• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    WHIRGL:
    CERMI_FOX:
    Díky za tipy, NovaLager určitě vyzkouším, v tuhle roční dobu tomu nějakých 16-18 stupňů zvládnu dát.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: loni mě zaujaly kvasnice pomona - super na takové ty "džusové" ovocité NEIPA a podobné styly.

A ležákový život mi usnadnily NovaLager, který můžou až do 20, takže v zimě pokojová teplota. I když od doby, co můžu, tak jim stejně přichlazuju ze zvyku. Není to 100% ležák, jsou tam velmi zlehka cítít estery, nicméně to může být i použitím novošlechtěnců chmelů. Rozhodně to není ale na škodu, spíše naopak, ta linka je hodně jemná, je to spíš osvěžující. Teď o víkendu jsem dával ochutnat lidem, co jsou ležákoví puristé a nic jiného než klasický ležák neexistuje, a dostal jsem silně pozitivní feedback na tohle.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: cokoliv co se dá kvasit při pokojové teplotě, pokud je to něco neobvyklého, tak jedině dobře.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: a styl?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Za tři roky pivovaření jsem vyzkoušel jen pár druhů kvasinek, tak jsem si řekl, že bych mohl letos experimentovat v téhle oblasti. Doporučíte mi nějaké zajímavé modely?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Ale to jí musíš mít. Já si jí pořídil až loni, kvůli daním
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: hlavně že úřady komunikujou jenom přes datovku, že jo :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: já to předloni taky poslal s blbym rokem a nikdo se neozval, zjistil jsem to loni, když jsem to editoval na další rok :) a letos jsem to poprvý poslal datovkou, jako dycky (už 5 let) na středočeskej kraj a přišlo mi oznámeni o předání na prahu, kam to prej patří :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Dneska mi volali celnici, ze jsem jim (omylem) poslal kazdorocni oznameni domovarnictvi s lonskym rokem. Dost me prekvapilo, ze to nekdo cte a realne resi.

A jeste jsem dostal vynadano, ze jsem na sebe neuvedl telefon a pani musela ho dlouze hledat (nemel jsem koule se ptat, kde ho nakonec nasla) :-)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: já to párkrát od někoho měl, ale nepřišlo mi to zas tak boží. A pokud bych to měl použít na dh tak, jak používám na ejly, tzn ekvivalent 10g sušenýho/litr, už to asi bude slušný bahno. A to si myslim, že zrovna žpč nebo sládek nejsou uplně dh chmely. Ještě tak kdyby nabízeli saturn třeba
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: zelený chmel chutná trochu jinak, ale neřek bych že hůř
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: Nepozoroval jsem nikdy žádný problém. Naopak, má to příjemné aroma. Ale vždy zpracuju celý pytlík - znava nevkuovat a nemrazit. Zelený chmel se běžně na podzim používá a všichni se po tom můžou utlouct.

Čerstvý chmel | Svoboda-Fraňková
    https://www.svoboda-frankova.cz/kategorie/cerstvy-chmel
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: nemůže to pivo pak chytit nějakej divnej šmak, když je ten chmel v podstatě nesušenej? Nevim jak chmel, ale bylinky sušením obvykle získávaj (kromě bazalky, ta je sušená hnusná)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HELIUM: já musim začít těma semínkama :( blbý je, že z šišek neodhadnu, co to udělá s pivem na dh.
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    WHIRGL: hele, zavakuovat a zmrazit je zajimavej napad, ja to susim jak mamlas.
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    z vlastni zkusenosti .. ano na jare vybrat jeden/dva nejsilnejsi vyhony, pripravit snurku, a ono se to uz popne samo do nevidim. Nechavam to plazit kolem okapu na strechu, a je to ok. Pri sklizni to stahnu dolu, oskubu, a kytku namotam do klubicka ke korenum ... tam nechavam az do jara. Ono to tam zatim seschne, a listi to vrati zpatky do zeme. Pestovani fakt neni veda. Jedna z blbuvzdornejsich kytek. No a pokud se tyka vareni, tak jop, opravdu nemas laboratorni rozbor, a kazdy rok to chutna malinko jinak, ale couz, nejsem pivovar, aby moje pivo chutnalo pokazde stejne. Spatny to jeste nebylo. Akorat mnozstvi se holt musi davat podle chuti. A oproti granulim je toho objemove fakt hodne. A pokud se tyka geneticke cistoty chmele .... no hele, ja ani nevim co to puvodne bylo za odrudu, a uz vubec nevim, cim je to naprcany ted. proste z toho uvarim a hotovo.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: Třeba omylem vyšlechtíš nějakou voňavku :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: ja bych se na to taky vybodnul, jenže jsem to dostal od otce, takže to holt musim zkusit :) a vzhledem k tomu, že v sadu ten divokej je, je mi celkem jasný, jak to dopadne :))
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    u nas se dá sazba koupit normálně u Chmelarskeho institutu,
    https://www.chizatec.cz/chmelova-sadba/?arc=15

ale kdysi nekdo nekde (asi v Cechu domovarniku) prodaval i Cascade a nejaky jiny zapadní na který už není ochrana - určo se dá objednat i z reichu nebo francie

ze semínek bych to asi ani nezkoušel - možná tak jako okrasnou (hroznej plevel) rostlinu
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    WHIRGL: mas recht, se mi to uz po tech letech mota ;)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XBAHNO: já divoký chmel normálně používám, na jeho panenskost bych nevsadil ani pětník a je to dobrý
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam