• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody

Ochrana přírody

- klub pro odbornou i laickou veřejnost, které není lhostejný stav našeho i světového životního prostředí

V tomto klubu uvítám:

1) Diskusi nad převážně lokálními a konkrétními problémy životního prostředí - zastavování zelených ploch, vznikající skládky, kácení stromů, vybíjení zvěře, znečišťování vod, "zkulturňování" krajiny apod. Mělo by jít hlavně o vlastní zkušenosti - co jsme viděli a co jsme pro ochranu přírody udělali. Přidejte obrázky!

2) Domlouvání nějakých drobnějších akcí. Boj s úředním šimlem provádějte zde: [ Obrana občana ]

3) Tlachání o obecných problémech (ztráta druhové diverzity, kácení pralesů, šíření pouští, znečištění vod, smysl zoologických zahrad, regenerační schopnost přírody apod.). Diskuzi o globálním oteplování zkuste minimalizovat.

4) Sdílení zkušeností z práce v neziskovkách.

rozbalit záhlaví
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    LOONA: Ten sliz je samozřejmě 100% biodegradabilní, není tam nic, co by se v přírodě nerozložilo, ničemu to nevadí - nejsou v tom fosfáty, zbytečná parfemace, která je alergizující.. U toho biotextilu jim jde spíš o to, že je to vyráběný fakt naprosto čistě rostlinně a to mýdlo už je v tom případě braný jako něco cizorodého. Nevím, jestli jsem to dobře vysvětlila, kdyžtak se zeptej přímo v klubu o biotextilu.. Každopádně na běžný textil je mýdlový sliz v pohodě. Vyzkoušej.. :-)

Jinak bude asi záludno se s podobnými diskusemi přesunout do klubů tomu určených, aby se všude neřešila domácí ekologie. I když je to samozřejmě provázaný a díky za každého, kdo přejde na něco šetrnějšího.. ;-)
    LOONA
    LOONA --- ---
    TAMARIX: Aha, takže ani ten sliz není úplně ok, protože jinak by se na ten textil dal použít. V čem je chyba?
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    LOONA: Recept na mýdlový sliz jest tu:

Na výrobu a uchování budete potřebovat asi 10-ti litrový kýbl nejlépe s víkem (já používám od barvy na malování), starší vařečku nebo jiné „míchátko“, kostku mýdla na praní a kelímek (2,5 dcl) krystalické sody na praní nebo půl kelímku práškové sody na praní. Mýdlo nastrouhejte na struhadle (nebo použijte robot) a rozpusťte v malém množství teplé vody. Po důkladném rozpuštění dolijte do 10-ti litrů a pomalu přimíchávejte sodu. Poté nechte kbelík odstát. Zhruba do půl dne vám obsah zeslizovatí. Na paní přidejte 1 – 2 kelímky (podle velikosti pračky a zašpinění prádla) přímo do bubnu pračky.

(Zdroj: [ ULI @ EKOLOGIE V DOMÁCNOSTI A KAŽDODENNÍM ŽIVOTĚ ] , ale v podstatě je to to samé, co uvádí Markéta Kalistová v Sebezpytu). Nevšimla jsem si, že by to zanechávalo skvrny na černém oblečení. Měla jsem jen problém se zachycováním nerozpuštěných kousků mýdla na svetrech, ale to je danou nízkou teplotou praní vlny, při který se to tak dobře nerozpustí.

Hezký článek o mýdlových ořeších je zde: http://www.ekolist.cz/zprava.shtml?sh_itm=a5586ed451b8de687dba568a1fd88390&sel_ids=1&ids[x4f57b34ba051c204a030e7fc9405d7fe]=1 . Ve zkratce jde o to, že sice je to 100% přírodní, ale tahá se to sem přes půl světa. Filosofií by mělo být spíš to, aby člověk používal nejvíce ekologicky šetrný způsob dostupný v jeho regionu. Nicméně, například ID JANYNA, která sem spolu se svým partnerem dováží biotextil (mrkněte sem: [ Biotextil ] ), upřednostňuje právě mýdlové ořechy a to proto, že biotextil od nich je fakt maximálně přírodní, barvený rostlinými barvivy, bělený sluncem.. a použití čehokoli nepřírodního by "zabilo" tu přirozenost, protože by už na materiálu zanechalo stopu.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LOONA: taky by mě zajímala technologie výroby.
    LOONA
    LOONA --- ---
    Stydím se za Ecover (byť lidi kolem mě používaj Lanzu a spol.) a žádám (přímo prstíčkem hrabu) o návod k výrobě toho mýdlového maglajzu. Rovněž se ptám, zda to nenechává bílé fleky na černém oblečení a zda se tím nezanáší pračka. Poslední věc, co prací kaštany či ořechy či co to je?

Dík !
    LALINA
    LALINA --- ---
    KOKES: už se to začíná měnit a bude čím dál víc....zrovna o tom diskutujeme v Labyrintu... téma je asi žhavé a jde napříč kluby:-)))

jeden, kam se to hlavně hodí, je asi tuten:
    [ LOHAS -Lifestyles of Health and Sustainability - LOHAS ]
    KOKES
    KOKES --- ---
    LALINA: potíž je v tom, že si některé věci prostě nekoupíš, protože je nikdo nevyrábí z důvodu, že "lidi chtějí to, co vidí v TV, nebo co nějaká celebrita používá, protože jí to poručil říct výrobce v tv šotu". Například levný ekologický prací prášek je vpodstatě oxymoron:-) lidi kupujou to, co jim řeknou v TV, ti co "prohlédli" vyráběj podomácku mazláky. K čemu tedy výrobci a celá distribuční síť? Dálnice plné kamionů, které vozí zboží jež kupují "zmanipulovaní"? Těch oborů je spousta, klíčové slovo je "neprodávám vám jídlo, abych vás vyživil, ale abych zbohatl"
    LALINA
    LALINA --- ---
    tohle je taky pěkná zhovadilost....

Běsnění sopky má negativní dopad i na keňské vývozce květin. Denně kvůli němu přicházejí až o dva miliony dolarů. "V posledních dvou dnech jsme nebyli schopni letecky dodat žádné květiny. Jindy vyvážíme zhruba 400 až 500 tun denně," uvedla asociace keňských vývozců květin. Keňa se na dovozu květin do Evropské unie podílí více než třetinou.
    LALINA
    LALINA --- ---
    já jsem od revoluce v opozici, ale není to sranda , ten tlak byl rok od roku tvrdší a tvrdší....a víc a víc spolubčanů kelm me blblo a blblo...ach..ale ted cítím, že se to, co se stalo cca před 9ti lety, už přece jen projevuje i navenek a už to nevypadá tak hrůzostrašně...
    LALINA
    LALINA --- ---
    KOKES: ale nikdo nás (zatím a natvrdo) nenutí v tom setrvávat, když už jsme se probudili, žejo....
    KOKES
    KOKES --- ---
    já se bojím, že za ten stav u nás můžou hlavně obchodníci.
    Reklamy všude, průzkumy co kdo kupuje, vymývání mozků co musíme mít, jaký máme mít životní styl, pořady v TV (vaření, chalupa jako hra, byt, jak se staví sen), sběr dat jak kdo žije, čím se zabývá, za tím vším je snaha prodat co nejvíc výrobků.
    Nechali jsme obchodníky vlézt do našich životů/soukromí a dělat si tam, co chtějí. Dokonce určovat naše morální hodnoty.
    LALINA
    LALINA --- ---
    přesně.
    ten človek, co chodí po Praze v igelitovém oevralu, skafandru, má možná pocit, že je nebezpečno nejen v přírodě, ale i ve meste a proto je nutné se chránit..
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    LALINA: Bezpečí je vůbec takové zaříkávadlo dnešní doby. Co nevidět budeme v takovém bezpečí, až z toho zcvokneme :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    dodali by, že nase civilizace je totalne nemocná....
    LALINA
    LALINA --- ---
    no to je presne ono.....člověk uplne - a třeba i mimochodem - ztratil pokoru, s jakou dřív k přírodě přistupoval, protože jasně viděl, že ho živí.... to dnes vidí a cítí jen malokdo....pro nekterý lidi by bylo dobrý udělat z lesů parky... bezpeční před zvířaty, pak taky před lidmi, před hmyzem, před vším, co by mu mohlo nějak znepříjemnit jeho "civilizační pohodlíčko".
    takový odblešený, sterilní stromy, vsude bezepčný a pohodlný asfaltovky, kroviny vymýtit, páč tam by se mohli skrývat zajíci, co přenášej bacily nebo exhibouši, a hlavne vsude nejaký atrakce a stánky s občerstvením, aby se lidi v tom lese nenudili...
    ANNA
    ANNA --- ---
    kdo se bojí, nesmí do lesa...
    přijde mi zavádějící ta myšlenka, že nějaká "věc" může mít jenom "plusy", že "mínusy" se dají eliminovat. je to taková touha neurotika po absolutním požitku, mít přírodu bez obtěžujícího hmyzu, predátorů, možná i padajících větví a stromů apod. ale tehle jev se imho projevuje ve všem. nic nedat a dostat všechno... Freud a Jung by k tomu jistě něco dodali:)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    LALINA: můj táta třeba říká, že vlci nemají v lese co pohledávat, že on, když jde do lesa, se v něm chce cítit bezpečně. A to přitom nejde o člověka, který by měl k přírodě negativní vztah.
    LALINA
    LALINA --- ---
    přesně tak... zrovna jsem o tom tdko nekde četla článek..ale to bylo v nejakým časáku pro bio lidi, čili víceméně ty rozumější lidi... jinak se to moc nenosí, protože to je těžká hereze proti současnému náboženství
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LALINA: ona už ta idea věčného pokroku (kdyby se alespoň soustředil na něco podstatnějšího, než je zahlcování světa výrobky, které budou za rok-dva out a nahradí je nové, které si spousta lidí koupí, aby měli pocit, že jdou s dobou) a nekonečně pokračujícího hospodářského růstu a vyšších zisků je sama o sobě neudržitelná.
    LALINA
    LALINA --- ---
    ten odklon člověka od přírody je jasnej... u nekoho je to takový odtržení, že ho nazývám "ropákem"...
    je to o lidské pýše, hlouposti a touze po pohodlí a pokroku...za každou cenu.
    Dnes je to hodně i o reklamě a celkově pěstovaném povědomí, že příroda je nebezpečná, špinavá a záludná...
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    SCHWEPZ: Pro mě se jako největší paradox lidské existence jevilo, když jsem v příkopě zahlédla láhev od jakéhosi probiotického mléčného nápoje, který má pomoci se zažíváním, navodit rovnováhu v organismu a kdesi cosi.. Úplně z toho čiší to, že člověk sám sebe bere jako něco samostatného, izolovaného.. Vždyť přece už jen to, co říká definice ŽP - životní prostředí je to to, co nás obklopuje vč. nás samých. Je to víc než logický, ale problém většiny lidí je, že neumí zapnout mozek a myslet v souvislostech. To je třeba vidět i na současném bio a eko trendu - lidi cpou spousty peněz do drahých eko pracích prostředků dovážených z ciziny a do bio jablek a mrkve z Itálie, což je ekologická stopa jak sviň. Peru v plně biodegradabilním mýdlovém slizu vlastní výroby za pár korun a snažím se dávám přednost českému ovoci a zelenině - vždyť ono už to vyjde nastejno, jestli do sebe dostanu srágory z pesticidů nebo budu dýchat vzduch znečištěný kamionovou přepravou na dlouhý vzdálenosti.. Samozřejmě nejideálnější je mrkev z vlastní zahrádky nebo od českého biopěstitele.. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam