• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: máloco v běžnejch podmínkách zastaví kvašení. Teplota asi výrazně neklesla, kontaminaci bys poznal, počítám, že z válce ochutnáváš, alkoholu přes toleranci kvasinek tam asi taky nemáš. Počkal bych si, jestli bude ubejvat
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: žádná pěna, jen tak trochu po okrajích. Měřím normálně bójkou :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A jak víš, že už to nepracuje? Žádná pěna atd. nebo jen nebublá bublák? Bych se nestresoval a zejtra/pozejtří bych to znovu změřil. Nepřešels náhodou čerstvě na spektrometr?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Mám malé domácí drama. Dělám belgický double, první den to kvasilo až hrozilo hrnečku vař, druhý den se to uklidnilo a třetí už to v kýblu vypadá, jako že je hotovo. Ale extrakt je pořád dost silný - 1,023. Nastala panika. Promíchal jsem ty přežraný zlenivělý kavisnky, rozmíchal ještě malou posilu a s napětím čekám, co to udělá.

    Ale jsem z toho teda docela nervózní...
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Ok. Kdyby měl někdo zájem, dejte vědět, jinak to vyhodim
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: dík, ale ne. Skla mám aktuálně dost a větší láhve bych neměl kam dávat.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: btw nechceš nějaký další? Akorát teda je to směs litrovek, sedmiček, mám tam nějaký dvoulitrový džbánky hanby a podobně?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: měl jsem to v jedný, byla mezi prvními co jsem otevíral :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Jestli to máš v těch patentkách ode mě, tak dvě tam byly takový podezřelý z tenčího skla od nějaký pekelný ruský kořalky. K těm bych bez štítu nešel.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Já měl tohle s bezovym šumem, kterej mi přezrál. Už nevim, kolik mi to sežralo cukru, ale měl mít 0,5% a skončil uplně překvašenej na 2%. Otvíral jsem to rychle pod hadrem a přelejval do dvoulitráku (měl jsem ho v patentních sedmičkách).
    MERIDION
    MERIDION --- ---
    CYBERWOLF: Jo, to bude taky fungovat :D Třeba se ještě ochladí …
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MERIDION: dík, nevím jestli mi to pivo stojí za takovou operaci, ale zařadím to jako alternativní plán b (aktuální plán b je "vyskládat láhve na zahradu a pustit na svobodu").
    MERIDION
    MERIDION --- ---
    CYBERWOLF: Potřebuješ aby se voda začala měnit na krystal … což u piva může být někde kolem -5 ? (Fakt nevím) Záleží na hustotě.
    Ideálně nějakou nádobu se slanou vodou rubni do mrazáku, dostaň směs na -12 až -15 … následně v tom budeš ty láhve “koupat” … určitě neponořit celé, ale hrdlo nad hladinou a ve vhodny okamžik sundat zátku … měl by odejít plyn pod tlakem z hrdla.
    Rukavice(protipořezové), zástěra a ochrana zraku a obličeje podmínkou … :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MERIDION: jak moc silně?
    MERIDION
    MERIDION --- ---
    CYBERWOLF: Silně podchladit, ale zabiješ pivo :(
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Nemáte v rukávu nějaký trik na přesycené pivo?

    Minulou várku jsem stočil brzo - ještě tam byly vysoké kroužky, ale druhý den jsem měl jít k zubaři a říkal jsem si, že to radši stočím teď, než zítra/pozítří s rozbitou hubou. Byl jsem dost blbej na to, abych ještě přidal dextrózu, naštěstí jen poloviční dávku. Výsledek se po otevření láhve chová jako něco mezi dobře protřepaným šampaňským a mentos-colou. Z první láhve půlka vytekla do dřezu, přestože jsem to zašpuntoval (a když jsem to odšpuntoval, fouklo to pěnu na dva metry daleko kolem dokola - takže už to tak nedělám). Zkouším postupně upouštět (mám patentní uzávěry), ale po několika dnech pravidelného upouštění páry jsem dosáhl jen méně katastrofálních výsledků (když to naleju do dvou sklenic, tak v dřezu skončí jen troška). Nevím jaký tlak uvnitř láhve je, ale odhadoval bych, že jako prase.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    CYBERWOLF: Kvasil jsem normálním pekařským droždím v miniaturním množství a slad jsem pochopitelně neměl, jen cukr. Teoreticky ještě může být rozdíl v tom, že já tam měl ty pecky, ty jsem stahoval až při lahvování.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XBAHNO: to mě taky :) Šípky jsem rozvařil a propasíroval - asi tedy asi podobný postup, jak s tvým zbytkem od marmelády. Kvasil jsem to US-05, čím ty? Jako slad jsem použil primárně RedX, možná si to nějak nerozumí spolu.
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    XBAHNO: to by mi slo pekne barevne vedle ostruzinoveho :)
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    OHONEY: Z čerstvých, resp. kvasím zbytky po výrobě šípkový marmelády. Oranžový jak mrkev, i po měsících ve světlém skle.
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    XBAHNO: z cerstvych?
    u vina ze susenych sem to mel spise do svetle hnede
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam