• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---

apropos: podařil se další unikátní počin našich ochránců přírody a rozmanitosti: Střevle potoční se vrací do našich vod (http://www.zdarskevrchy.cz/rybniky-reky/2640) - je to rybka závislá na čistotě vody a tak na konci 20tého stroletí zmizela - naštěstíí se podařila její introdukce. tak jí přejte dobré rozmnožení!!! :)

http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99evle_poto%C4%8Dn%C3%AD
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "Na letiště ve Frankfurtu nad Mohanem od pátku nepřilétlo ani jedno letadlo s čerstvými rybami určenými pro evropské zákazníky. Lidé v Evropě si tak nemohli koupit čerstvého okouna dopravovaného z Keni."
    http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/nakupy/clanek.phtml?id=666202

a to jim naše evropské ryby nechutnají? :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    maso jím vzácně, soju jako takovou vůbec - snad nekde v necem je... třebas nějaký tofu pomazánky asi...trendy nenosím nic....ale kupuju hadry bud u vietnamců - a nebo v sekáči, ale ted mi je skoro všechny zrušili...
    KOKES
    KOKES --- ---
    dnes jíme na celé Zemi 5x více masa, než před 50ti lety. K tomu bylo potřeba vybudovat průmysl, který tyto potřeby zajištuje. Výrobu masa(nikoliv chov zvířat) podporuje výroba sóji na polích vzniklých vykácením amazonských pralesů. Náročné na vodu a pesticidy, likviduje amazonii, nicméně přináší Brazílii 10 miliard dolarů ročně.

jedny "trendy" jeans představují 25000 litrů vody a 150 litrů nafty. Než dorazí do evropy, urazí po světě 60 000km.

Země krásná neznámá III díl, Z1 tv dnes 20:00.
    LALINA
    LALINA --- ---
    no já hlavne kecám a nadávám :-)))
    Nikomu nic teda nenutím, ale informuju o jiných možnostech....
    podepisuju petice a dávám peníze Arnice
    na čundry nechodím a krajina, kam občas zavítám, je vcelku čistá...chci říct, že nikde moc nepotkávám hromádky bordelu...pokud to nekde je (jako kdyz jsme byli s lidma na landartu) tak vezmeme igeliták a taky něco odneseme..příkladem....hm.... jestli jdu příkladem.....snad aspon nikomu nedávám špatnej příklad .-)))
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    LALINA: Čímž se dostáváme k otázce, kdo tady co skutečně dělá pro životní prostředí, potažmo pro přírodu, a kdo je jenom schopnej nadávat, že všichni ostatní jsou prasata.. Je pěkný se tady ujasňovat v tom, že máme úžasné morální postoje, třídit si ten svůj odpad, ale fakt udělat něco, co je vidět je obdivuhodný. Jako nejdůležitější se mi jeví, snažit se, aby co nejvíc lidí přijalo tu "naší filosofii" za svou. Osobně se mi nejvíc osvědčilo nikomu nic nenutit, ale jít příkladem - třeba na vandru ráno po sobě všichni samozřejmě všechno uklidili, ale já jsem šla ještě trochu dál a posbírala jsem i nepořádek, který tam byl ještě před náma, prostě jen tak jako určitý poděkování tomu místu, že jsme tam mohli přespat.. Všichni na to koukali a možná jim to v hlavě secvaklo..
    LALINA
    LALINA --- ---
    SCHWEPZ: SUPER !!! příroda se umí odměnit:-))
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TAMARIX: no přesně!!! myslím si, že je to kombinace "tuposti" (buddhisti říkají, že nevědomost je kořen všeho utrpení), přehršle nových, především obalových materiálů a podivných zlo-zvyků. Řešíme to na našich toulkách taktéž. A tato zhovadilost má ještě jeden rozměr - "zlotřilý primitiv" svůj odpad "napytluje" a aby ušetřil (čas?, peníze?) - nebo z prosté blbosti a neochoty - jme se vzít ty pytle a jede s nimi k lesu. Mno.... a tam je pěkně v skrytu...nejlépe dál od cesty vyklopí. Nebo jsem si všimnul, že ty pytle už ani nevysypávají, jen je tam nechají. Tak si říkám - když už si dali práci s tím pytlováním, proč to nedali někde "k civilizaci" (za sběrný dvůr se někdy platí) - on by se toho někdo ujal. Bylo by to tak lepší, i když ne ideální. My jsme s kamarády v rámci akce "clean up the world" (24.4. v rámci mezinárodních kampaní Dne země a Ukliďme svět! http://www.cleanuptheworld.org/en/ ) minulý rok uklízeli blízký potůček Rojdán a jeho okolí a já jsem se nestačil divit, kolik tam toho za léta bylo. Nakonec to šlo do desítek pytlů (přes tunu "materiálu"), které jsme museli ještě třídit. "Nejlepší" bylo rozbité sklo, to je vyloženě mezi listím a jehličím lahůdka. Ale jsem rád, že tam letos místo bordelu jest blatouch bahenní:

LALINA
    LALINA --- ---
    více sopek!!
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KOKES: Zajímalo by mě, co by se muselo stát, aby se kácení pralesů zastavilo. Napadá mě snad jediná věc: padnutí posledního stromu.
    ANNA
    ANNA --- ---
    btw dnes v Praze úžasná scenérie na nebi, měsíc zřetelný celý, s ozářeným "srpkem"... a taky naprosto čisté nebe, uzavření vzdušného prostoru má své plusy:)

a díky za recept na sliz
    KOKES
    KOKES --- ---
    TAMARIX: je to kryplovina v lidech, tuhle jdu po schodech v domě a vidím na parapetu povalenou kytičku bez květináče. Co to musí bejt za krypla, když otevře okno a vezme plastový květináč za 3kč z kytičky, kterou si tam soused dal, aby si zkrášlil chodbu.
    LALINA: ještě by to chtělo nějakou sopku v amazonských pralesích, které jsou káceny pro pole na kterých americké firmy pěstují sóju pro evropský dobytek. Obchod jako kráva..
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    SCHWEPZ: Ještě k té problematice odpadů okolo příkopů apod. Nejen na různých vandrech po vlastech českým jsem narazila na, nejen pro mě, velice záhadný, neřku-li paranormální, jev - jdeme lesem, loukama, polema,.. naprostá divočina, nekvalitní nezpevněná cesta plná výmolů, civilizace kdo ví kde.. A najednou! Tu stará televize, tu zpola vysypaný pytel plný dětských použitých plen, tu hromada stavební suti,.. Pokaždý strašně řeším, jaký pud k tomu ty lidi žene. Já být primitiv, tak to v nejhorším případě nacpu v noci sousedovi do popelnice nebo to nasypu k ceduli označující konec obce, ale rozhodně by mě nenapadlo, tahat se s tím někam do horoucích pekel. Přijde mi, že to už je mnohem pohodlnější to naložit a odvést pěkně pohodlně někam do sběrného dvora, na skládku, do sběru nebo co já vím.. Napadá mě, že je to třeba nějaký zakořeněný zvyk po předcích, kdy za každou vesnicí byl nepsaný smeťák a tam se navozilo kde co. Jenže tehdá ještě nebyly umělý hmoty a navíc takové poctivé smeťáky už mají v pravdě značnou historickou cenu (a že jsem jich pár prozkoumala.. :-)).
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    ECLECTICA: Přesně ti to nepovím, ale rozhodně neperu každý den (spíš za jeden a půl týdne) a sliz mi v pohodě vydrží a to ho dělám asi do 3/4 kýblu od Primalexu.. Nedovedu si ani představit, že by se to nějak mohlo kazit..
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    LOONA: Ježiš, to se vůbec neomlouvej!!! ;-) Já jen, aby třeba PATISLAV neprskal, že mu tu z toho děláme drogistickou poradnu.. :-)) Jinak mrkni sem: [ TAMARIX @ Ochrana přírody ] , dávala jsem tam pár odkazů na diskuse, které se zabývají ochranou ŽP ze sociálně/praktického hlediska (biopotraviny, přírodní kosmetika apod.).
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TAMARIX: díky moc. Jak dlouho je ten sliz pak použitelný?
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    LALINA: Si pomalu říkám "díky za tu sopku.." :-)). Pokud Tě zajímá problematika dovážených květin, jejich pěstování apod., tak už na toto téma dokonce vznikla diplomová práce, která je ke stažení tady: http://is.muni.cz/th/74699/fss_m/ . Možná si už na to narazila, citovali to v článcích v Ekolistu i Sedmé generaci.
    LOONA
    LOONA --- ---
    TAMARIX: O tom druhém klubu jsem nevěděla, pardoon :o) Děkuji mnohokráte a omlouám se za přerušení. Čtu to tady a rvu si vlasy !

Dík !
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    LOONA: Ten sliz je samozřejmě 100% biodegradabilní, není tam nic, co by se v přírodě nerozložilo, ničemu to nevadí - nejsou v tom fosfáty, zbytečná parfemace, která je alergizující.. U toho biotextilu jim jde spíš o to, že je to vyráběný fakt naprosto čistě rostlinně a to mýdlo už je v tom případě braný jako něco cizorodého. Nevím, jestli jsem to dobře vysvětlila, kdyžtak se zeptej přímo v klubu o biotextilu.. Každopádně na běžný textil je mýdlový sliz v pohodě. Vyzkoušej.. :-)

Jinak bude asi záludno se s podobnými diskusemi přesunout do klubů tomu určených, aby se všude neřešila domácí ekologie. I když je to samozřejmě provázaný a díky za každého, kdo přejde na něco šetrnějšího.. ;-)
    LOONA
    LOONA --- ---
    TAMARIX: Aha, takže ani ten sliz není úplně ok, protože jinak by se na ten textil dal použít. V čem je chyba?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam