• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    LALINA
    LALINA --- ---
    SCHWEPZ: to je objev lidí a doktorů kteří se tím mnoho let zabývají... ne můj výmysl...ale já s tím souhlasím, to, co zminuješ ty, jsou práve tya potlaceny agrese - (dokonce i obrana před toxiny a městským stresem, postoje přejaté od rodičů:(nedávej to do pusy, dostaneš žloutenku apod..) jsou jen tranformovanými agresemi jak smerem ven, tak i smerem proti sobě samému, pokud se nemuzou projevit navenek... ale to je asi na delsí psychologickej výklad)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    LALINA: tak nevím, alergii bych s agresí moc nespojoval :)

já bych nabídnul jinou soukromou pseudo-vědeckou teorii: domnívám se, že narůstající počet alergii je způsoben především
    * stravou (hnojená, umělá, chemie, nevyvážená)
    * genetikou (jak žili rodiče a prarodiče, s jakou chemii se jejich organismus setkal a jak reagoval)
    * a tím, že lidé nepřichází často do kontaktu s pylem (ve městě je ho málo) a organismus reaguje potom neadekvátně
    * nakonec to jsou individuální specifika - jak lidé reagují na prostředí postmoderních měst, jak mají narušenou imunitu (elektromagnetický smog z přístrojů, oblečení z nepřírodních barvených materiálů, smog a mikroprach - imunita souvisí s horním a dolním dýchacím ústrojím, ap. aj.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    SCHWEPZ: Jojo, varoáza.. Před pár lety pomřely včely skoro v celých středních Čechách..
    LALINA
    LALINA --- ---
    jenže do našich slušných a civilizovaných lesů žádný divoký zvířata ani včely nepatří, víte? jsou totiž nebezpeční a mohli by nám popíchat naše lesoturisty! to nesmíme dopustit, všechno zle a nebezpečné musíme z lesa dostat pryc, vyhubit a dostat pod kontrolu !
    Na to jsou lidská práva, žeano. Každý má právo jít si kam se mu zachce a být tam patřičně zabezpečen! Přes to nejede vlk..pardon... vlak
    LALINA
    LALINA --- ---
    alergie jsou potalčené agrese, způsobené stresy všeho druhu... jak se to potom projeví navenek, je už variabilní.... čím víc jsou lidi odtržení od přírody a jsou držení v neustálém strachu z bacilů a nečistot odmalička, tím větší pravděpodobnost alergií a astma apod...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    A ještě si dovolím upozornit na zajímavé, i když někdy dosti překvapivé články jednoho pána z USA - na blistz.cz mu vyšel překlad mnoha článků - viz: http://www.blisty.cz/aut/2662/art.html a některé stojí za to, i když s mnohým nesouhlasím, má zajímavé uvažování a klade palčivé otázky.

"John Michael Greer (b. 1962 in Bremerton, Washington) is an American author, independent scholar, historian of ideas, cultural critic, Neo-druid leader, Hermeticist, environmentalist/conservationist, blogger, novelist, and occultist/esotericist" http://en.wikipedia.org/wiki/John_Michael_Greer

Dnes vyšel další překlad:

Zatímco byla globalizace příznivci i nepřáteli označována za definitivní triumf korporátního kapitalismu, lze ji mnohem lépe pochopit jako pokus selhávajícího systému živit iluzi ekonomického růstu transferem výroby zboží a služeb do ekonomik, které podle právě zmíněných standardů jsou méně efektivní než ekonomiky průmyslového světa. Bez deformujících účinků imperiální tributární ekonomiky se práce ukázala být o dost levnější než energie, takže výsledek byl výhodný a dovolil průmyslovým státům udržet jejich přehnané životní standardy o pár let déle.
    http://www.blisty.cz/2010/4/12/art52043.html
    Rád bych teď promluvil o třech takových hádankách. Žádná z nich není neřešitelná, ale všechny poukazují na dosti nevítanou realitu, která při formování ekonomiky ve věku, který kolem nás právě začíná, sehraje významnou roli - a na rozdíl od postav dětského románu nemůžeme počítat s vykoupením z vlastních nesnází neočekávaným objevením kouzelného prstenu, tak jako se to stalo Bilbovi. Zde jsou ty hádanky:

Za prvé: Je to nejstarší stroj na světě; vztyčil největší světové monumenty a většinu z nich také zničil, zachránil životy milionů a srovnatelné množství jich zničil; a když není v chodu, nikdo ho nevidí. Co to je?

Za druhé: Existuje zcela prověřený, ekonomicky životaschopný způsob využití solární energie, který vůbec nepotřebuje energetickou dotaci ze strany fosilních paliv, a každý mainstreamový ekonom se domnívá, že zbavit se ho všude tam, kde je to možné, je klíčem k prosperitě. Co to je?

Za třetí: Dva dělníci v různých zemích pracují ve stejné továrně, používají stejné nástroje k výrobě stejných produktů. Jeden z nich vydělává dvacet dolarů na hodinu plus benefity; druhý dostává dva dolary denně zcela bez benefitů. Jak je to možné?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    TAMARIX: s těmi alergiemi je to těžké - alergie je ve skutečnosti přehnaná imunitní reakce a je otázka, nakolik je způsobena nedostatečným kontaktem s alergenem (pyly, laktóza?), a nakolik naopak přílišným kontaktem (lepek, roztoči?). Domnívám se, že ani odborníci v tom zatím nemají úplně jasno. Sklon k některým alergiím je navíc částečně podmíněn geneticky, i když to poněkud koliduje s očividným nárustem alergií napříč populací (což může být jen důsledek "lepší" diagnostiky)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TAMARIX: a na co vymřelo? to je furt ta varioza, nebo jak se to svinstvo jmenuje?
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    SCHWEPZ: Jojo, to je moc hezký. :-) Každopádně nevím jak je to teďka, jestli spíš divoké včely "nepomáhají" k šíření včelích nemocí.. Jsem ze včelařské rodiny - včelařil děda, táta a teď i bráška. Bohužel ale před pár lety celé včelstvo vymřelo.. :-( Jsem ráda, že do toho brácha chce jít znovu, protože je to fakt snad jedna z nejbohulibějších činností.

Teď mě napadlo trochu mimo - v dnešní době je pomalu každý druhý alergický na některé pyly apod., myslím, že med je dobrá prevence - člověk už odmalička jí med a dostává tak s ním do sebe nejběžnější pyly ze svého okolí a tak si pěstuje imunitu. Třeba to tak vůbec nefunguje, prostě jen myšlenka.. :-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PATISLAV: tak to vůbec nevím, jak to s nima je. ale v principu bych řekl, že "divokých včelstev" není nikdy dost :) teď jsem četl v krsáné knize http://www.kosmas.cz/knihy/126101/krajina-a-revoluce/ jak lidé od pravěku divoké včely obhospodařovali...jak jim vytvářeli podmínky ve stromech, přenášeli včelstva a brali se med, jak soupeřili s medvědy :) a že měla kolikrát rodnia "svůj" strom o který pečovala a který byl zdrojem medu (v té době nám známý řepkový kostkový cukr nebyl :) přišlo mi to až dojemné, ta představa "symbiozy" jednoho stromu, jednoho roje, jedné rodiny - jak se jejich úlohy prolínali.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SCHWEPZ: a co v takové situaci nějakým způsobem rozmnožit nebo podpořit divoká včelstva? Nemám tedy vůbec představu jak, mám spíš pocit, že divoké včely mají ještě horší karmu než ty "domácí" - kdykoliv v lese objevím úl lesních včel, do roka, nejpozději do dvou je strom vyvrácený anebo úl mrtvý (což může být způsobeno i tím, že šlo o uniklý roj včel domácích, které většinou nedokážou přežít zimu)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TAMARIX: je to tak, díky za doplnění. ve vesnici vedle mě jeden starý pán chtěl naučit včelařit a odkázat úly, když si mě při nákupu domácích vajec roky proťukával (což jsem nevěděl, já myslel, že je děda jen zvědavej :) ale musel jsem to odmítnout, protože studuji jinde a nemůžu u toho furt být. včely mohou být problém - málo kdo si uvědomuje, jak by velký pokles ovlivnil zemědělství. minulý rok už museli někde vysadit čmeláky, aby jim pomohly (seriously :)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    SCHWEPZ: To samé máš se včelařema, kdy průměrný věk je kolem 60 let..
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PATISLAV: je to tak, vnímám to podobně. dotační politika je obrovská částka v rozpočtu EU, miliardy. zvláště francouzi jsou v tom "odborníky". Argumentuje se udržením francouzského zemědělství, tedy péče o krajinu a možnost domácích potravin (jak chtějí v tom plánu), protože dovezená zelenina může být levnější, páč jinde pracují za menší mzdu. je to opravdu začarovaný kruh, deformavaný vozením "časneku z číny" a zyvkem farmářů žádat peníza za cokoliv (letos bylo moc sucho, nebo naopak přívalové děště,...ap. aj.). NA druhou stranu - situace v ČR je špatná a horší se, klesá podíl soběstačnosti země - za bolševika jsme si vyprodukovali skoro vše, teď více jak polovinu jídla dovážíme. to imho není uplně košer. snižoval bych tu míru co to jde, klidně i doatcemi, dokud se na celoevropské platformě nedomluví jiný postup.

Teď mi řekl jeden pán, bývalej profesor lesnictví, co mi prodal 100 sazenic rychle rostoucích topolů (už klíčí :), že se bavil s hrabtěm Kinským (už umřel loni, 98 let) a že je prý v ČR situace nejhorší od třiceti leté války, ...že prý přes milion hektarů půdy leží ladem, což nikdy v historii nebylo, trendy jsou nepříznivé (biopaliva, dotace, jistoty farmářů - výkupní ceny, tlak hyper-supermarketů, ...zabírání dobré bonitní půdy,...) a dosti nadával na lesy ČR (ty označil za zločineckou organizaci) a ministerstvo zemědělství. nakonec se tak rozjel - když jsem se ukázal jako partner do diskuse, že mě ani nepustil ke slovu :)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SCHWEPZ: Rád bych kozí farmy podpořil, ale bohužel se mi z kozího mléka zvedá žaludek a kozí sýr dokážu sníst jenom s kolíčkem na nose a ještě den poté cítím v puse zvláštní pachuť :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Docela mě zaujal Stanislav Penc (http://www.kozy.cz/), který v pořadu uvolněte se prosím uvedl zajímavá čísla o chovu koz - sčítání v roce 1945 zaznamenalo 1 500 000 koz v ČR, dnes je jich hlášeno jen 8 tisíc (!). Tedy větší úbytek jak u velryb, jak trefně poznamenal - a také dodal důležité: chovu koz se věnují většinou starší lidé, hrozí nebezpečí, že až umřou, bude situace ještě horší.

už jste jedli kozí sýr s čerstvou pažitkou a dobrým chlebem? :)

PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SCHWEPZ: Jsem z toho rozpačitý. Myslím, že dotace zemědělství jsou zlo, ale dokud v zahraničí dotují (nebo nedejbože dotují víc než my), tak se z toho začarovaného kruhu těžko někdy dostaneme.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    co si myslíte o tom plánu - hlavně o tomhle:

"Jednou z cest, jak zvýšené produkce českých biopotravin dosáhnout, je přímá finanční podpora českých farmářů, kteří hospodaří ekologicky."
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    E2E4: tak to ti neporadím, sorry.

Ministerstvo zemědělství chce do pěti let zvrátit dosavadní převahu zahraničních biopotravin v obchodech ve prospěch domácích.Náměstek ministra zemědělství Jiří Urban uvedl, že jeho úřad chystá nový akční plán pro ekologické zemědělství, který počítá s šedesátiprocentním podílem českých biopotravin v roce 2015. Nyní je poměr zahraničních a českých biopotravin opačný.
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=665205

"Také bychom chtěli zvýšit podíl ekologického zemědělství na patnáct procent," řekl náměstek Urban. Nyní se tento podíl na celkové výměře zemědělské půdy blíží deseti procentům.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    E2E4: Návštěví řád jsem bohužel neobjevila, ale rozhodně doporučuji prostudovat aktuální Plán péče (2007-2016), kde je od strany 30 popsán vztah ochrany a rekreace/turistiky. Aktuální plán péče je k nalezení zde: http://www.krivoklatsko.ochranaprirody.cz/res/data/101/013978.pdf .

K osobě pana doktora Hůly se vyjadřovat nebudu..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam