• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody

    Ochrana přírody


    - klub pro odbornou i laickou veřejnost, které není lhostejný stav našeho i světového životního prostředí

    V tomto klubu uvítám:

    1) Diskusi nad převážně lokálními a konkrétními problémy životního prostředí - zastavování zelených ploch, vznikající skládky, kácení stromů, vybíjení zvěře, znečišťování vod, "zkulturňování" krajiny apod. Mělo by jít hlavně o vlastní zkušenosti - co jsme viděli a co jsme pro ochranu přírody udělali. Přidejte obrázky!

    2) Domlouvání nějakých drobnějších akcí. Boj s úředním šimlem provádějte zde: [ Obrana občana ]

    3) Tlachání o obecných problémech (ztráta druhové diverzity, kácení pralesů, šíření pouští, znečištění vod, smysl zoologických zahrad, regenerační schopnost přírody apod.). Diskuzi o globálním oteplování zkuste minimalizovat.

    4) Sdílení zkušeností z práce v neziskovkách.


    rozbalit záhlaví
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    TAMARIX: A když tam najedete do nabídky "Runnning the Numbers II", tak je tam série fotek, která přesně vystihuje to, o čem se tu teď bavíme.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    KOKES: Nejen ryby.. :-(

    Existuje fotograf, který se v rámci jednoho projektu zabýval focením kostřiček ptáků a vůbec toho, co z nich zbylo a to něco nebylo jen peří..



    Mrkněte sem: http://www.chrisjordan.com/ , je to záložka Midway. Vůbec všechny jeho fotky jsou silným ekologickým poselstvím.

    Kdo umí anglicky, tak tady jedno video: http://www.greendaily.com/2009/10/27/chris-jordan-photographs-plastic-inside-dead-birds/
    KOKES
    KOKES --- ---
    SCHWEPZ: je hrozná, ryby si ty kousky pletou s potravou, viděl jsem jak chcípou, když se jim to šprajcne ve střevech:-(
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    tohle mě trochu dneska nadzvedlo, musím najít další info:

    "nedavno jsem v respektu (minule vydani) cetl jak jsou more plny plastu. a to nikoli jen pytliku a PET flasek. ty plasty jsou rozemlete na mikrocastice mensi nez plankton a v nekterych mistech uz dosahuji proti planktonu sedminasobneho mnozstvi."
    (repost z klubu III,světová)

    četl jsem již o velké hordě odpatků v oceánu:



    ..ale tahle věc s mikro plastem ve vodě je hrozná. stejně hrozná jako čínské pověry o žraločí hřbetní ploutvi, které zapříčinily polo-vyhubení kladivounů u pobřeží číny (evoluce - žralok a "skoro beze změny" 250milionů let, krokodýl 170 milionů let, strom-rod-rozvětvení "homo" starej 3 miliony.)



    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KLOUCZEK: aha, člověk zase myslí na dobro přírody, která si sama poradit neumí...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KLOUCZEK: ach tak. a to je mi líto. to kvůli šíření nemocí?
    KLOUCZEK
    KLOUCZEK --- ---
    SCHWEPZ: každý neznámý včelstvo, který přilítne na tvou zahradu bys měl jako majitel pozemku podle zákona spálit.divoký včely už vymřely :-((
    LALINA
    LALINA --- ---
    kdo byste se chtěl zúčastnit bohoslužby na Den Země a besedy s Václavem Cílkem v Salvátorovi....
    http://www.gja.cz/pozvanky/ekum_bohosluzba_100420.pdf
    LALINA
    LALINA --- ---
    já mám kozí produkty moc moc moc ráda, krome mlíka, mlíko nepiju žádné, dokonce ani sojové:-)
    ANNA
    ANNA --- ---
    SCHWEPZ: taky jsem viděla a dost mě zaujalo. já mám kozy ráda furt se nevzdávám myšlenky, že jednou podpořím jejich počet v republice, zatím bohužel prognóza špatná.

    kozí sýr s chlebem je chuťový orgasmus,)

    jinak k mléku: já mám problémy s trávením některých mléčných výrobků, hlavně jogurtů (zvracím do 30 min. po požití ve většině případů) a takového toho běžného "mléka" (podobný efekt jako u jogurtů). o něco lépe trávím zralé sýry (ala hermelín).
    hrozně mě překvapilo, že u produktů z kozího mléka většinou problém se strávením nemám, i když jsem si obecně přizpůsobila jídelníček, třeba místo jogurtu tvaroh etc.
    a ten kozí pach se dost různí, jsou produkty, kde není nikterak výrazný. ovšem kozina mi voní lépe než ovčí pach třeba.
    mně přijde kozí pach vyloženě léčivý, taková něžná a přesto hluboká živočišnost:))
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PATISLAV: some ethnic groups are more likely to be affected than others because their diets traditionally include fewer dairy products
    http://kidshealth.org/teen/food_fitness/nutrition/lactose_intolerance.html

    Z tabulky porovnání zemí: http://en.wikipedia.org/wiki/Lactose_intolerance vyplývá, že to není podmíněno primárně geneticky jako spíše kulturně (rozdíly mezi severní a jižní Itálií, rozdíly mezi Španělském a Španěly v jižní Americe, nízká míra intolerance v Indii apod.). Genetický problém se z toho stal až sekundárně.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ECLECTICA: Pokud vím, přestává se tvořit právě tehdy, když člověk mléko vysadí z jídelníčku.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PATISLAV: s laktózou je to tak, že cca u 30% lidí se během růstu a dospívání přestává tvořit enzym k jejímu štěpení. To platí pro nás, v Africe nebo Asii jsou ta čísla ješta vyšší. S pitím mléka v dětství to nic moc společného nemá, to je genetická záležitost.
    Navíc je rozdíl mezi alergií a intolerancí, ale to bychom zabíhali moc daleko od tématu diskuse.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Jak jsem psal, ty alergie opravdu nemůžete házet do jednoho pytle. Dobře je to vidět právě na laktóze. Pokud budete pít mléko od malička až do dospělosti, nebudete mít problém. Pokud Vás ale matka odstaví a vy už mléko od té doby nepozřete, s největší pravděpodobností si vypěstujete k laktóze intoleranci. Na druhou stranu, pokud máte alergii na lepek, nemusíte se o tom za celý život dozvědět, pokud budete požívat jen rohlíky, knedlíky a další výrobky z hladké mouky (akorát budete pobledlí, unavení, možná plešatí a nevelcí vzrůstem). Pak si ale jednoho krásného dne dáte celozrnné pečivo, kde je obsah lepku mnohem vyšší a už se vezete (průjem, krvácení...)
    LALINA
    LALINA --- ---
    SCHWEPZ: to je objev lidí a doktorů kteří se tím mnoho let zabývají... ne můj výmysl...ale já s tím souhlasím, to, co zminuješ ty, jsou práve tya potlaceny agrese - (dokonce i obrana před toxiny a městským stresem, postoje přejaté od rodičů:(nedávej to do pusy, dostaneš žloutenku apod..) jsou jen tranformovanými agresemi jak smerem ven, tak i smerem proti sobě samému, pokud se nemuzou projevit navenek... ale to je asi na delsí psychologickej výklad)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    LALINA: tak nevím, alergii bych s agresí moc nespojoval :)

    já bych nabídnul jinou soukromou pseudo-vědeckou teorii: domnívám se, že narůstající počet alergii je způsoben především
    * stravou (hnojená, umělá, chemie, nevyvážená)
    * genetikou (jak žili rodiče a prarodiče, s jakou chemii se jejich organismus setkal a jak reagoval)
    * a tím, že lidé nepřichází často do kontaktu s pylem (ve městě je ho málo) a organismus reaguje potom neadekvátně
    * nakonec to jsou individuální specifika - jak lidé reagují na prostředí postmoderních měst, jak mají narušenou imunitu (elektromagnetický smog z přístrojů, oblečení z nepřírodních barvených materiálů, smog a mikroprach - imunita souvisí s horním a dolním dýchacím ústrojím, ap. aj.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    SCHWEPZ: Jojo, varoáza.. Před pár lety pomřely včely skoro v celých středních Čechách..
    LALINA
    LALINA --- ---
    jenže do našich slušných a civilizovaných lesů žádný divoký zvířata ani včely nepatří, víte? jsou totiž nebezpeční a mohli by nám popíchat naše lesoturisty! to nesmíme dopustit, všechno zle a nebezpečné musíme z lesa dostat pryc, vyhubit a dostat pod kontrolu !
    Na to jsou lidská práva, žeano. Každý má právo jít si kam se mu zachce a být tam patřičně zabezpečen! Přes to nejede vlk..pardon... vlak
    LALINA
    LALINA --- ---
    alergie jsou potalčené agrese, způsobené stresy všeho druhu... jak se to potom projeví navenek, je už variabilní.... čím víc jsou lidi odtržení od přírody a jsou držení v neustálém strachu z bacilů a nečistot odmalička, tím větší pravděpodobnost alergií a astma apod...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    A ještě si dovolím upozornit na zajímavé, i když někdy dosti překvapivé články jednoho pána z USA - na blistz.cz mu vyšel překlad mnoha článků - viz: http://www.blisty.cz/aut/2662/art.html a některé stojí za to, i když s mnohým nesouhlasím, má zajímavé uvažování a klade palčivé otázky.


    "John Michael Greer (b. 1962 in Bremerton, Washington) is an American author, independent scholar, historian of ideas, cultural critic, Neo-druid leader, Hermeticist, environmentalist/conservationist, blogger, novelist, and occultist/esotericist" http://en.wikipedia.org/wiki/John_Michael_Greer

    Dnes vyšel další překlad:

    Zatímco byla globalizace příznivci i nepřáteli označována za definitivní triumf korporátního kapitalismu, lze ji mnohem lépe pochopit jako pokus selhávajícího systému živit iluzi ekonomického růstu transferem výroby zboží a služeb do ekonomik, které podle právě zmíněných standardů jsou méně efektivní než ekonomiky průmyslového světa. Bez deformujících účinků imperiální tributární ekonomiky se práce ukázala být o dost levnější než energie, takže výsledek byl výhodný a dovolil průmyslovým státům udržet jejich přehnané životní standardy o pár let déle.
    http://www.blisty.cz/2010/4/12/art52043.html
    Rád bych teď promluvil o třech takových hádankách. Žádná z nich není neřešitelná, ale všechny poukazují na dosti nevítanou realitu, která při formování ekonomiky ve věku, který kolem nás právě začíná, sehraje významnou roli - a na rozdíl od postav dětského románu nemůžeme počítat s vykoupením z vlastních nesnází neočekávaným objevením kouzelného prstenu, tak jako se to stalo Bilbovi. Zde jsou ty hádanky:

    Za prvé: Je to nejstarší stroj na světě; vztyčil největší světové monumenty a většinu z nich také zničil, zachránil životy milionů a srovnatelné množství jich zničil; a když není v chodu, nikdo ho nevidí. Co to je?

    Za druhé: Existuje zcela prověřený, ekonomicky životaschopný způsob využití solární energie, který vůbec nepotřebuje energetickou dotaci ze strany fosilních paliv, a každý mainstreamový ekonom se domnívá, že zbavit se ho všude tam, kde je to možné, je klíčem k prosperitě. Co to je?

    Za třetí: Dva dělníci v různých zemích pracují ve stejné továrně, používají stejné nástroje k výrobě stejných produktů. Jeden z nich vydělává dvacet dolarů na hodinu plus benefity; druhý dostává dva dolary denně zcela bez benefitů. Jak je to možné?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam