• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    CYBERWOLF: já osobně s tímto sladem zatím nepracoval, ale lidi, kteří chtějí docílit červené barvy, tak si docela chválili tento typ sladu: https://www.pivoteka.cz/slad-carared-1kg-weyermann-3_021015
    MERIDION
    MERIDION --- ---
    CYBERWOLF: Cokoslad :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Chtěl bych dosáhnout co nejčervenější barvy piva. Jak toho docílit bez barviv? S karamelovým pšeničným sladem se mi podařilo dosáhnout takové granátové barvy, ale chtěl bych ještě víc.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XBAHNO: takovej bílej kýbl s vyraženou skleničkou a nožem a pak tohle, ale taky v bílym: https://www.bahnik.cz/plastovy-vypustny-kohout/

Vím že je to info dost o ničem, ale nevím jak líp to určit :) Ale to je fuk, pořídím TAED a bude.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    CYBERWOLF: jaký plasty? Třeba HDPE snese vařící vodu v pohodě a jediný plast, který mě napadá co má teplotu skelného přechodu pod 60 je PLA.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    WHIRGL: to by bylo řešení, díky
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    CYBERWOLF: 60° by plastrům nemělo vadit , ale nejlépe si tam přimíchej 5% aktivatoru TAED a staci mnohem nizsi teplota.. ale kup si bílý.. většinou se prodává modrý a ten by ti ty plasty obarvil..
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Chtěl bych se poradit. Koupil jsem si na dezinfekci perkarbonát sodný, že to použiju na věci, co se nedají vyvařit (plasty a tak) a čištění láhví. Teď jsem si ale všimnul, že by se to mělo rozmíchat ve vodě okolo 60 stupňů, což už si říkám jestli na plasty není moc. Dá se to, nebo bych se měl radši podívat po jiném prostředku?
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    X_RATED_IDIOT: Já razím teorii, že lepší chmelovar žádný než špatný. Pokusy piv bez varu to zatím potvrzují, ale ještě je brzo dělat předčasné závěry. Hodně záleží na sladu.
    VEVERKA
    VEVERKA --- ---
    Presne na tohle mne navedli, tady je asi vítěz
    24mx
    https://www.24mx.cz/product/zvedaci-stojan-s-kolecky-proworks-scissor-lift-stand-30-80-cm_pid-PP-4918265?nosto=is-pdp-brand-cross-sale
    Jen se na to bude muset pridelat deska
    VEVERKA
    VEVERKA --- ---
    Kladce bych se vyhnula, vaří v takovym kuchyňským nerezovym kotli a z toho to vytáhne v pohode. Pak mu to kvasi v lednici v otevřeným kegu a pak Teprv nastupuje ta problematická fáze. asi zkusim po konzultaci s kamaradem zvedak na motorku.sice je 30 cm vysokej,ale zvedne to na 80,nosnost 150kg, a je to na nožní pohon. Furt lepší než to zvedat na stůl. Až zprovozní spilku s chlazením,už to bude pohoda, lednice odpadne. Každopádně díky! Kdyby ještě někdo měl něco takovýho pořešenýho v reálu,ráda se poučím
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    VEVERKA: jestli ma prostor kam zavesit kladku a moznost pripevnit nadobu ve ktere vari k provazum, tak v hornbachu prodavaj za par korun kladky. Nebo potravinarsky cerpadlo, ale to je drazsi a musi zvladnout cerpat i necistoty aby se neucpalo. Videl jsem i par zvedaku pres hever, ale to uz je konstrukcne narocnejsi.
    VEVERKA
    VEVERKA --- ---
    Zdravím pivovarníky! Tatík vaří pivo, ale už neni nejmladší a když ho potřebuje stočit do druhého sudu na zrání, musí zvednout sud na stůl. Nemáte někdo ideu jak mu to trochu zjednodušit? Případně používáte někdo něco takového doma? Přemýšlím o nějaký zvedáku s rovnou deskou, nakulí si sud, zvedne aspoň 80 centimetrů, stočí.
    Jo, dělá to v 50tkách, a i když mu kvasí jen 40 litrů, tak na důchodce už těžký zvedat na stůl.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    XBAHNO: nemám vůbec představu, co může prolízt kolonou za pachutě, ale chmelovar má svou funkci i bez chmelu, odstraňuje některý prekurzory hnusů, který můžou vznikat při kvašení. Cezení přes hadr u nálevu s takovymhle platem muže bejt pěknej voser, zvlášť, když to bude mít konzistenci řídkýho těsta. Kvasit a pak vařit to nescezený taky asi neni rozumný
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Pivo zatím nevařím, ale je to taky vcelku hezký koníček nad kterým posilhavam... Plán byl uvařit, žádný chmelovar, zcedit přes plátýnko a kvasit
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Plánuješ teda necedit vůbec, nedělat chmelovar a kvasit to i s tim pevnym podílem? Pivo normálně vaříš, nebo vůbec?
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    X_RATED_IDIOT: Já ani nepotrebuji nějak čirý produkt, trocha kalu... Stejně zůstane v kotli.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    XBAHNO: jde i o technologii scezování, takže 30% slad, zbytek šrot nevim. Možná bys musel dosypat rejžový šlupky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam