• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    ANNA
    ANNA --- ---
    PATISLAV: tak asi záleží na více faktorech, u některých zvířat asi vypustit do přírody = zabít (ale nevědět), některá můžou napáchat škody...
    myslim, že člověk chca necha nějak zasahuje do přírody, ani by z toho neměl mít trauma, ale asi všechno má svojí míru. prostě pokud se něco tuhle přežene, vrátí se to někde jinde, důsledky asi těžko odhadneme předem.

    spíš mi trochu vadí odchodničení se zvířaty, tzv. množiči čehokoliv, taky asi plně nechápu potřebu chovat v ČR exotická zvířata (natož nakoupit a vypustit, to asi fakt není životně nezbytné, když se toho lidi pak zbavují).
    LALINA
    LALINA --- ---
    já můžu dodávat sklenice, je mi to líto vyhazovat...
    ANNA
    ANNA --- ---
    jinak co se týče zavařenin, tak se nabízím jako vařička, tedy malovařička - pár lidí bych byla alespoň na nějakou dobu schopná zásobit (třeba 5 lidí by dostalo 10 sklenic), zvlášť pokud by třeba někdo na oplátku zazásoboval mě surovinami.

    KUATO
    KUATO --- ---
    JAGA: to tezko, k tomu nam chybi cca 0.72ha pozemku :o))
    JAGA
    JAGA --- ---
    KUATO: Ježiš to je úžasný! Vy tam u vás snad máte pravý rodový statek!
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOKES: :o)). jenze nezapominejme, ze pro spoustu lidi bylo DIY vzdycky zpusob, jak si privydelat k zivobyti. ja bych se bez moznosti odreagovat se po praci na zahrade asi zblaznil. a ostatne - i libi se mi, kdyz se kolem domu hospodari. ono to tak nejak "zije". tezko se to popisuje, ale je tam pritomno "neco", co umre, kdyz se vsechno zatravni, trava se kazdy tyden zastrihne na pet centimentru, vykaci se stare jablone a tresne a zasadi tuje a stribrne smrcky a jedina prace kolem domu je jezdeni se sekackou a dohlizeni, aby se na grilu nepripalilo maso.

    ted, kdyz vyjdu na zahradu, tak mam po kolena vysoky porost rozkvetlych pampelisek, mezi tim koberce nizsiho popence a rozrazilu, mistama trsy bilych hluchavek a kopriv :o)), ve vzduchu se vznasi opadajici okvetni platky ze tri vzrostlych tresni, ktere mame na zahrade, zacinaji akorat nakvetat hrusne, jablone a svestky. vsude je plno vune z tech stromu, do toho vcely.. cmelaci kralovny a mensi vcely samotarky si hledaji mista, kde by mohly zalozit novou kolonii/naklast vajicka. stara stodola s odrpanou vapennou omitkou je prave pro samotarky idealni. casto jenom tak stojim a koukam, jak to castecne zchatrale jen tak zeje. prijde mi to jako hrich opravit, vyrezat, posekat.. vratit se do dnesni "uhlazene" doby.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Jak se díváte na takovéto vypouštění exotických druhů do přírody?
    [ PIPLA @ Daruji, přenechám, vyměním, dám za odvoz nebo do 150,- (nabídka i poptávka:-) ]

    Vím, že třeba želvy nádherné jsou celkem velký postrach - jsou dravé a likvidují populace obojživelníků, ale na druhou stranu nejsou schopné se v našem klimatu rozmnožit.
    KOKES
    KOKES --- ---
    KUATO: vidíš a celá dělba práce ve společnosti vznikla proto, abys nemusel mít doma kravku, štípat dříví, šít oděv, okopávat pole a když bys to měl, mělo by to být dražší, než kupované. Jenže se to celé díky hamižnosti obchodníků dostalo úplně jinam:-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    kokes, patislav - ad vyhledavani kvalitnich dodavek vseho - jj, souhlas, casove je to narocne :o/. mi to ani neprijde, protoze veskere zavareniny, ovocne stavy, nanuky, vetsinu zeleniny mame svoje, maso kupujem od mistnich/myslivcu ve velkym, chleba si pecem sami.., ale ten cas to sezere taky, protoze se to musi udelat, jen se to tam sype z jineho konce.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KOKES: přesně, kdyby člověk měl hledat ty dobré a kvalitní dodavatele u všeho, co spotřebovává, tak by nedělal nic jiného. Už takhle v obchodě trávím dvakrát víc času než ostatní, protože se obtěžuju se čtením složení a nakupováním výrobků pokud možno českých (neřešitelné u kompotů - všechny z Číny, i ty nejdražší).
    KUATO
    KUATO --- ---
    STRYGA: jj, predzasobit se je docela rozumne, posledni dva roky jsem si vsiml, ze vsichni vcelari co znam jsou v lednu az unoru uplne bez medu, takze lidi, co jsou zvykli si chodit prubezne pro jednu dve sklinky maji smulu. nevim, jestli je to nejaka osveta, ale poptavka roste na rozdil od nabidky :o/.
    KOKES
    KOKES --- ---
    KUATO: o tom to je, musíš se snažit a hledat. Kvůli všemu, nejen medu. Pak zjistíš, že půlku života prohledáš nacházením zdrojů jídla, ošacení, mycích prostředků, předmětů denní potřeby. Navíc dodavatelé krachují, vznikají noví...spousta lidí to proto neřeší, koupí v marketu co je a sednou před bednu.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KUATO: my známe jen dva včelaře (jeden v Satalicích a jeden v Oknech pod Bezdězem), ale dostaneme se k nim jen jednou za čas a nabereme jen pár kilo. To se sní hned a když je chuť (třeba v zimě), tak se holt musí koupit. A taky občas med používám na vaření a tam je mi líto cpát kvalitní med od včelaře.
    STRYGA
    STRYGA --- ---
    IDENTITY: Což jsem vyřešila tak, že jsem si udělala zásobu medu na zimu.
    KUATO: Na ja, ale to musíš nejdřív vědět, co hledáš, pak najdeš.

    Ale i od včelaře jsem zažila med, jehož kvalitu laicky odhaduju jako ne zrovna nejlepší, tehle vzorek konkrétně páchl jako nakvašená řepka, čímž se asi dostáváme zpět k rostlinné diverzitě.
    KUATO
    KUATO --- ---
    STRYGA: jasne, ze ve vetsim meste clovek nebude znat konkretni vcelare, ale med od vcelaru prodavaji u nas i prodejny s vcelarskyma potrebama a ty se daji urco najit i na internetu. a co aspon pozoruju treba v Opave, tak tam maji med levnejsi nez treba ve zdrave vyzive.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    STRYGA: Přesně to si myslím. V sezoně si mimo Prahu kupuju med jedině od včelařů, ale přiznám se, že když na mě jeho potřeba dolehne v zimě (před Vánocema a pak na ty předjarní neduhy), tak mažu co nejblíž pro co nejmíň podezřelej med.
    STRYGA
    STRYGA --- ---
    Taky na to má asi vliv to, že pokud se pohybujete ve (velko)městě, přijdete do styku s málo včelaři. Na vesnici se ví, kdo má včely a prodává med, nebo na to člověk dříve či později narazí.
    A taky pochybuju o informovanosti spousty lidí.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KUATO: Protoze spoustu lidi to proste nenapadne, koupit med od vcelare.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOKES: ja bych se vubec ptal, kolik v tom je vubec medu, protoze jedna z veci, ktere se take zacaly objevovat je tzv. mikrofiltrace medu - med se protlaci pres tak jemne filtry, ze to zachyti i pylova zrna. propagatori tvrdi, ze tohle je pozehnanim pro alergiky, ale skeptici zase oponuji, ze to zadne pozehnani neni, protoze prave prijimaji pylu v nepatrnych davkach pomaha alergikum si na nej zvyknout (proto by mel clovek konzumovat med nejlip z oblasti, kde zije), navic, po odfiltrovani pylu uz se neda zjistit, odkud med je (z jakych rostlin). taky kdyz se prefiltrovany med naredi ruznymi cukrovymi sirupy, tak uz se to da jen tezko zjistit.

    btw. proc vlastne kupujou lidi med v obchodech v tech malych flastickach, kdyz to musi prijit i financne o dost draz, nez kdyz si to koupi od vcelare nebo z vcelarske prodejny?
    KOKES
    KOKES --- ---
    KUATO: o tom se moc nemluví, co? hlavně si v supermarketu můžeme koupit lahvičku směsí medu ze zemí EU a mimo země EU za 45kč. A plnou antibiotik.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam