krom toho myslím, že spousta lidí vůbec neuvažuje logicky, logické uvažování je imho dosti zřídkavé. spousta lidí žije s ideou "po mně potopa", eventuelně "po mně potopa, ale moje děti si snad ještě užijí". vidí maximálně na konec vlastního koryta. a ano, nikdo je nevede k tomu, aby to vypadalo jinak.
proto může pár zelených mluvit o důležitosti toho a toho biotopu, o důležitosti výzkumu v oblasti alternativních zdrojů energie, ale stačí pár siláckých zamítavých komentářů od politických "autorit" a je to vyřízeno. tzn. o logičnost argumentů často vůbec nejde, jde jen o působení. lidi prostě logiku nechápou (není to pro ně logické), ale nevědomě "chápou", když na ně někdo silně zapůsobí. je to imho jen nevědomá volba na základě slasti. mezi "imponuje" a "nechápu" je pak volba jasná, byť se to bytosti uvažující může zdát šílené a nebezpečné.
zas na druhou stranu mi přijde docela zajímavé, jak se politika a systém vlády postupně vyžívá a je čím dál jasnější, že je to takové divadlo. vůbec se nějak pohybujeme v době, kdy se postupně stává běžností, že kvalita je jen v dojmu, jaký kdo dokáže o něčem vzbudit. je skoro jedno, co máte za telefon, jakého máte operátora, v jakém krámě nakupujete, koho volíte, rozdíly těch věcí a služeb jsou minimální, liší se jen kecy okolo (a to taky jen na první pohled).
doufám, že postupně přibývá lidí, kteří si uvědomují širší souvislosti a budou tohle vědomí schopní předat svým dětem a tak dále. ale nakonec je to stejně do velké míry nouze, co naučí Dalibora housti, přijde mi. spousta lidí se prostě asi omezí až tehdy, když nebude jiná možnost.