PATISLAV: je to tak, vnímám to podobně. dotační politika je obrovská částka v rozpočtu EU, miliardy. zvláště francouzi jsou v tom "odborníky". Argumentuje se udržením francouzského zemědělství, tedy péče o krajinu a možnost domácích potravin (jak chtějí v tom plánu), protože dovezená zelenina může být levnější, páč jinde pracují za menší mzdu. je to opravdu začarovaný kruh, deformavaný vozením "časneku z číny" a zyvkem farmářů žádat peníza za cokoliv (letos bylo moc sucho, nebo naopak přívalové děště,...ap. aj.). NA druhou stranu - situace v ČR je špatná a horší se, klesá podíl soběstačnosti země - za bolševika jsme si vyprodukovali skoro vše, teď více jak polovinu jídla dovážíme. to imho není uplně košer. snižoval bych tu míru co to jde, klidně i doatcemi, dokud se na celoevropské platformě nedomluví jiný postup.
Teď mi řekl jeden pán, bývalej profesor lesnictví, co mi prodal 100 sazenic rychle rostoucích topolů (už klíčí :), že se bavil s hrabtěm Kinským (už umřel loni, 98 let) a že je prý v ČR situace nejhorší od třiceti leté války, ...že prý přes milion hektarů půdy leží ladem, což nikdy v historii nebylo, trendy jsou nepříznivé (biopaliva, dotace, jistoty farmářů - výkupní ceny, tlak hyper-supermarketů, ...zabírání dobré bonitní půdy,...) a dosti nadával na lesy ČR (ty označil za zločineckou organizaci) a ministerstvo zemědělství. nakonec se tak rozjel - když jsem se ukázal jako partner do diskuse, že mě ani nepustil ke slovu :)