• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CHOROBA: jenže nikdy nebudeš vědět, jak na tom jsi s alfa, takže tak do wp, nebo dh a zrovna žpč do dh je imho zbytečnej
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    a jinak jako jo, mozna zajimava myslenka, kdyzby clovek mel jednu dve kytky nazahrade, tak to asi muze nechat rust vecne a jenom to spravne hnojit/kyselit.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    Ja jezdil na prelomu 80./90. na brigady, co vim tak se chmel sel, pak se proskubaval a na drat se zavadely dve nejsilnejsi rostlinky, na podzim se to cely sundalo i dratkama, zaoralo a nasadilo se tam nejaky zeleny, co se pak znova zaoralo jako hnojivo. a i tak rikali, ze to po par letech musej nechat lezet ladem, aby se obnovila puda.

ale jinak jo, divokej vidim na stromech leta ;)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CHOROBA: tak třeba Basařová si myslela něco jinýho. Píše, že réva vyrůstá každoročně z babky a babka má životnost cca 25 let. Ale já viděl chmelnice tak z dálnice u mnichova
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja byl na chmelu teda parkrat, ale jako trvalka se to nepestovalo
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: taky to tak tipuju. Navíc co pak s tim, když nebudu vůbec vědět alfa, bude to tak na dh a spíš ani na to
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: o tom vím houby, ale čekal bych, že budeš nejdřív pár let pěstovat, než se udělá pořádnej kořen a pak se možná objeví první šišky :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HELIUM: na střechu to nedostanu, nemám místo kolem baráku. Myslel jsem, že bych z třešně pustil nějakej špagát, případně víc špagátů
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    X_RATED_IDIOT: ze seminek ne, ale s povesenim na tresni jo. Blbe se to sundava, a zraje tak o pul mesice dyl. Kdezto po strese se plazi pekne, sundat to jde snadno, a zraje rychle :D
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Máte někdo osobní zkušenost s pěstováním chmele ze semínek? Dostal jsem nějakej kouzelnej giftbox se semínkama, kelímkama a kokosem. Nepředpokládám, že z toho vůbec něco bude, ale mám povinnost to vyzkoušet. Nikde jsem nedohledal ani co je to za odrůdu, ani nějaký bližší info. Prostor bych pro to asi našel, jen nevim, jak to dostanu do vejšky. Možná to pověsim na třešně v sadu, stejně jsou hnusný :))
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: tak louh je leta overena klasika, diky cene furt pouzivana :-) A navic se ti nikdy neucpe odpad, tak cisty trubky nebude mit ani prodejna trubek.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: já sanituju jen kvasný kýble. Krtkem :))
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: jestli máš podobný jako já v klarsteinu, dá se rozebrat a vyčistit snadno.

Jo dekokce v aio je fakt pakárna, zvlášť, když rmutuješ v hrnci na dřevem poháněnejch kamnech :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: vyteklo z toho právě víc než jen ten pivní kámen, i takový celkem velký kusy bordelu a něco co vypadalo jako chrchel. Těžko říct, podrobně jsem to nezkoumal.
    Složení je perkarbonát a nějaká "magie" (TM).

X_RATED_IDIOT: infuze, na dekokci v aio nemám nervy.

X_RATED_IDIOT: no právě, myslím, že se tam usazuje ledasco. Občas čerpadlo nechce naskočit "na první šťouchnutí", je třeba tomu dát víc pokusů než se "roztočí".

X_RATED_IDIOT: perkarbonát je hlavně čistidlo, dává se do pracích prášků, ostatně tak to i fichema prodává. Ale sanituju s tím taky :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: no byl to nějakej pěknej sajrajt lepivej. Ale vyčistil jsem to a maká to. Vodní kámen jsem kupodivu (tady se burtonizuje už ve vodojemu snad) v tom systému neviděl, to čerpadlo maká do 78° max, tak možná proto
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: nebyl to spíš vodní kámen? To je prevít :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A teda nikdy jsem na hrnec nepoužil nic jinýho, než jar, případně sůl a ocet, když jsem odvařoval nápek ze pšenice. Perkarbonát je sanitace, ne?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: infuzně, nebo dekokcí? Já mám taky aio, vařim na dva rmuty a je to lehká pakárna
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: já dneska musel rozebrat po šesti letech oběhový čerpadlo, zas tak bych ten kotelní kámen nepodceňoval :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: k tomu jen doplním, že ten "kotelní kámen" co jsi rozpustil je tak přilnavý, že vlastně ani nevadí když tam je, protože se ti při vaření stejně neuvolňuje a ani v něm nic nežije.

Mimochodem, je na tom napsané složení?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Dneska jsem varil skoronovorocni lezacek. Ten se varil skoro sam a v klidu, ale chtel bych se podelit o zkusenosti z cisteni - totiz, vzdycky jsem pouzival perkarbonat nebo ruzny obyc cistidla, ale ted jsem sehnal "pravy americky" PBW. A ten rozdil je markantni, z myho AIO vyteklo spoustu hnusu, ruzny slemy, takovy cerny usazeniny a dalsi lahudky. Jako nejsem zadny prase, o cistotu dbam hodne, ale prekvapil me rozdil PBW oproti ostatnim, kolik se za ty 3 roky tam usadilo a nebylo rozpusteno a vesele jsem v tom varil (jasne, teplotou se sterilizuje, infekce nehrozi, no ale stejne).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam