• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT: ale houby, fabuluju jako vždycky, abych se mohl s tebou hádat:)))
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HAUSNUMERO: jestli to konzultuješ se švagrem, vzdávám se
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT: tady, ale nejde o klasickou kapalinu, ale o kombinaci kapaliny a plynu- stlačeného zkapalněného plynu, kde hlavní hnací silou pro přenos je tlakový rozdíl, ne gravitační síla. Proto když otočíš plnou láhev dnem vzhůru bude plynná složka nahoře a kapalná dole a ta plynná složka tlačí tu tekutou do prázdné láhve dokud nedojde k vyrovnání tlaků v obou lahvích. Po té už prostě nic neteče.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT: ten manometr je tam abys zjistil jestli máš nějaký tlak v prázdné láhvi a potrubí a abys to odfoukl po přečerpání a proplachu
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HAUSNUMERO: na obou stranách stejnej
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    předpokládám, že problém by mohl bejt při přetlačování se stoupací trubkou s hasičákem na stojáka, to jo, ale tohle musíš přelejt, protože tam právě ta stoupací trubka neni
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT: omg ale kolik je atmosférický tlak a kolik tlak v uzavřených nádobách se stlačeným zkapalněným plynem.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HAUSNUMERO: jo sorry, neni, myslel jsem, že ten s tim manometrem a šroubem proti, má redukčák. moc nevim, proč tam mít maňasa, když jde o váhu a ne o tlak, když je to kapalný
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    tak já nejsem žádnej fyzik, žejo, ale pokud přelejvám vodu z flašky do flašky za atmosférickýho tlaku, tak jsou tlaky taky vyrovnaný a teče to. pokud to nakloníš, ten tlak ti přece, pokud se vyrovná, nemuže vadit, pořád jsou to spojený nádoby
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CERMI_FOX: odpovím na co ses ptal. Nepoteče to, protože při vyrovnání tlaku v nádobách není žádná síla, která by Co2 v tekuté podobě s plynem rozpohyboval. Gravitační síla je oproti tlaku, který je v uzavřené nádobě při vyrovnání tlaků nepatrná. Jediné jak je možné to rozhýbat je, že plnící láhev ohřeješ a zvedneš v ní tlak a nebo plněnou láhev ochladíš a tlak snížit, ideálně nakombinuješ oboje.
    Abys dvě láhve dokonale přepustil potřebuješ odsávačku.
    S propanem to funguje stejně akorát jsou tam menší tlaky na zkapalnění.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HAUSNUMERO: kompletne ne, preleval jsem z vetsi do mensi. Mensi se naplnila a vic me nezajimalo :)
    Jasny ze se to nikde nepovede dokonale a neco zustane, ale vzhledem k malemu cenovemu rozdilu mezi malou a velkou flaskou to nevadi
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CERMI_FOX: tobě se někdy podařilo přelít jednu propanbutanovou flašku kompletně do druhé?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HAUSNUMERO: proc by to nemelo tect i po vyrovnani tlaku? Nikdy jsem teda flasky CO2 nepreleval, ale kdyz mam flasku (nebo treba sprej), tak kapalna cast normalne tece dolu, nezustane nekde viset. Aspon teda propanbutan normalne prelejvat jde
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    A kde vidíš nějaký z s redukčákem já to nikde nevidím.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HAUSNUMERO: dobry, jenže když to teče (z nakloněnýho hasičáku) skrz něco, co mužeš přiškrtit, nepoteče to náhodou pomalejc? že sou ty malý bombičky dělaný na větší tlak, než mám za pokojový teploty v hasičáku už sem se dočet, takže z bezpečnostních důvodů redukčák nepotřebuju. Ale proč teda prodávaj verzi s, nebo bez redukčáku? pokud to poteče samospádem, vyrovnání tlaků asi mít vliv nebude, ne?
    Hasičák je upravenej, bez stoupací trubky (předpokládám, to by měl vědět švára), proto ho musim otočit dnem nahoru, bez toho nepoteče nic.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT: potřebuješ přelejt kapalný co2, to ti žádným redukcakem nepotece. Naopak když nemáš pumpu,.kterou bys používal na přečerpávání, tak musíš to kapalný co2 co nejrychleji přelít, než se ti vyrovnají v lahvích tlaky, protože po vyrovnání tlaků už nic nepřeleješ. Žádného výbuchu se bát nemusíš ty flašky jsou dělaný na stejné tlaky.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    X_RATED_IDIOT: jenže objem=bezpečnost. Je to stejný, jako když se snažíš naplnit PB láhev na LPG benzínce(což se nesmí, ale dělá se to). Nepotřebuješ redukční ventil, potřebuješ fungující váhu.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    XBAHNO: no mně právě nešlo až tak o objem naplnění, ale o bezpečnost, proto redukčák. Možná ho k tomu dávaj pro omezení průtoku a tim jemnější ovládání u konce plnění.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT: Kup si přepouštěcí sadu s hadicí, abys mohl mít Sodastream bombičku na váze, jak píše Xbahno. A taky se ti bude líp ovládat ventil až hasičák otočíš. Pokud by se ti podařilo bombičku naplnit úplně kapalinou, při připojení k redukčnímu ventilu by nějaký čas vytékalo kapalné CO2. Nejsem si jistý, jak by to ovlivnilo manometr (hodiny). Myslím si ale, že naplnit ji úplně kapalinou bude obtížné, protože bys musel bombičku po celou dobu plnění držet v mrazáku, aby byla dostatečně podchlazená.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT: no když ti ta spojka zmrzne a rupne, tak si ty lahve asi pěkně zalítaj :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam