• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Teď jsem jel na kole do vedlejší vesnice něco zařídit a po cestě (4km) jsem v příkopu sebral 8 PET lahví - docela slušná četnost. vzhledem k tomu, že nám dochází obaly na stromky v sadu, beru to jako "ochranný materiál zdarma". ale je to hrozný, jak lidi uvažujou, že jsou schopný něco dopít, stáhnout okénko a mrštit to ven. nechápu to. to přece nemůže být jen výchovou - to musí být problém komplexního přístupu k realitě, světu...
    ANNA
    ANNA --- ---
    jo, to je ten detail, který zatím tak nějak zůstává víceméně vytěsněn:)
    LALINA
    LALINA --- ---
    :-))))))
    on ani človek zatím neumí trávit plasty nebo toxiny anebo dýchat zamořenej vzduch..
    ANNA
    ANNA --- ---
    otázka je, jestli by se jejich pohled změnil, kdyby to viděli.
    známe to, racionalizace, vytěsnění, et cetera. lidový darwinismus pak dodá, že ptáci holt umřou, protože si neporadí v dravých vodách trhu.
    trh - trhat.
    LALINA
    LALINA --- ---
    tohle by meli videt ti, co razej to heslo "zijeme, jak chcem, přiroda si s tím poradí, nebojte se"
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    TAMARIX: A když tam najedete do nabídky "Runnning the Numbers II", tak je tam série fotek, která přesně vystihuje to, o čem se tu teď bavíme.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    KOKES: Nejen ryby.. :-(

Existuje fotograf, který se v rámci jednoho projektu zabýval focením kostřiček ptáků a vůbec toho, co z nich zbylo a to něco nebylo jen peří..

Mrkněte sem: http://www.chrisjordan.com/ , je to záložka Midway. Vůbec všechny jeho fotky jsou silným ekologickým poselstvím.

Kdo umí anglicky, tak tady jedno video: http://www.greendaily.com/2009/10/27/chris-jordan-photographs-plastic-inside-dead-birds/
    KOKES
    KOKES --- ---
    SCHWEPZ: je hrozná, ryby si ty kousky pletou s potravou, viděl jsem jak chcípou, když se jim to šprajcne ve střevech:-(
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    tohle mě trochu dneska nadzvedlo, musím najít další info:

"nedavno jsem v respektu (minule vydani) cetl jak jsou more plny plastu. a to nikoli jen pytliku a PET flasek. ty plasty jsou rozemlete na mikrocastice mensi nez plankton a v nekterych mistech uz dosahuji proti planktonu sedminasobneho mnozstvi."
    (repost z klubu III,světová)

četl jsem již o velké hordě odpatků v oceánu:

..ale tahle věc s mikro plastem ve vodě je hrozná. stejně hrozná jako čínské pověry o žraločí hřbetní ploutvi, které zapříčinily polo-vyhubení kladivounů u pobřeží číny (evoluce - žralok a "skoro beze změny" 250milionů let, krokodýl 170 milionů let, strom-rod-rozvětvení "homo" starej 3 miliony.)

PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KLOUCZEK: aha, člověk zase myslí na dobro přírody, která si sama poradit neumí...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KLOUCZEK: ach tak. a to je mi líto. to kvůli šíření nemocí?
    KLOUCZEK
    KLOUCZEK --- ---
    SCHWEPZ: každý neznámý včelstvo, který přilítne na tvou zahradu bys měl jako majitel pozemku podle zákona spálit.divoký včely už vymřely :-((
    LALINA
    LALINA --- ---
    kdo byste se chtěl zúčastnit bohoslužby na Den Země a besedy s Václavem Cílkem v Salvátorovi....
    http://www.gja.cz/pozvanky/ekum_bohosluzba_100420.pdf
    LALINA
    LALINA --- ---
    já mám kozí produkty moc moc moc ráda, krome mlíka, mlíko nepiju žádné, dokonce ani sojové:-)
    ANNA
    ANNA --- ---
    SCHWEPZ: taky jsem viděla a dost mě zaujalo. já mám kozy ráda furt se nevzdávám myšlenky, že jednou podpořím jejich počet v republice, zatím bohužel prognóza špatná.

kozí sýr s chlebem je chuťový orgasmus,)

jinak k mléku: já mám problémy s trávením některých mléčných výrobků, hlavně jogurtů (zvracím do 30 min. po požití ve většině případů) a takového toho běžného "mléka" (podobný efekt jako u jogurtů). o něco lépe trávím zralé sýry (ala hermelín).
    hrozně mě překvapilo, že u produktů z kozího mléka většinou problém se strávením nemám, i když jsem si obecně přizpůsobila jídelníček, třeba místo jogurtu tvaroh etc.
    a ten kozí pach se dost různí, jsou produkty, kde není nikterak výrazný. ovšem kozina mi voní lépe než ovčí pach třeba.
    mně přijde kozí pach vyloženě léčivý, taková něžná a přesto hluboká živočišnost:))
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PATISLAV: some ethnic groups are more likely to be affected than others because their diets traditionally include fewer dairy products
    http://kidshealth.org/teen/food_fitness/nutrition/lactose_intolerance.html

Z tabulky porovnání zemí: http://en.wikipedia.org/wiki/Lactose_intolerance vyplývá, že to není podmíněno primárně geneticky jako spíše kulturně (rozdíly mezi severní a jižní Itálií, rozdíly mezi Španělském a Španěly v jižní Americe, nízká míra intolerance v Indii apod.). Genetický problém se z toho stal až sekundárně.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ECLECTICA: Pokud vím, přestává se tvořit právě tehdy, když člověk mléko vysadí z jídelníčku.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PATISLAV: s laktózou je to tak, že cca u 30% lidí se během růstu a dospívání přestává tvořit enzym k jejímu štěpení. To platí pro nás, v Africe nebo Asii jsou ta čísla ješta vyšší. S pitím mléka v dětství to nic moc společného nemá, to je genetická záležitost.
    Navíc je rozdíl mezi alergií a intolerancí, ale to bychom zabíhali moc daleko od tématu diskuse.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Jak jsem psal, ty alergie opravdu nemůžete házet do jednoho pytle. Dobře je to vidět právě na laktóze. Pokud budete pít mléko od malička až do dospělosti, nebudete mít problém. Pokud Vás ale matka odstaví a vy už mléko od té doby nepozřete, s největší pravděpodobností si vypěstujete k laktóze intoleranci. Na druhou stranu, pokud máte alergii na lepek, nemusíte se o tom za celý život dozvědět, pokud budete požívat jen rohlíky, knedlíky a další výrobky z hladké mouky (akorát budete pobledlí, unavení, možná plešatí a nevelcí vzrůstem). Pak si ale jednoho krásného dne dáte celozrnné pečivo, kde je obsah lepku mnohem vyšší a už se vezete (průjem, krvácení...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam