• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody

Ochrana přírody

- klub pro odbornou i laickou veřejnost, které není lhostejný stav našeho i světového životního prostředí

V tomto klubu uvítám:

1) Diskusi nad převážně lokálními a konkrétními problémy životního prostředí - zastavování zelených ploch, vznikající skládky, kácení stromů, vybíjení zvěře, znečišťování vod, "zkulturňování" krajiny apod. Mělo by jít hlavně o vlastní zkušenosti - co jsme viděli a co jsme pro ochranu přírody udělali. Přidejte obrázky!

2) Domlouvání nějakých drobnějších akcí. Boj s úředním šimlem provádějte zde: [ Obrana občana ]

3) Tlachání o obecných problémech (ztráta druhové diverzity, kácení pralesů, šíření pouští, znečištění vod, smysl zoologických zahrad, regenerační schopnost přírody apod.). Diskuzi o globálním oteplování zkuste minimalizovat.

4) Sdílení zkušeností z práce v neziskovkách.

rozbalit záhlaví
    LALINA
    LALINA --- ---
    ANNA: ne, etika není lidkej výmysl....
    víč, chudák ona je... vidím celou tu její strašlivou bídu...taky se nedívám jenom na "teď".... zajmala by me ta ženská třeba po dalších deseti, dvaceti letech...
    ale možná má opravdu postiženej mozek, poskozenej... a mozna opravdu necítí nic kromě toho štestí.... nicméně tam trochu prossvítá, že někde hloubeji si uvedomuje, co se deje... a nechtela bych zažít, až se jí to jednou otevře....
    ANNA
    ANNA --- ---
    no, ať je to dobře vymyšlená fikce, nebo skutečnost, tak mi právě přijde, že to může dobře zrcadlit tu relativitu vnímání. je někdo chudákem, když se jako chudák necítí? prostě někdo může opovrhovat tímhle typem lidí, tyhle typy lidí zas můžou opovrhovat jím. imho to taky ukazuje, nakolik je určující lidská zkušenost.
    někdo brání rejžování virtuálních peněz, protože peníze jsou prostředkem slasti, někdo brání lesy, protože jsou prostředkem slasti. samozřejmě z etického hlediska se to zas jeví jinak, ale kdo ví, jestli etika není právě jednou z těch ideologií a nadějí... :))

podle článku mi přijde, že metoda, jak se zbavit vlády takovýchto pracháčů, je leda je pozabíjet,) nebo jim vymýt mozek.
    LALINA
    LALINA --- ---
    ECLECTICA: nicméně, když se odvážím pohledět zpříma do očí drsné skutečnosti, mám takovej dojem, že tohle opravdu může být i pravda....
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LALINA: já myslím, že to je smyšlené. Nicméně to jenom dotahuje smýšlení většiny do extrému.
    LALINA
    LALINA --- ---
    ANNA: tyjo, tuhle zenskou si musel nekdo vymyslet...je možný, že takový lidi FAKT žijou?? ... chudák....
    ANNA
    ANNA --- ---
    z trochu "jiného" šálku, nicméně mi přijde, že se nabízí spousta souvislostí.
    http://ona.idnes.cz/penize-jsou-jedinym-smyslem-meho-zivota-tvrdi-ceska-milionarka-pwc-/ona_ony.asp?c=A100419_103133_ona_ony_ves
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    ECLECTICA: Ano, jakkoli k Havlovi bych výhrady měla, tohle bych mohla z fleku podepsat.
    JAGA
    JAGA --- ---
    ECLECTICA: Úžasný!!! Musím přiznat, že já už volební programy politických stran vůbec nečtu, nejvýš někdy mrknu v novinách do takových těch srovnávacích tabulek, jak co řeší, ale pravda je, že spousta věcí pokládaných za důležité pro mě důležitá není - jako zrovna růst HDP. Nebo ta zaměstnanost a práce pro práci - jasně, on neexistuje jen klasický frustrovaný nezaměstnaný, ale existují taky alternativy, lidi pracující dobrovolně, nebo částečně soběstační, protože si toho hodně vypěstují a různé ěvci si zajišťují v rámci své komunity, a tak podobně.
    LALINA
    LALINA --- ---
    ECLECTICA: je to SUEPR . dej to prosím do obrany občana.
    JAGA
    JAGA --- ---
    Na české Wikipedii se píše, že datum Dne Země bylo zvoleno podle Leninových narozek, ale to je asi nějaká (pravičácky-betonářská) provokace. Anglická Wikipedie:
    It was founded by U.S. Senator Gaylord Nelson as an environmental teach-in held on April 22, 1970.[1] Earth Day is celebrated in spring in the Northern Hemisphere and autumn in the Southern Hemisphere.
    LALINA
    LALINA --- ---
    ANNA: a ze me se zase stává pravicovej nácek:-))))))

to se můžeme dobře doplnovat .-)))

ale spíš bych řekla konzervativní, nez pravicovej, pravicový je moc o politice, ale ja jsem tak nejak pro tradiční životní styl... tedy s tradičními hodnotami...ahm.... no radsi koncim, at se do toho nezamotám...
    LALINA
    LALINA --- ---
    TAMARIX: to je teda fakt .-)) prominte, tohle jsem sem fakt tahat nechtěla....
    ANNA
    ANNA --- ---
    TAMARIX: jo, ze mě se třeba stává levicový nácek, takže jde o velmi pohyblivé kategorie.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    ANNA: Je to hraní se slovíčkama místo toho, aby se koukalo na konkrétní příčiny a následky.. Ne všechny levicový strany jsou komunistický a ne všechny pravicový strany jsou náckové..
    ANNA
    ANNA --- ---
    levicový je najednou kdeco, co není primárně o rozumném (čti bezskrupulózním) využívání zdrojů. stejně tak, jak je vidět aspoň z článku o politice níže, je česká levice pro těžbu uhlí, země nezemě.

dyť je to dneska jedna z kouzelnejch formulek, jak někoho znemožnit, když ho nazveme komoušem a levičákem. (viz. kampaň proti odpůrcům vybudování radaru v Brdech, kdy na ně vytáhli, že je sponzoruje Rusko.) "objímáš strom, jsi špion KGB."
    a fakt nechápu, jak jsou tu lidi posraný z levičáků, jako by s nima snad měli nějakou zkušenost... jestli si lidi myslí, že tzv. levičáctví = bývalý režim, tak mi, prosím, kupte letenku někam do pryč, protože tohle moje nervy neunesou.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    LALINA: By mě zajímalo, jak si představuješ takový levicový, pravicový a středový Den Země.. Schválně! ;-)

Ono nemáš levici jako levici.. Kdybys to vzala do detailů, tak hippies a pankáči byli ve své podstatě levičáci a jak to ve Východním bloku bylo děsně protirežimní.. Feministky, černoši to samý..

Jak zpívá Mňága v jedné písničce: "Jdeme špatnou cestou, tak se nemá cenu hádat jestli vpravo nebo vlevo, jestli východ nebo západ...". Tož tak.
    LALINA
    LALINA --- ---
    TAMARIX: nojo, já už jsem si to v domácím klubu tak trochu utřídila v hlavě .-))) nakonec jsem došla k záveru, že jaký si to kdo uděla, takový to má...
    můj Den zeme levicový není .-)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    LALINA: ?????? Ježišmarjá osobo, co to sem taháš?! Nekoukej se nalevo ani napravo a ber to čistě selským rozumem. Proti Mezinárodnímu dni Země přece nemůže nikdo nic namítat i kdyby to vymyslel já nevím kdo.

A propos - nejvymakanější ochranu přírody, potažmo divočiny, měli v Německu za Hitlera. Ono vůbec celý nacistiský hnutí provázaný s různýma kultama a okultismem mělo blízko i k antroposofii (Rudolf Steiner, valdorfské školy, biodynamické zemědělství,..), divokosti přírody apod. Jednoznačně doporučuji k této problematice knihu "Zvířata ve Třetí říši" ( http://scienceworld.cz/biologie/ochrana-prirody-a-holocaust-nad-knihou-zvirata-ve-treti-risi-2644 ).

Každá myšlenka je zneužitelná, taky dost záleží na kontextu.. Takže fakt to nejde nějak vytřídit podle toho, jestli je to "doprava" nabo "doleva".
    ANNA
    ANNA --- ---
    lesní zákon v celém znění zde: http://lesnizakon.cz/
    ANNA
    ANNA --- ---
    dále:

6. Jsem majitelem menšího lesa. Jaké základní povinnosti má vlastník lesa? Kdo mi poradí jak zalesňovat a kde seženu další odborné informace?
    Základní povinnosti vlastníka jsou vyjmenovány v lesním zákoně č. 289/95 Sb. Vlastník lesa je zejména povinen hospodařit v lese tak, aby byly zachovány veškeré funkce lesa, aby byl zachován genofond lesních dřevin a aby nebyly poškozovány zájmy jiných vlastníků lesa. Každý vlastník musí mít svého odborného lesního hospodáře (OLH), pokud není kvalifikován, aby tuto funkci mohl ve svém lese vykonávat sám. OLH vlastníku lesa poradí se všemi potřebnými odbornými otázkami. Pokud si majitel lesa o výměře do 50 ha nevybere OLH sám, bude mu tuto činnost vykonávat příslušný zaměstnanec (revírník) Lesů České republiky, s. p., a to bezplatně.

z http://www.lesycr.cz/cs/faq.ep/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam