• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: pšenici rovnou z kýblů do flašek s dextrózou, ostatní z kyvet protitlakem. Tu pšenici kvůli zákalu
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: Lahvuješ to z kyvet protitlakem nebo do lahví dáváš na sekundár s dextrozou?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: půllitrovek mám aktuálně 10 bas :) mám tam bokem necelou basu německejch patentek, kdybys chtěl, jsou tvý
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Já teď vařím skoro každej měsíc, akorát holt dělám várky +/- 10 litrů. I tak trpím nedostatkem láhví. Zas kdybych to chtěl počítat na kubíky, tak si můžu rovnou otevřít minipivovar
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    kdybych to měl počítat, tak jen na kyvetách jsem tam za 12 litrů
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    njn pure homebrewing. Já jsem holt línej a představa, že vařim těch 1500 litrů ročně timhle způsobem mě moc neláká. Počítám, že se to dost projeví i na časový náročnosti.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    Záleží jestli s tím vaříte několikrát do roka, do měsíce nebo do týdne.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    HELIUM: já mám 16 l zavařovací hrnec, chladim v dřezu a kvasím v kýblu z OBI. A miluju to.
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    jsem divnej, kdyz mam jen 40l hrnec, dvoukyblovej filtr, chladak ze smotly nerez trubicky, par metru hadicek, velkou varecku a konev na kvaseni? ... dohromady werky za bura
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    KOJOTUS_KOKOTUS: Já osobně mám asi dva roky:
    https://brewtaurus.com/products/b45l-ss-brewing-system-pro a úplná spokojenost. Ale ty all in one systémy jsou de fakto hodně podobný. Grainfathery jsou dost předražený a imho největší výhoda je ten counterflow chiller. Teď je třeba dost dobrá Brewzilla 4, už má dost úprav podle zkušeností uživatelů a ten digitál jako G40 umí taky:
    Minipivovar BrewZilla 35l GEN 4 - BAHNIK.cz
    https://www.bahnik.cz/minipivovar-brewzilla-35l-gen-4/
    plus obecně od Keglandu je spousta příslušenství velice užitečná.
    na YT najdeš i hodně review na různý sestavy tak si to zkoukni. Třeba kanál David Heath je obecně skvělej.
    Jen podotýkám, že bych asi šetřil na varně a zaměřil se na investice do kvašení a chlazení.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Spíš ne. Taková pšenice to zalepí dycky. Plzeňskej často, ejlák stačí míchnout jednou, při nízký teplotě a pak už to přepadem nejde.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT: to je ale tím moc najemno namletym skladem ne? Kdyby sis mlel sám, tak časem vychytáš správnou jemnost mletí a dít se to nebude.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Koukám, že ten grain má asi to samý? Vim ale, že je nějakej kotel, kde ten koš je až nahoru a nemá tu vrchní drátěnku. Ale už nevim, co je to zač
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HAUSNUMERO: jediný, co bych tomu klarsteinu vytknul, je systém koše na slad. Má sejto i shora a pokud to chceš promíchat, což může z 10,5° udělat 11°, protože některý slady utemujou spodek a pak to blbě protejká, musíš to porozebrat a ten vršek sundat. Což při třeba 72° už je trošičku pálivý. Ale dá se i v tenkejch gumovejch rukavicích v pohodě.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    KOJOTUS_KOKOTUS:"Na vaření piva nepotřebuješ hrnec s Bluetooth, natož s Wi-Fi, routerem nebo proxy serverem. Při vaření stejně stále něco připravuješ a chystáš a během toho kontroluješ, co se ve varné nádobě děje. Není to tak, jak se ti snaží namluvit výrobci dražších varen plných technických vypíčů, že zapneš program a můžeš zajít v klidu shlédnout všechny díly Kmotra na Netflixu.

U all-in-one hrnce bohatě stačí, aby měl plynulou regulaci výkonu ohřevu s termostatem, systém promíchávání a integrovaný teploměr. Tohle má asi každá varna v ceně kolem 10 tisíc v základu i s časovačem a nějakou tou pamětí na přednastavený program."

Kámoš vaří už asi třetím rokem v tomhle https://www.klarstein.cz/Mundschenk-XXL-sladov-yacute-kotel-zar-iacute-zen-iacute-na-varen-iacute-piva-sada-3000W-50l-u-scaron-lachtil-aacute-ocel.html?
    Dělá v tom tak dvě várky do měsíce a nijak zvlášť si na to nestěžuje. Akorát tomu vyměnil výpustní sítko za velkou bazuku a pod kouhout dává při stáčení mikronovej filtr, aby zachytil kaly. (určitě ti k tomu sem něco jestě napíše :)
    Jak je to s kvalitou zpracování oproti ostaním značkám nedokážu posoudit, ale nemám iluze, že všechno není vyrobený v jedný čínský továrně na nerez nádobí.
    Myslím, že pro začátek, kdy nevíš jestli tě to bude bavit a budeš zkoušet vařit, to bohatě stačí a pivo v tom uvaříš k nerozeznání od jinejch varen.
    A když tě to chytne, tak už stejně budeš chtít dospělou varnu s pořádným objemem. :)
    KOJOTUS_KOKOTUS
    KOJOTUS_KOKOTUS --- ---
    zdravim ve spolek, rad bych si zakoupil nejkakou hombrewing sestavu a zacal doma varit. Prave vybiram co koupit a do ceho se mi vyplati zainvestovat. A rad bych se zeptal na osobni zkusenosti a pripadne na doporuceni, do ceho jit.

Premyslim o techto trech modelech (pokud mate jiny tip, klidne mi napiste) :
    Grainfather S40
    Grainfather G40
    Braumeister 50

Je S40 uz tak zastarala oproti G40 a mam jit radsi do novejsi (a o dost drazsi)?
    U Braumester me uz celkem odrazuje vysoka cena, je ospraveditelna ?

Jakou byste doporucii podobny homebrew set (at uz z toho meho seznamu vyse a nebo nejakou jinou podobnou) nekomu kdo pivo nikdy nevaril, ale chtel by se tomu zacit venovat.

Diky
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    DOCENT: Nebo brouky 🙂
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DOCENT: řepa mě napadla taky, ale chtěl bych nejdřív zkusit co se dá dosáhnout bez barviv.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    CYBERWOLF: Slad Red X a nebo použít byliny, řepu, ovoce ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam