• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HELIUM: já musim začít těma semínkama :( blbý je, že z šišek neodhadnu, co to udělá s pivem na dh.
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    z vlastni zkusenosti .. ano na jare vybrat jeden/dva nejsilnejsi vyhony, pripravit snurku, a ono se to uz popne samo do nevidim. Nechavam to plazit kolem okapu na strechu, a je to ok. Pri sklizni to stahnu dolu, oskubu, a kytku namotam do klubicka ke korenum ... tam nechavam az do jara. Ono to tam zatim seschne, a listi to vrati zpatky do zeme. Pestovani fakt neni veda. Jedna z blbuvzdornejsich kytek. No a pokud se tyka vareni, tak jop, opravdu nemas laboratorni rozbor, a kazdy rok to chutna malinko jinak, ale couz, nejsem pivovar, aby moje pivo chutnalo pokazde stejne. Spatny to jeste nebylo. Akorat mnozstvi se holt musi davat podle chuti. A oproti granulim je toho objemove fakt hodne. A pokud se tyka geneticke cistoty chmele .... no hele, ja ani nevim co to puvodne bylo za odrudu, a uz vubec nevim, cim je to naprcany ted. proste z toho uvarim a hotovo.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: Třeba omylem vyšlechtíš nějakou voňavku :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: ja bych se na to taky vybodnul, jenže jsem to dostal od otce, takže to holt musim zkusit :) a vzhledem k tomu, že v sadu ten divokej je, je mi celkem jasný, jak to dopadne :))
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    u nas se dá sazba koupit normálně u Chmelarskeho institutu,
    https://www.chizatec.cz/chmelova-sadba/?arc=15

ale kdysi nekdo nekde (asi v Cechu domovarniku) prodaval i Cascade a nejaky jiny zapadní na který už není ochrana - určo se dá objednat i z reichu nebo francie

ze semínek bych to asi ani nezkoušel - možná tak jako okrasnou (hroznej plevel) rostlinu
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    WHIRGL: mas recht, se mi to uz po tech letech mota ;)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XBAHNO: já divoký chmel normálně používám, na jeho panenskost bych nevsadil ani pětník a je to dobrý
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Já se obávám, že poměrně velké úskalí domácího pěstování chmele je přítomnost divokého chmele v krajině. A pokud máte jiný chmel ve svém okolí, tak to ten domácí chmel voprcá a voprcanej chmel nefunguje(je to jak jeho nejbližší příbuzný konopí). A že ten pyl dolétne na 300-500m... Ve chmelařských oblastech se divoký chmel likviduje.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CHOROBA: jenže nikdy nebudeš vědět, jak na tom jsi s alfa, takže tak do wp, nebo dh a zrovna žpč do dh je imho zbytečnej
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    Obecně je problém pro české chmelařství změna klimatu a dlouhodobé sucho a škůdci - proto se šlechtí nové odrůdy, Saaz shine, comfort, late... které by to snášely ale zároveň měli podobný profil jako starý ŽPČ - dřív míval i 6%AA v posledních letech je zázrak když se dostane na 4... vyjímka byla sklizeň 25 - ta byla dobrá
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CHOROBA: řikám, sem na chmelu nikdy nebyl :) ale co teď čtu, tak se to orá atd, ale ty kořeny jsou tak hluboko, že to z nich znova vyraší a sázej se nějaký odnože až když babka zaklepe bačkorama
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    Ja mam (údajně) ŽPČ na zahradě asi 20let - úroda teda není každý rok (jsem asi 500mnm) někdy hodně někdy málo -
    přijde mi některé sezony hodně aromatický - jako zelený - poslední roky ho nesuším, jen zavakuuju a zmrazim. Pužívám ale výjimečně a pouze na DH.
    Dostal jsem kdysi jako babku - v životě jsem neslyšel, že by se na chmelnici vyséval... - množí se babkama, ty slabší které se tvoří kolem je třeba likvidovat aby ty hlavní měli sílu - sám jsem jich už několik rozdal - než začne plodit trvá to pár let - kořen může mít až 8m do hloubky - šplhá se mi po boudě a po střeše třeba 6-7m do výšky
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    a jinak jako jo, mozna zajimava myslenka, kdyzby clovek mel jednu dve kytky nazahrade, tak to asi muze nechat rust vecne a jenom to spravne hnojit/kyselit.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    Ja jezdil na prelomu 80./90. na brigady, co vim tak se chmel sel, pak se proskubaval a na drat se zavadely dve nejsilnejsi rostlinky, na podzim se to cely sundalo i dratkama, zaoralo a nasadilo se tam nejaky zeleny, co se pak znova zaoralo jako hnojivo. a i tak rikali, ze to po par letech musej nechat lezet ladem, aby se obnovila puda.

ale jinak jo, divokej vidim na stromech leta ;)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CHOROBA: tak třeba Basařová si myslela něco jinýho. Píše, že réva vyrůstá každoročně z babky a babka má životnost cca 25 let. Ale já viděl chmelnice tak z dálnice u mnichova
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja byl na chmelu teda parkrat, ale jako trvalka se to nepestovalo
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: taky to tak tipuju. Navíc co pak s tim, když nebudu vůbec vědět alfa, bude to tak na dh a spíš ani na to
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: o tom vím houby, ale čekal bych, že budeš nejdřív pár let pěstovat, než se udělá pořádnej kořen a pak se možná objeví první šišky :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HELIUM: na střechu to nedostanu, nemám místo kolem baráku. Myslel jsem, že bych z třešně pustil nějakej špagát, případně víc špagátů
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    X_RATED_IDIOT: ze seminek ne, ale s povesenim na tresni jo. Blbe se to sundava, a zraje tak o pul mesice dyl. Kdezto po strese se plazi pekne, sundat to jde snadno, a zraje rychle :D
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Máte někdo osobní zkušenost s pěstováním chmele ze semínek? Dostal jsem nějakej kouzelnej giftbox se semínkama, kelímkama a kokosem. Nepředpokládám, že z toho vůbec něco bude, ale mám povinnost to vyzkoušet. Nikde jsem nedohledal ani co je to za odrůdu, ani nějaký bližší info. Prostor bych pro to asi našel, jen nevim, jak to dostanu do vejšky. Možná to pověsim na třešně v sadu, stejně jsou hnusný :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam