BrewZilla 35l GEN 4 - BAHNIK.cz
    https://www.bahnik.cz/minipivovar-brewzilla-35l-gen-4/
    plus obecně od Keglandu je spousta příslušenství velice užitečná.
    na YT najdeš i hodně review na různý sestavy tak si to zkoukni. Třeba kanál David Heath je obecně skvělej.
    Jen podotýkám, že bych asi šetřil na varně a zaměřil se na investice do kvašení a chlazení.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Spíš ne. Taková pšenice to zalepí dycky. Plzeňskej často, ejlák stačí míchnout jednou, při nízký teplotě a pak už to přepadem nejde.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT: to je ale tím moc najemno namletym skladem ne? Kdyby sis mlel sám, tak časem vychytáš správnou jemnost mletí a dít se to nebude.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Koukám, že ten grain má asi to samý? Vim ale, že je nějakej kotel, kde ten koš je až nahoru a nemá tu vrchní drátěnku. Ale už nevim, co je to zač
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HAUSNUMERO: jediný, co bych tomu klarsteinu vytknul, je systém koše na slad. Má sejto i shora a pokud to chceš promíchat, což může z 10,5° udělat 11°, protože některý slady utemujou spodek a pak to blbě protejká, musíš to porozebrat a ten vršek sundat. Což při třeba 72° už je trošičku pálivý. Ale dá se i v tenkejch gumovejch rukavicích v pohodě.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    KOJOTUS_KOKOTUS:"Na vaření piva nepotřebuješ hrnec s Bluetooth, natož s Wi-Fi, routerem nebo proxy serverem. Při vaření stejně stále něco připravuješ a chystáš a během toho kontroluješ, co se ve varné nádobě děje. Není to tak, jak se ti snaží namluvit výrobci dražších varen plných technických vypíčů, že zapneš program a můžeš zajít v klidu shlédnout všechny díly Kmotra na Netflixu.

U all-in-one hrnce bohatě stačí, aby měl plynulou regulaci výkonu ohřevu s termostatem, systém promíchávání a integrovaný teploměr. Tohle má asi každá varna v ceně kolem 10 tisíc v základu i s časovačem a nějakou tou pamětí na přednastavený program."

Kámoš vaří už asi třetím rokem v tomhle https://www.klarstein.cz/Mundschenk-XXL-sladov-yacute-kotel-zar-iacute-zen-iacute-na-varen-iacute-piva-sada-3000W-50l-u-scaron-lachtil-aacute-ocel.html?
    Dělá v tom tak dvě várky do měsíce a nijak zvlášť si na to nestěžuje. Akorát tomu vyměnil výpustní sítko za velkou bazuku a pod kouhout dává při stáčení mikronovej filtr, aby zachytil kaly. (určitě ti k tomu sem něco jestě napíše :)
    Jak je to s kvalitou zpracování oproti ostaním značkám nedokážu posoudit, ale nemám iluze, že všechno není vyrobený v jedný čínský továrně na nerez nádobí.
    Myslím, že pro začátek, kdy nevíš jestli tě to bude bavit a budeš zkoušet vařit, to bohatě stačí a pivo v tom uvaříš k nerozeznání od jinejch varen.
    A když tě to chytne, tak už stejně budeš chtít dospělou varnu s pořádným objemem. :)
    KOJOTUS_KOKOTUS
    KOJOTUS_KOKOTUS --- ---
    zdravim ve spolek, rad bych si zakoupil nejkakou hombrewing sestavu a zacal doma varit. Prave vybiram co koupit a do ceho se mi vyplati zainvestovat. A rad bych se zeptal na osobni zkusenosti a pripadne na doporuceni, do ceho jit.

Premyslim o techto trech modelech (pokud mate jiny tip, klidne mi napiste) :
    Grainfather S40
    Grainfather G40
    Braumeister 50

Je S40 uz tak zastarala oproti G40 a mam jit radsi do novejsi (a o dost drazsi)?
    U Braumester me uz celkem odrazuje vysoka cena, je ospraveditelna ?

Jakou byste doporucii podobny homebrew set (at uz z toho meho seznamu vyse a nebo nejakou jinou podobnou) nekomu kdo pivo nikdy nevaril, ale chtel by se tomu zacit venovat.

Diky
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    DOCENT: Nebo brouky 🙂
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DOCENT: řepa mě napadla taky, ale chtěl bych nejdřív zkusit co se dá dosáhnout bez barviv.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    CYBERWOLF: Slad Red X a nebo použít byliny, řepu, ovoce ...
    MERIDION
    MERIDION --- ---
    MERIDION: Mohl jsem taky odkazem, ze .. jen opatrne, kdyz to prezenes dosahnes barvy vyjeteho motoroveho oleje.

Slad čokoládový ječný 1kg | PIVOTÉKA s.r.o.
    https://www.pivoteka.cz/slad-cokoladovy-jecny-1kg-2_80512

Kdyztak se ozvi do zpravy, doma mam poznacene pomery.
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    CYBERWOLF: já osobně s tímto sladem zatím nepracoval, ale lidi, kteří chtějí docílit červené barvy, tak si docela chválili tento typ sladu: https://www.pivoteka.cz/slad-carared-1kg-weyermann-3_021015
    MERIDION
    MERIDION --- ---
    CYBERWOLF: Cokoslad :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Chtěl bych dosáhnout co nejčervenější barvy piva. Jak toho docílit bez barviv? S karamelovým pšeničným sladem se mi podařilo dosáhnout takové granátové barvy, ale chtěl bych ještě víc.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XBAHNO: takovej bílej kýbl s vyraženou skleničkou a nožem a pak tohle, ale taky v bílym: https://www.bahnik.cz/plastovy-vypustny-kohout/

Vím že je to info dost o ničem, ale nevím jak líp to určit :) Ale to je fuk, pořídím TAED a bude.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    CYBERWOLF: jaký plasty? Třeba HDPE snese vařící vodu v pohodě a jediný plast, který mě napadá co má teplotu skelného přechodu pod 60 je PLA.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    WHIRGL: to by bylo řešení, díky
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    CYBERWOLF: 60° by plastrům nemělo vadit , ale nejlépe si tam přimíchej 5% aktivatoru TAED a staci mnohem nizsi teplota.. ale kup si bílý.. většinou se prodává modrý a ten by ti ty plasty obarvil..
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Chtěl bych se poradit. Koupil jsem si na dezinfekci perkarbonát sodný, že to použiju na věci, co se nedají vyvařit (plasty a tak) a čištění láhví. Teď jsem si ale všimnul, že by se to mělo rozmíchat ve vodě okolo 60 stupňů, což už si říkám jestli na plasty není moc. Dá se to, nebo bych se měl radši podívat po jiném prostředku?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam