• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    JAGA
    JAGA --- ---
    ANNA: Jasně, a konečně i Středomoří (Řecko - kolébka naší kultury!) bývalo zalesněné a nebylo vůbec tak vyprahlé jako dnes. Vlastně se nemáme co ofrňovat nad obyvateli tropů kácejícími pralesy, když sami máme stejnou situaci např. s ropným zlomem - víme, že to nastane, ale zas tak moc toho neděláme.
    ANNA
    ANNA --- ---
    JAGA: tak myslím, že tehle trend je vidět vcelku běžně, podle mě jde teda minimálně o kombinaci toho, že ti dotčení-nedotčení lidé mají totálně zkreslené představy (což je imho pochopitelné, když si člověk představí, že si veškeré živobytí obstarává sám a najednou se setká s kultem McDonalda, který působí dojmem, že tam létají pečení holubi rovnou do pusy), jednak asi nemají zkušenost, která by je vedla k tomu, aby mysleli na zadní vrátka...
    no a člověk asi je tvor, který se potřebuje nasytit (nebo umřít) jinak chování nezmění.
    a imho právě tím, jak populace vzrostla během kratičké doby, tak se lidi nachází v úplně nové situaci.

jinak zpustošení ostrova jeho obyvateli se snad uvádí v souvislosti s Velikonočními ostrovy, ne?
    JAGA
    JAGA --- ---
    LALINA: K tomuhle mě ještě napadá, že ten Mirek Jílek má kolegyni, nějakou Martinu Petrů, což je botanička, která jezdí na Madagaskar a snaží se zabraňovat tamnímu odlesňování tím, že jim nabízí hliněná kamínka na vaření, která spotřebují polovinu dřeva oproti způsobu, jak vaří oni - na otevřeném ohni a kotlík spočívá třech kamenech. Člověk si říká, že to snad není možné, aby jim tak jednoduchou věc musel ukazovat někdo z Evropy. Sice mi v mozku hlodá podezření, zda to nemá nějaký háček a zda ten otevřený oheň pro ně není z nějakého důvodu praktičtější, ale oni nechtějí bílé tváři z Evropy nezdvořile oponovat... ale pokud to žádný háček nemá, tak to prostě znamená, že tamějším lidem je úplně jedno, že si svůj ostrov odlesňují, vždycky byli zvyklí kácet lesy a nemyslí tak daleko, aby se ptali, co bude, až zásoba stromů dojde.
    JAGA
    JAGA --- ---
    O tomhle přece existuje kniha Heleny Norberg-Hodge o Ladakhu, údolí kdesi v Himalájích nebo v okolí, kde lidé žili dokonale udržitelně a skromně, ale jakmile k nim vtrhla západní civilizace, vrhli se na konzum a vše bylo ztraceno. Je možné, že Coca cola, Mc Donaldi, auta a všechno to ostatní se opravdu jeví neodolatelně přitažlivě, dokud se tím člověk nepřesytí. Viz české národní hobby - trávení víkendů v nákupních centrech...
    LALINA
    LALINA --- ---
    ANNA: já myslím, že už si to uvědomuje docela dost lidí, ale není cesty zpet... pokud vím, tak žádná civilizace se neuskrovnovala dobrovolně....
    ANNA
    ANNA --- ---
    a ne všichni Afričani chovaj krávy a kácí pralesy, žejo.
    čímž zas nechci říct, že by krávy a kácení pralesů nebyl problém.
    další problém imho je, že spousta lidí žije na úkor nejrůznějších koutů světa. viz trend dovážet čím dál víc věcí z tzv. rozvojových zemí (taky sprostej název). imho dnešní kolonialismus nemá historický obdoby.
    myslím, že západ vyváží svůj životní styl, což je nebezpečný, my už s tímhle stylem máme docela zkušenost a přesto není zas tolik lidí, kteří by si uvědomovali, že dost pravděpodobně nejde o udržitelný způsob existence. natož, když tohle šoupneme Indům apod., pro který to bude svým způsobem pohádka luxusu.
    LALINA
    LALINA --- ---
    zyse pozor, my si tady myslíme, že v africe jsou to chudáci, ale oni tam docela brutálně kosej svoji přírodu krávama a kácením pralesů, tak možná nejsou až takoví andílci, jak si myslíme...
    JAGA
    JAGA --- ---
    PATISLAV: Tohle zrovna řeším při svých toulkách za permakulturisty (ve snaze získat materiál na knížku). Např. Mirek Jílek (www.sobestacnost.cz) si myslí, že na Zemi může v pohodě a v souladu s přírodou žít jen asi 1 miliarda lidí, zatímco Peťo Mravík (lektor permakulturních kurzů) je toho názoru, že Země unese 30 miliard. Potíž je v tom, že to nikdo nedovede odhadnout. Co se týče ekologické stopy, tak my ji sice máme asi dvacetkrát vyšší než Súdánci nebo kdo, a Američani snad padesátkrát vyšší, jenomže my prostě musíme nějak řešit masivnější domy, tepelné izolace, vytápění, přežití zimy - už jen tím se nám ta stopa strašně zvyšuje a potřebujeme přinejmenším pár hektarů lesa na osobu, abychom vůbec přežili. Ale pokud je někdo vegetarián v tropech, tak si dovedu představit, že může žít třeba z půlky hektaru.
    Ještě mě k tomu napadá, že máme na každém kroku netušené rezervy - vsadím se, že každá z mých tří koček má vyšší ekologickou stopu než nějaký Súdánec.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KOKES: počet lidí bezpochyby donekonečna růst nebude. Stačí opravdu málo - trochu větší sopka, atomová válka (byť lokální), extrémní sucha apod. a hladomor nás totálně položí. A omezení může být i čistě pozitivní - je zjevné, že vysoká životní úroveň růst populace brzdí, až obrací (stačí už jen vymyslet, co si pak počít s nadbytkem důchodců :)).
    KOKES
    KOKES --- ---
    LALINA: ale no tak:-)

Při sledování filmu Nepříjemné Pravdy jsem si uvědomil, že je fakt to, co tvrdí Al Gore, že před válkou bylo na Zemi 2mld lidí. Že desetitisíce generací nedokázaly tuhle hranici překročit a pak během jednoho lidského života stoupl jejich počet na trojnásobek. A během dalších desetiletí se očekává 9mld lidí na Zemi, což je čtyřnásobek.
    Žijeme ve věku, kdy se lidi množí jako krysy, kdy populace lidí ohrožuje Zemi. Možná právě tohle je důvod klimatických a ekologických problémů?
    LALINA
    LALINA --- ---
    JAGA: jsou tam celoročně, možná v létě vylétají někam na výlety na zálety, ale jakože trvalé bydliště tam mají pořád:-) mám je moc ráda.
    LALINA
    LALINA --- ---
    já ptáky miluju v zimě i v létě, ve dne i v noci:-)))
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    A jak teprve musí lidi štvát to, že se ptáci kvůli hluku velkoměsta naučili zpívat v noci :)
    JAGA
    JAGA --- ---
    LALINA: Jé, vida, já chodím taky kolem toho velkého stromu u Hradčanské, kde je ta havraní kolonie, ale není tam pořád, myslím, že jen v zimě? Po havranech se nám vždycky stýská, když tam nejsou, a bojíme se, co s nimi je... já si myslím, že se na ty jejich zvuky dá zvyknout, např. když někdo bydlí u nádraží nebo u frekventované ulice, taky přestane zvuky dopravy vnímat, ale se zvuky ptáků to zřejmě lidi mají jinak - na rozdíl od aut a vlaků se s nimi nejsou ochotní smířit!
    KOKES
    KOKES --- ---
    ANNA: já si pořídil záchod s odsáváním, což je velmi jednoduchá odbočka ve splachovací trubce vedoucí k ventilátorku a mám pokoj. vůni řeším přesně jako ty, éterický olej do misky. Holka mi jednou dala do mísy nejakej bazmek, co pronikavě smrděl a po spláchnutí nebylo přes pěnu vidět, jestli záchod opouštím čistý. Navic se pod bazmekem usazoval prach, šlo to pryč. Naprostá blbost.
    ANNA
    ANNA --- ---
    TAMARIX: tak já, pokud mám potřebu, většinou nakapu do sklenice do vody trochu éterického oleje, většinou se obejdu i bez toho i bez zápachu.
    zkoušela jsem na to naučit i další, ale to selhalo, myslím, že jednoduše kvůli tomu, že éterický olej není tak průrazný jako ten hajzl do hajzlu.
    a bohužel, spousta lidí si spojuje agresivní vůni "čistoty" s čistotou. že je to jen jejich dojem jim těžko vymlouvat.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    ANNA: To sem třeba vůbec nepochopila k čemu jsou ty kostky do záchodu dobrý kromě vyhazování peněz, produkci odpadů a znečišťování prostředí.. Stejně tak různý spreje apod. Stačí prostě otevřený okno, případně větrák nebo škrtnout sirkou, která spálí plyny ze vzduchu.. Nebo dokonce pro ekokonzumenty jsou už i bytové parfémy s přátelským složením - např. http://www.parfemy-manon.cz/kategorie/parfemy-do-malych-prostor-%28aut-skrine-apod%29--1/ . Ale to už jsme zase u tý domácí ekologie.. ;-)
    ANNA
    ANNA --- ---
    http://www.veronica.cz/dokumenty/do_cista.pdf

"Jako příklad můžeme vzít kostky do záchodových mís (včetně tekutých „kostek"). Kostky nemají žádný úklidový účinek, přispívají ale podstatně k nadměrnému zatížení ovzduší a čistíren odpadních vod. Tyto vůně mohou škodit rybám a dalším vodním organismům ve vodních tocích, kde nejsou čističky odpadních vod.

Vzhledem k uvedeným důsledkům doporučujeme s vůněmi to nepřehánět. Syntetické nápodoby a přírodní aromata mohou navíc způsobovat nebo urychlovat alergie a škodit tím našemu zdraví."

ANNA
    ANNA --- ---
    PATISLAV: no, myslím si, že právě tu krátkozrakost většiny lidí se společnost snaží kompenzovat tím, že dá vážnost/váženost určité sortě lidí, třeba inteligenci. prostě stádo do nějaké míry uznává nějakou autoritu (šaman, kněz, učenec, učitel, doktor...). nechci tehle mechanismus nijak idealizovat, myslím si, že se autority možná zneužívalo vždycky (svěřenou moc se pak zvolená elita snaží užívat více ve vlastní krátkozraký prospěch, než pro nějaké obecnější dobro, přičemž může vcelku jistě spoléhat na nedostatek informací a autority těch dole). ale stejně, když dnes člověk narazí na lidi tzv. staré generace, působí někteří z nich tak ušlechtile, že se pro to mezi mladšími lidmi těžko hledají paralely. imho to je i ím, jak se změnily hodnotové žebříčky, kdo dneska označí slušnost za kladný rys, když je všude přítomno nabádání k individualismu a vychcanosti?
    LALINA
    LALINA --- ---
    TUILE: souhlas
    TAMARIX: souhlas ... alergie, astma, exemy atd... lidem - detm - je vštěpováno, že se narodili do naprosto nepřátelského a nebezepčného světa.... to je zlo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam