• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: tak louh je leta overena klasika, diky cene furt pouzivana :-) A navic se ti nikdy neucpe odpad, tak cisty trubky nebude mit ani prodejna trubek.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: já sanituju jen kvasný kýble. Krtkem :))
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: jestli máš podobný jako já v klarsteinu, dá se rozebrat a vyčistit snadno.

Jo dekokce v aio je fakt pakárna, zvlášť, když rmutuješ v hrnci na dřevem poháněnejch kamnech :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: vyteklo z toho právě víc než jen ten pivní kámen, i takový celkem velký kusy bordelu a něco co vypadalo jako chrchel. Těžko říct, podrobně jsem to nezkoumal.
    Složení je perkarbonát a nějaká "magie" (TM).

X_RATED_IDIOT: infuze, na dekokci v aio nemám nervy.

X_RATED_IDIOT: no právě, myslím, že se tam usazuje ledasco. Občas čerpadlo nechce naskočit "na první šťouchnutí", je třeba tomu dát víc pokusů než se "roztočí".

X_RATED_IDIOT: perkarbonát je hlavně čistidlo, dává se do pracích prášků, ostatně tak to i fichema prodává. Ale sanituju s tím taky :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: no byl to nějakej pěknej sajrajt lepivej. Ale vyčistil jsem to a maká to. Vodní kámen jsem kupodivu (tady se burtonizuje už ve vodojemu snad) v tom systému neviděl, to čerpadlo maká do 78° max, tak možná proto
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: nebyl to spíš vodní kámen? To je prevít :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A teda nikdy jsem na hrnec nepoužil nic jinýho, než jar, případně sůl a ocet, když jsem odvařoval nápek ze pšenice. Perkarbonát je sanitace, ne?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: infuzně, nebo dekokcí? Já mám taky aio, vařim na dva rmuty a je to lehká pakárna
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: já dneska musel rozebrat po šesti letech oběhový čerpadlo, zas tak bych ten kotelní kámen nepodceňoval :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: k tomu jen doplním, že ten "kotelní kámen" co jsi rozpustil je tak přilnavý, že vlastně ani nevadí když tam je, protože se ti při vaření stejně neuvolňuje a ani v něm nic nežije.

Mimochodem, je na tom napsané složení?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Dneska jsem varil skoronovorocni lezacek. Ten se varil skoro sam a v klidu, ale chtel bych se podelit o zkusenosti z cisteni - totiz, vzdycky jsem pouzival perkarbonat nebo ruzny obyc cistidla, ale ted jsem sehnal "pravy americky" PBW. A ten rozdil je markantni, z myho AIO vyteklo spoustu hnusu, ruzny slemy, takovy cerny usazeniny a dalsi lahudky. Jako nejsem zadny prase, o cistotu dbam hodne, ale prekvapil me rozdil PBW oproti ostatnim, kolik se za ty 3 roky tam usadilo a nebylo rozpusteno a vesele jsem v tom varil (jasne, teplotou se sterilizuje, infekce nehrozi, no ale stejne).
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    Používám jak normální korunky, tak i ty s OFF vložkou a nikdy jsem s tím neměl problém. Stáčím protitlakou stáčečkou a po naplnění lahve a vypnutí přívodu piva do lahve při jejím vytahování ze stáčečky, ještě mírně profukuji inertním plynem (CO2 nebo drinkgas), tím vyfouknu zbylé pivo z hadičky, takže po vyjmutí mi z hadičky skoro nic nekape a plynem si vlastně profouknu i místo nad hladinou v hrdle flašky. Samozřejmě toto vyjmutí s mírným profukem dělám relativně rychle (stejně rychle, jako bych ji pouze vytáhnul) a poté ihned zátkuji. A nikdy jsem neměl s jedinou flaškou problém.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Na petky a patentky si nikdo nikdy kvuli oxidaci nestěžuje a ty stáčim i pro sebe, vim, že v tom pivo vydrží slušný i tři měsíce. Teda nealkáč v tom mám už třičtvrtě roku a je spíš čimdál lepší
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    X_RATED_IDIOT:Korunky jsou podle mě nejlepší, a to i ty obyč. Lepší než patentní uzávěry, o PET nemluvě...
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Máte někdo zkušenost s oxidací piva pod korunkovym uzávěrem? Občas lahvuju protitlakem skleněnky a prej po měsíci jsou na rozdíl od petek nebo patentek takový nějaký chycený. Ja to neposoudim, nedělám je pro sebe, ale děje se to někomu? Já používám ty nejlevnější korunky a sedmičkový flašky co kdo dá. Ale co se čistoty tejká, ty flašky jsou určitě čistší, než petky, nebo bernardovky, co točim furt dokola. Používáte někdo ty dražší korunky s ceckem? Našel jsem i oxycap, ale jen 26. Má to cenu?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CYBERWOLF: na to už snad jen- Dej Bůh štěstí!
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Při dnešním stáčení jsem si rozbil skleněný trychtýř, začal stáčet dřív než vyndal kvasnou zátku, takže jsem si její obsah natáhl do piva, po natočení první láhve jsem si vzpomněl že tam nemám dextrózu a to pivo vypadá jako kakao.

Když se daří...
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BLANA: o živné soli nevim, výživou pro kvasnice jsem měl na mysli něco jako toto - https://www.pivoteka-tabor.cz/ostatni/pinnacle-vyziva-kvasnic/ - v podstatě mrtvé kvasinky obohacené o nějaké minerály. Ale dávat se nemusí, mladina by měla v sobě mít vše potřebné, volitelně to dávám právě do silných piv.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    BLANA: Kysnout to začne kvůli kombinaci bakterií Acetobacter a kyslíku. Proto jsem mluvil o sterilním vzduchu - žádný Acetobacter, žádný kysnuti. BTW octové kvašení je 10x rychlejší než alkoholové, takže to jde fofrem.
    A ano, dává největší smysl množit na začátku kvašení, ale není důvod, proč by to nešlo i během.
    BLANA
    BLANA --- ---
    CERMI_FOX: to trochu zírám, vím, že do vína se dává zivna sul pro ty kvasnice, ale do piva jsem o tom neslyšela.. To je podobná báze?
    můžu ňákej odkaz pls?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam