• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: ale zase tam musíš (doporučujou) přidat ty enzymy
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: ten sirup, co koupíš ve zdravý výživě jako kukuřičný slad, není slad co by se dal použít na pivo, ale sladidlo pro lidi, co jim normální cukr přijde nezdavý. Na pivo můžeš kukuřici sladovat podobně jako jakékoliv jiné zrní (viz. video níže). Amíci to podle všeho dělají celkem normálně, protože je kukuřice vyjde výrazně levněji než ječmen.

Bez lepku je ještě proso, to se dá dokonce sehnat i jako slad, který se dá dokonce bez problému použít i jako základní slad, ale asi by sis ho musel nechat poslat z améru a to bych asi radši risknul to sladování kukuřice: https://glutenfreehomebrewing.com/STOREProduct/944/Pale-Millet-Malt-5-LB.html
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    A reálně - běžný komerční piva jsou velmi často dle legislativy bezlepkový, jen se pod to nikdo nechce podepsat. Onehdá to říkal Bernard - 19/20 vzorků má lepek pod 10mg/100g a ten 20 vyjde na 11 a nevíme proč. A takový množství lepku neuškodí 99% bezlepkáčů (a tomu 1% ano, ale nevíme proč)
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    A sprau malt obsahuje lepok?
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    X_RATED_IDIOT: Štěpný enzym na lepek jsem teda ještě neviděl. A byl by to nejspíš gamechanger pro nás bezlepkáče. "Čistejch" enzymů bych se nebál, když jsem viděl ty množtví co se používají, tak i kdyby to nějaký stopový lepek obsahovalo, tak se nakonec do limitů vejdeš určitě.
    Kukuřici lze sladovat, vede to na tradiční peruánský nápoj chicha https://en.wikipedia.org/wiki/Chicha To jako je takový... technicky vzato, pivo to je, ale prakticky je to úplně jiná liga a přídavek chmele to asi úplně nezachrání.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Podle Basařový se kukuřice, rejže, čirok a podobně používá nesladovaná, pokud se sype do cca 10%, je to v pohodě, vejš už se musí dosypávat i enzym. Kukuřičnej, rejžovej, nebo čirokovej slad ve formě klasickýho naklíčenýho zrna jsem nenašel a když jsem se dneska na to ráno ptal Klusáčka, jen kroutil hlavou, nevěděla ani pani Klusáčková
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: mno, ale to už je trochu jiný produkt. Já měl na mysli prostě klasickej slad, jenom z kukuřice - necháš naklíčit a ve správný moment usušíš.

Ale jinak jo, je dost těžký k tomu něco zjistit a v češtině jsem k tomu nenašel nikdy nic.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Mimochodem kukuřičnej i rejžovej slad se většinou prodává jako sirup. A obsahuje lepek...
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: já taky nevim, jen jsem četl, že těm bezlepkovejm sladům se musej ty enzymy dosejpat. Jen už nevim, kde jsem to četl. Třeba Basařová se tomuhle vůbec nevěnuje
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CYBERWOLF: respektive ono ta kukuřice nemusí mít takovou enzimatickou aktivitu jako normální základní slady, ale to by, počítám, mělo jít dohnat delším rmutováním.

Ale znovu - jsou to moje dojmy, nikdy jsem to nedělal a skutečnost může být jiná
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: to se mi nějak nezdá, ta kukuřice přeci taky potřebuje ty škroby nějak rozbít. Nezaměňuješ to s kukuřicí jako zrnem? Já mluvím o kukuřičném sladu, že tu kukuřici necháš naklíčit... prostě jako normální slad. Tím pádem by se tam měla rozjet enzimatická aktivita, protože to prostě při klíčení dělá každý zrní...

... asi, myslim si to, ale jako nevím
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Ještě od murphyho (tvl to je dobrej výrobce kouzelnejch kapiček) brewers clarity, ale nějak nemůžu najít rozumný dodavatele
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A přidává se to v průběhu kvašení
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: jenže kukuřičnej slad prej nemá štěpnej enzym na škrob, ten maj jen lepkový slady a pokud seženeš exttahovanej enzym ten prej má v sobě lepek, rejžovej slad to samý, čirok taky (řikám jen to, co jsem četl). Snad se prej dá sehnat ten štěpnej enzym na lepek a prej se v průmyslech používá. Nebo se lepek na něco naváže a to se pak líp filtruje. Ten enzym se dá sehnat třeba pod názvem brewers clarex, ale asi ne u nás
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Bezlepkové pivo by mělo jít udělat s kukuřičným sladem, protože kukuřice nemá lepek, ale dá se z ní udělat slad. Kukuřičný slad se normálně používá jako náhražka (na ipu asi dobrý), ale když jsem se po něm díval, tak se mi ho nepodařilo sehnat. Taky počítám, že nebude mít nic moc chuť, takže to bude chtít dohnat chmelem.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Teoreticky by se dalo vařit z toho čirokovýho sirupu, ale to asi nebude mít žádný tělo. Leda do toho nacpat nějaký kukuřičný vločky
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Navíc by se to asi muselo filtrovat za horka kvůli viskozitě. A neodfiltruje se něco, co nechci?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Nojo, ale jak to udělám doma? Kolik mikronů potřebuju? Dá se to vůbec filtrovat takhle? Podle některejch textů to nejni uplně bezpečný a doporučuje se štěpení enzymama. Jenže dá se to použít u sladiny/mladiny/hotovýho piva?
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    X_RATED_IDIOT: Lepek je bilkovina nerozpustná ve vodě. Filtrace, filtrace a zase filtrace. Pro zive pivo by slo zaradit uz na sladinu, takze i pres dukladnou filtraci to bude nefiltr.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A kvasil jsem to 05
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam